≫ 

Neko je pod okriljem noći Savi i Ištvanu uništio njive, šteta 10.000 €: "U atarima vlada anarhija"

Kako kažu, ovo nije uradila neka "boranija", već neko ko je znao koje njive da uništava i kako to da uradi

  • 6
Neuzina, kukuruz, njiva Foto: zrenjaninski.com

Savi Daviniću iz Jarkovca i Ištvanu Verešu iz Neuzine pod okriljem noći su uništeni usevi. Daviniću su nepoznata lica uništila kukuruz na 13 parcela u katastarskoj opštini Boka, a njegovom kolegi Ištvanu Verešu iz Neuzine, suncokret na dve parcele, koje se takođe nalaze u Boki, piše zrenjaninski.com.

I Davinićev suncokret i Verešov kukuruz najverovatnije su isprskani totalnim herbicidom „glifosatom“. Koliko su trajale noćne operacije za sada je teško reći, tek Davinić je svoje njive obišao u nedelju, 21. juna, i imao je šta da vidi.

- Meni je ovog proleća na jednoj parceli na isti način uništeno žito, ali tada to nisam prijavljivao. Mislio sam, dobro, smiriće se ti što to rade, a mogu samo da pretpostavim ko je u pitanju. Ovo sada je, međutim, prevršilo svaku meru. Neko je ciljano uništavao moje njive, jer imam jednu parcelu od 1,5 lanca, a na drugom mestu veću. U tom delu su stradale samo moje. Prijavio sam slučaj policiji u Sečnju, a na pitanje na koga sumnjam, rekao sam da ovo nije radila neka „boranija“. To se radilo velikim traktorima i prskao je neko ko je znao koje njive da uništava. Zna se ko ima takve traktore i ko njima tako vešto upravlja - ističe Davinić za portal zrenjaninski.com.

On navodi da je otišao u poljoprivrednu inspekciju u Zrenjaninu, jer je želeo da inspektor izađe na teren, kako bi imao dokumentaciju za sud.

Šteta je oko 10.000 evra.

Neuzina, kukuruz, njiva Foto: zrenjaninski.com

- Privatno neću nikoga da tužim. Neću propasti zbog ovoga, kao što nisam ni do sada propao, a bilo je prilika, ali država i svi nadležni moraju da znaju šta se u atarima dešava. Radim crkvenu zemlju u zakupu 21 godinu, sve plaćam redovno, pošteno, a neki vrše pritisak na popa da im da zemlju u zakup po mnogo nižoj ceni. Ovo je možda i poslednji momenat da se anarhiji koja vlada u atarima stane na put, jer kako je krenulo neće se dobro završiti - upozorava Davinić.

On dodaje da su sada na potezu policija i javni tužilac.

I Ištvanu Verešu su uništeni usevi. Stradale su mu dve parcele pod suncokretom, a štetu procenjuje na 1.000 evra.

- Mi smo potpuno nezaštićeni. Ne mogu da verujem da poljočuvar u ovom ataru ne može da kontroliše šta se dešava. Prijavio sam slučaj policiji i sada čekam da vidim šta će se dalje preduzeti – kaže Ištvan Vereš.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đeka

    29. jun 2020 | 14:09

    Veliki je greh da poljoprivrednik nekome uništi usev na njivi. To nije uradio poljoprivrednik već "Bizmismen" koji je zalutao u atar.

  • Rajko

    29. jun 2020 | 14:02

    Kako je ovo moguce u pravnoj drzavi.za vreme Milosa Obrenovica niko alatku nije smeo da ukrade.o tome putopisci Pirh i drugi pisu.

  • VRSK

    29. jun 2020 | 13:53

    Postavite straže i kamere na odredjena mesta!Ako znate ko ima traktore onda znate i kako onesposobiti iste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA