• 46

Lončar: U roku od 48 sati donosimo odluku o okupljanju na otvorenom i u zatvorenom prostoru

Povećavaju se kapaciteti u bolnicama u Srbiji

  • 46

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je Krizni štab na sednici razmatrao mere protiv epidemije korona virusa i analizirao popunjenost kapaciteta bolnica i dodao da će u narednih 48 sati biti doneta odluka da li će se menjati trenutno važeća odluka o zabrani okupljanja do 500 ljudi na jednom mestu. Kaže i da se bolnica "Dragiša Mišović" vraća u "kovid režim rada".

- Ono što je bitno da se kaže je da će zbog povećanog broja obolelih od sutra u bolnici 'Dragiša Mišović' biti uveden kovid režim rada. To je bolnica koja je imala najviše iskustva u borbi protiv koronavirusa, s tim da će sada ona biti zadužena i za decu s koronavirusom i za pacijente na dijalizi koji su oboleli od Covid-19 i koji će tu moći da budu primljeni na dijalizu -  kazao je Lončar.

Takođe, dodaje, priprema se i bolnica u Pančevu, koja će moći da primi oko 150 pacijenata s koronom i ona je, kako je rekao, rezervna varijanta.

- Zvezdara će opredeliti 60 kreveta kao kapacitet za obolele. Želimo da imamo dovoljno kapaciteta da zbrinemo sve ljude kojima je neophodno da budu na terapiji u bolnicama. Analizirali smo stanje u Nišu, otvorili smo bolnicu u Surdulici, u Kragujevcu je posebna situacija, tamo je prebačen deo pacijenata iz Novog Pazara, a deo je u Beogradu. Novi Sad je popunio svoje kapacijete, biće novih, Novi Sad kasni oko 10 dana s povećanjem broja zaraženih u odnosu na centralnu Srbiju, ali tako je bilo i ranije. Napravljen je raspored medicinskih radnika, kako bismo poboljšali uslove za negu pocijenata -  izjavio je ministar.

Govoreći o merama za Beograd, Lončar je rekao da je od utorka u 6h u Beogradu obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, uključujući i gradski prevoz.

- U narednih sedam dana sve raspoložive inspekcije će to kontrolisati i praviti evidenciju. Prvih sedam dana nećemo kažnjavati, kada prođe taj period, ako ne budemo imali rezultate, bićemo prinuđeni i da kažnjavamo -  naglasio je Lončar.

O važećoj zabrani okupljanja za više od 500 ljudi, ministra kaže da je na sednici Kriznog štaba dogovoreno da se u roku od 48h urade sve analize i donese odluka.

- Izaći ćemo sa odlukom i za okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru - rekao je.

Video: KBC Dr Dragiša Mišović ponovo u kovid režimu

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Narod

    Ma kakva zatvaranja ko se boji nek se izoluje i nek ne izlazi narednih godina van. Neverovatno hocemo li biti zatvoreni godinama. Umire se puno od drugih bolesti ne od korone

  • Iwan70

    Zbog čega , verovatno, manjina teroriše većinu. Niko nikoga ne tera da ide na žurku, splav, svadbu, maturu i slično. Ja imam 50 godina i baš me briga. Ko hoće da sedi kući neka se zatvori i niko mu u kuću ući neće. Može da nabavi i skafander pa će preživeti na opštu dobrobit čovečanstva. Pustite nas da živimo i zaradjujemo hleb deci, jer se nijedan dan koji propustimo vratiti neće.

  • Mida

    Zasto je "drźava"Beograd parametar za celu Srbiju???? I da li jos uvek postoje knjige iz Epidemiologije da pojedini doktori obnove znanje da osim korone postoje i drugi virusi i bakterije. Ocigledno bežali sa časova.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima