≫ 

Od jutros se primenjuju nove mere: Maske su obavezne u Beogradu i još 2 grada u zatvorenom prostoru

U Kraljevu juče otkriveno najviše inficiranih od početka epidemije

  • 29
Maska za lice Foto: Pexels / Polina Tankilevitch

Nošenje zaštitnih maski obavezno je od jutros u 6 sati u svakom zatvorenom prostoru u Beogradu. Međutim, to nije jedini grad u kojem postoji ta obaveza, ona je, naime, uvedena juče i u Užicu i Vranju.

Nošenje maski u Beogradu, kako u prevozu tako i svakom zatvorenom prostoru uvedeno je juče na sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Nadležni su rekli da će se u prvih nedelju dana poštovanje ove mere to kontrolisati, a zatim će se razmišljati i o sankcijama, ukoliko se građani ne budu pridržavali ove odluke.

Maske su obavezne od juče i u Užicu. Kako javlja RTS, prema poslednjim informacijama, juče je u tom gradu virus potvrđen kod još 5 osoba, pa ih je sada ukupno 167. Poređenja radi, 19. juna je taj broj iznosio 55.

Doktorka bolnice u Užicu Jelena Raković Radivojević, u kojoj je 34 pacijenata, kaže da većina pacijenata u toj ustanovi ima blagu kliničku sliku, a da 9 ima tešku.

- Od tog broja 4 je na respiratoru. Uglavnom, većina ima blažu kliničku sliku. Preduzimamo sve da novom organizacijom i novim kapacitetima ti pacijenti dobiju sve što im je neopgodno i što se tiče dijagnostike i što se tiče terapije - rekla je ona.

U Užicu se očekuje dalji rast obolevanja, jer se čekaju rezultati za 263 testiranih.  

Zbog rasta broja obolelih vanredna situacija je proglašena u Novom Pazaru, u kojem od početka juna bukti korona, zatim u Kragujevcu, a juče i u Vranju.

U bolnici u Vranju 103 pacijenta 

Mere koje važe za građane Beograda, od jutros važe i za Vranjance – obavezno je nošenje maske u zatvorenim objektima, fizicka distanca, merenje telesne temperature pri ulasku u javne objekte.

U Pčinjskom okrugu je testirano 50 uzoraka, od kojih je 17 pozitivno na korona virus, pokazuju najnoviji podaci. Svi zaraženi su iz Vranja.

U vranjskoj bolnici su hospitalizovana 103 pacijenta zaražena kovidom-19, od sinoć je bilo 13 prijema, ali je juče bilo i otpusta, javio je RTS.

Vranje, panorama centar grada, Bolnica, Dom zdravlja, korona, kovid bolnica Bolnica u Vranju Foto Milena Đorđević

Najviše pozitivnih u Kraljevu od početka epidemije 

Raste broj obolelih i u Kraljevu, gde je juče otkriveno najviše inficiranih od početka epidemije, Od 33 uzoraka, pozitivno je bilo 16.

Od 17. juna registrovano je 60 obolelih od kovida 19 i taj broj je sada premašio ukupan broj registrovanih slučajeva u martu, aprilu i maju. Ovih dana se u Kraljevu testiraju se samo oni sa javim simptomima kovida 19, a epidemiolog Radoslav Čekanac, koji je koordinator gradskog štaba, ocenjuje da je inficiranih bez simptoma verovatno od 5 do 10 puta više.

Ipak, i dalje je najveće žarište korona virusa Beograd, u kojem je dve trećine od ukupnog broja obolelih.

Video: Od danas u Beogradu obavezne maske u prevozu i zatvorenom prostoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    30. jun 2020 | 08:55

    Nije trebalo tako opustanje ni dozvoliti bar je na zapadu tako.

  • Kata

    30. jun 2020 | 08:41

    Jutros u Maxi-ju trećina ih ne nosi. U gradskom prevozu takođe.

  • Ivana

    30. jun 2020 | 09:30

    Mora nas Srbe po dzepu...mora se zatvoriti. Nerazuman narod pa onda ijaaaao kad nekod tvog strefi. Ne krivite druge non stop.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA