• 13

Nova odluka: Medicinske radnike će premeštati u bilo koju ustanovu, mogu da dobiju otkaz ako odbiju

- Pored KBC "Bežanijska kosa" jedina bolnica koja u ovom trenutku ima određeni broj pacijenata je KBC "Dragiša Mišović" - naveo je državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić

  • 13
Doktor, pacijent, bolnica, odela, maska, rukavica, vizir, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Medicinski radnici, saradnici i drugi zaposleni u zdravstvenim ustanovama mogu da budu premešteni u bilo koju javnu zdravstvenu ustanovu ili privremenu bolnicu kojoj nedostaje potreban broj radnika zbog epidemije korona virusa, odlučeno je na sednici Kriznog štaba, piše Blic.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Berislav Vekić objašnjava da se svako nepostupanje po nalogu nadređenog može kažnjavati i otkazom.

Kako u Srbiji iznova raste broj zaraženih korona virusom, te se kapaciteti bolnica postepeno pune, Krizni štab je na sednici doneo odluku prema kojoj će se nedostatak dovoljnog broja zdravstvenih radnika na određenom mestu rešiti tako što će zaposlene s drugih mesta premeštati u one bolnice ili privremene kovid centre gde je pomoć potrebna.

Berislav Vekić

Berislav Vekić, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Beogradu je Kliničko-bolnički centar Bežanijska kosa sa 340 kreveta pretvoren u kovid bolnicu i zasad je tamo primljeno više od 100 pacijenata, dok su preostala tri KBC ostavljena kao rezervna varijanta, objasnio je državni sekretar.

- Pored KBC "Bežanijska kosa" jedina bolnica koja u ovom trenutku ima određeni broj pacijenata je KBC "Dragiša Mišović". S obzirom na to da ustanove kao što je "Bežanijska kosa" koja ima 340 kreveta treba da zbrine određen broj pacijenata sa određenom patologijom, a sigurno je da nemaju dovoljno anesteziologa, sestara, doktora i slično, vršiće se preraspodela zdravstvenih radnika iz ustanove u ustanovu kako bi svi pacijenti imali zadovoljavajuću zdravstvenu uslugu - objasnio je sekretar Vekić za Blic.

U tom pravcu je, kaže, Vlada Srbije donela zaključak da se lekari, sestre i drugo osoblje, kako u civilnom tako i u vojnom sektoru, usmenim nalogom mogu preraspodeliti u drugu ustanovu.

- Ukoliko se taj zdravstveni radnik ne odazove usmenom nalogu direktora, on je dužan da mu izda pismeno rešenje, odnosno nalog, da je neophodno da ode da pomogne kolegama. Ukoliko radnik odbije i taj nalog, pismeni ovog puta, ugrožava svoj radni status i može dobiti otkaz na radnom mestu - pojasnio je Vekić.

Ova odluka nije teritorijalno određena, odnosno podrazumeva se da se iz bilo kog dela Srbije radi pomaganja kolegama i pružanja pomoći pacijentima može zdravstveni radnik može dovesti u Čačak, Niš, Beograd, Novi Pazar ili bilo koji drugi grad.

Video: Vučić: Ne isključujem uvođenje mera zaštite od korone

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zika

    E tako i treba,a i za prosvetne radnike da poostrite kriterijume!Kad prvog septembra stupe u strajk,otkaz,pa ce da postuju drzavni posao i plate

  • Dr.

    Samo vi čekajte sa uvođenjem novih mera. Svaki novi dan su stotine zaraženih, a to se multiplicira.

  • Zoki

    Uvedite neke mere što pre! Imaćemo više zaraženih od Amerike.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima