• 0

Vojnici u selima ispod Golije dočekani kao poslednji spas: Reku prelazili preko klizavog balvana

50 kuća bilo je izolovano sedam dana

  • 0
okolina Ivanjice, sela

Foto: RINA

Još od ratnog doba meštani ivanjičkih sela nisu se ovoliko obradovili vojnicima koji su sa teškom mehanizacijom stigli podno Golije u Vučak. Odesečeno od sveta, usled apokaliptičnih poplava, već sedam dana je preko 50 kuća, a problem je veliki. Oni koji moraju na posao, jer im od toga zavisi kora hleba, do radnog mesta idu peške, a reku prelaze zahvaljujući jednom balvanu koji se isprečio preko vodotoka, koji i nije baš najsiurniji, pa preko njega mogu – samo najhrabriji.

- Snalazimo se kako moramo. Pre smo imali normalan put i do posla sam išao automobilom, sada je to nemoguće. Pešačim sat vremena do susednog sela, po ovoj vrućini srce hoće da mi iskoči, a i ovaj balvan je često klizav. Nije nam lako. Verujemo našim vojnicima, oni su nam jedina nada. Kad su oni došli, sad smo sigurniji da će nam se život uskoro vratiti u normalu - rekao je Miloljub Dramićanin iz sela Vučak.

U ovaj zabečeni deo Srbije stigli su pripadnici 210. inženjerskog bataljona Druge brigade kopnene vosjke. Na sanaciji uništenog puta rade sa dve teške mašine, koje su donacija Republike Kine, a lokalno komunalo preduzeće uputilo je i svoju mehanizaciju. Cilj je da se u najskorijem mogućem periodu preko reke postave cevasti propusti, kako bi meštani mogli nesmetano da prelaze.

- Opština Ivanjica nikad nije bila u težoj situcaiji. Lokalni putevi su uništeni, a u lošem stanju su i pojedini državni pravci. Želimo što pre da osposobimo putne pravce, kako ne bi bilo izolovanih domaćinstava, ali ono što nam pravi veliki problem jesu pokrenuta klizišta na nekoliko lokacija - izjavio je predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović.

Decenijama unazad ne pamti se ovakava katastorofa, a preliminarna šteta na teritoriji opštine Ivanjica iznosi između 1,5 i dve milijarde dinara, jer pored puteva uništeno je na stotine hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, kao i stambeni objekti.

ivanj

Video: Dan posle katastrofalnih poplava u Ivanjici: Stradao most u Bukovici, odsečeno na desetina kuća

(Telegraf.rs/ RNINA)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima