≫ 

Tinjao sukob u studiju, Kon Radovanoviću: Vas da pitam profesore, šta vi u stvari hoćete?

Teme su da li su podaci o preminulima i obolelima istiniti, koliko je narušeno poverenje građana u članove Kriznog štaba i može li se ono povratiti

  • 32
Predrag Kon Foto: Printscreen/NovaS

Epidemiolog, dr Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv kovida, profesor Zoran Radovanović, epidemiolog i imunolog Srđa Janković, gosti su u emisiji Utisak nedelje kod Olje Bećković, a emisija nije pošteno ni uzela zamah već je došlo do usijanja, i to veče uoči odlučujuće sednice Kriznog štaba koja je sutra. 

Profesor Radovanović je odgovarajući na  pitanje voditeljke zbog čega ne veruje Kriznom štabu, što je već rekao i pisao na Fejsbuku ponovio da ga je zaročaralo što je kada je 7. maja ukinuto vanredno stanje nestao" Krizni štab.

-  U situacijama kakve su epidemije struka mora da nastupa jedinstveno. Tačno je da je mene iznenadilo i razočaralo što je kada je vanredno stanje ukinuto kao da je nestao Krizni štab, i jasno je bilo da se spremaju izbori.  Doktor Kon je, doduše, rekao da su oko izbora bili pritisnuti. Mene posebno vređa kao čoveka što je Đoković jedini brend koji imamo, jedino čime možemo da se pohvalimo i država je i njega navuikla - kazao je prof. dr Radovanović.

Voditeljka je napomenula da su građani uznemireni podacima plasiranim u medijima koji govore da ima mnogo više preminulih i obolelih u odnosu na ono što se predstavlja građanina, i dala reč dr Konu.

Mogu li da vas pitam da li smo mi nešto lagali? Nismo. Nijedna podatak nije sakriven. Ovo je dinamična situacija. U našoj zemlji se otpočelo sa otvaranjem 27. aprila a ne 7. maja. Mi od 27. aprila do 5. juna smo imali postupno otvaranje. Da li je moglo još nešto, pa verovatno jeste - rekao je dr Kon a onda se naglo obratio prof. dr Radovanoviću:

Vas da pitam profesore, šta u stvari vi hoćete?

- Želim samo istinu - odgovorio je Radovanović.

Zoran Radovanović prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog Foto: Printscreen/Nova S

Na to je dr Kon kazao da je on i došao da gostuje da bi branio istinu.

- Na izbore nisam izašao. Imam samo jedan cilj da se spase životi - rekao je dr Kon.

 

Kon je rekao da su mu dostupni samo podaci koji su objavljeni na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja covid.rs.

- Ako ova država i ovaj narod ne može da veruje osnovnim podacima koji se po zakonu izvlače na osnovu prijava, koje svaki pojedini lekar zapisuje, ako postoji pored prijave smrti  ne piše da li je od zaraze...Ako su dve potpuno odvojene stvari a radi nekih informacionih potreba napravljena je na brzinu jedna baza podataka za 7 dana u koju se to sliva, onda vi imate situaciju koju neko to mora da koriguje i da prati. Ja neću saopštavati kada se to dogodi, jer ja nisam u tome učestvovao, to nek vlast odluči. Kakve ja veze sa tim imam? I baš me briga - rekao je dr Kon i dodao da je tražio da se to ispita:

- Ja sam dobio objašnjenje o tome a dobiće ga i javnost, ali ne od mene, naglasivši da o tome odlučuje vlast.

Janković: Svestan sam da je narušeno poverenje, ostavku bih podeno samo u jednoj situaciji 

Na pitanje voditelje kako ga je briga kada je na njega ciljano, i kada njega presreću na ulici, ponovio je da ga baš briga. Rekao je da on ima garancije iz Instituta Batut da su sve te cifre takve kakve su i predstavljene građanima. Ponovio je da neće da dezertira, niti će sada da napusti brod.

I imunolog Srđa Janković je rekao da on nema uvid u bazu, niti da zna kako se unose podaci. On je rekao da je svestan da je narušeno poverenje.

- Ja sam ovde zato da sačuvamo i povratimo poverenje, a možemo ga vratii samo ako imamo verodostojnu istinu. Imamo dve serije podataka koje treba porediti i objaviti. I zahtevam, iako sam najmlađi u štabu da se to objavi  - rekao je Janković.

On je rekao da želi da se sve u vezi sa ovim podacima raščisti. Rekao je da bi on podneo ostavku ukoliko se ispostavi da su podaci koje je plasirao BIRN tačni, a da je druga jedina situacija kada bi to učinio, samo ukoliko se ispostavi da ne može da pomogne i doprinese poboljšanju situacije.

Predrag Kon Epidemiolog Predrag Kon Foto: Printscreen/Nova S

Testova ima dovoljno

I dr Kon je rekao da mora da se rašisti situacija u vezi sa brojkama. Kazao je i da Srbija raspolaže sa dovoljno testova za korona virus,  On je naveo da ima informacije da ih tenutno ima 260.000. 

- Ima  testova na lageru, samo možda nisu svuda distribuirani. Pritisak na Infektivnu kliniku i to što govori dr Rade Panić je potresan. Slušam i za smrtne slučajeve,  ništa mi ne promačinje. Ono što mogu da uradim jeste da advokatišem, svi znaju to - kazao je dr Kon.

Na pitanje zašto na Infektivnoj klinici nema lekara odnosno zašto u ambulanti radi samo jedan, dr Kon je odgovorio da i oni treba da se odmore.

- Ovo niko nije očekivao - kazao je dr Kon.

Ozbiljne mere u Beogradu 

Dr Kon je rekao da će se sutra na Kriznom štabu pričati o ozbiljnim merama u Beogradu. Napomenuo je da će pored ograničavanja rada kafića, klubova, verovatno zabraniti i proslave matura, i ne samo malih i velikih, već i petogodišnjih, desetogodišnjih...

Video: Od sutra u Beogradu kao u Pazaru i Kragujevcu: Brnabić otkrila kakve će mere biti uvedene

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    28. jun 2020 | 22:15

    Ja Konu verujem jedino!!!Pogotovu sto nije izasao na izbore a ne da bi bojkotovao kao neki izdajnici vec zato sto se bori za narod Srbije a ne kao neki samo za Beogrqdsku elitu!!

  • Mikiii

    28. jun 2020 | 23:32

    Pa ne znam sta bih rekao na ovu situaciju. Meni je potpuno nebitno da li ima 350 zarazenih a ne 150 kako su oni objavili. Menni je bitno da je ipak opet povecan broj zarazenih. Nemam razlog ni da im verujem ni ne verujem. Ali imam jednu jako veliku zamerku. Danas sam saznao da sam pozitivan na koronu. Test sam radio na svoju inicijativu jer sa simptomima nisam mogao doci na red satima u jednoj kovid ambulanti, problem je taj sto sam rezultate cekao 7 dana. Sedam!!!! Platio sam 6000 dinara za mene i za suprugu jos toliko. Pa gospodo zdravstveni radnici, krizni stabe/u(kako god se kaze) ako ste vec resili da naplacujete a problem je veliki kao sto pricate, zasto rezultate ne dobijamo u roku od dan dva? Sta bi bilo da ja nisam bio odgovoran i isao na posao, ili u prodavnicu 7 dana dok nosim Koronu? Sta mislite dragi moj Zlatibore, koliko gih ljudi sa suprugom mogao da zarazim? Imate li predstavu?

  • Qwer

    28. jun 2020 | 23:22

    Verujem struci, doktorima: Konu, Jankoviću, Kisić Tepavčević, Tiodoroviću,Stefanoviću i ostalima koji su svojim savetima, apelima i dobronamernim kritikama sačuvali mnoge živote. Hvala im i živi bili, a napadi na dr. Nestorovića su toliko nekorektni, neosnovani i neprimereni. Živi nam bili, sa vama smo sigurniji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA