• 0

Počinje borba za indeks: Na većini fakuteta prijemni od danas, polaganje pod izmenjenim uslovima

Cene školarine se na univerzitetu u Beogradu kreću od 50.000 do 243.500 dinara

  • 0
Mašinski fakultet, Univerzitet,  Beograd

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prijemni ispiti na većini fakulteta na univerzitetima širom Srbije počinju danas i završavaju se 5. jula, a izvesno je da će se ove godine odvijati drugačije nego ikada: pod maskama i sa većom distancom između budućih brucoša.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović navela je da će jedan od prioriteta tokom održavanja prijemnih ispita svakako biti očuvanje zdravlja sadašnjih i budućih studenata i zaposlenih na fakultetima.

Izveštaj univerzitetske komisije za upis studenata u prvu godinu osnovnih akademskih, integrisanih akademskih i osnovnih strukovnih studija pokazao je da najveće interesovanje studenata na Beogradskom univerzitetu vlada za 10 studijskih smerova: psihologija, integrisane studije stomatologije, informatika, informacioni sistemi i tehnologije, menadžment i organizacija, medicina, logopedija, softversko inženjerstvo, farmacija i fizičko vaspitanje.

Cene školarine se na univerzitetu u Beogradu kreću od 50.000 do 243.500 dinara, dok je najjeftiniji Tehnički fakultet u Boru, gde godina košta 50.000 dinara. Zatim slede Rudarskog-geološki i Fizički fakultet sa školarinama od 57.000, odnosno 60.000 dinara. Najskuplji nije više tradicionalno Arhitektonski fakultet, sa svojom školarinom od čak 240.000 dinara, već ga je nadmašio ETF sa studijskim programom softversko inženjerstvo i cenom od 243.500 dinara.

Rang-lista Prijavljivanje kandidata za prvi upisni rok održano je od 24. do 28. juna, a liste prijavljenih po fakultetima istaknute su juče. Samo polaganje prijemnog ispita održaće se od danas do 5. jula, dok će rezultati biti objavljeni najkasnije do 6. jula u 16 časova na preliminarnoj rang-listi. Primedbe na preliminarnu rang-listu kandidati će moći da prilože 36 sati od objavljivanja, a Komisija za upis doneće rešenje po žalbi najkasnije do 9. jula.

Žalbe na rešenje komisije podnose se dekanu najkasnije 10. jula do 10 časova, a dekanov odgovor će morati da bude dostavljen u roku od 24 sata od prijema žalbe. Objavljivanje konačnih rang-lista fakulteta planirano je do 13. jula, a upis od 13. do 17. jula. Najkasnije 18. jula fakulteti će morati da dostave izveštaj o upisanim studentima i slobodnim mestima za drugi upisni rok.

Nova šansa 4. i 5. septembra

Prijava za drugi upisni rok na fakultetima u Srbiji planirana je za 2. i 3. septembar, a polaganje prijemnih ispita 4. i 5. septembra. Rezultati moraju biti objavljeni najkasnije 6. septembra, a upis kandidata mora biti završen 15. septembra.

Video: Nemanja je sa 23 godine završio 2 fakulteta i to u roku

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima