• 0

Penzionisani pukovnik Lalović pretio da će se zapaliti, Ministarstvo kaže da bespravno koristi stan

Iz Ministarstva odbrane "Telegrafu" je povodom ovog slučaja odgovoreno da "penzionisani pukovnik Gojko Lalović bespravno koristi troiposoban stan u Vespučijevoj ulici koji na osnovu pravosnažne sudske presude pripada Ministarstvu odbrane."

  • 0
Gojko Lalović

Printskrin: Youtube/NOVA S

Udruženje "Krov nad glavom" saopštilo je da su jutros u 9.30 sati vojna policija i izvršitelji došli da prisilno isele porodicu Lalović, deseti put u nekoliko godina. Iz Ministarstva odbrane kažu da penzionisani pukovnik Gojko Lalović bespravno koristi ovaj stan.

- Ovo iseljenje sprovodi se nenajavljeno a porodici poverilac tj. Ministarstvo odbrane nije omogućio alternativni smeštaj. Ukoliko danas budu iseljeni ostaće na ulici u jeku virusne pandemije - navode iz "Krova nad glavom".

Kako su naveli, pukovnik Lalović pretio je da će se zapaliti benzinom ukoliko pokušaju da ga izbace na ulicu. Građani su se okupili na adresi Vespučijeva 24.

- Podsećamo javnost da je pukovnik Lalović 2005. godine nezakonito penzionisan, i da Ministarstvo odbrane već 14 godina odbija da izvrši sudske presude kojima je Lalović vraćen na posao. Zato što su ga nezakonito oterali u penziju, pukovnik Lalović nije mogao da podigne kredit i da otplaćuje učešće za stan koji je dobio od vojske, zbog čega ga sada Ministarstvo odbrane uz pomoć izvršitelja i policije izbacuje na ulicu. Jedina stvar za koju javni izvršitelji nisu nadležni je izvršenje sudskih presuda kojima se radnici vraćaju na posao. Izvršiteljska mašinerija je stvorena da efikasno izvršava samo volju vlasti i kapitala, dok je zaštita radnika ostavljena institucijama koje su moćnici odbacili kao „neefikasne“ - stoji u saopštenju "Krova nad glavom.

Iz Ministarstva odbrane "Telegrafu" je povodom ovog slučaja odgovoreno da "penzionisani pukovnik Gojko Lalović bespravno koristi troiposoban stan u Vespučijevoj ulici koji na osnovu pravosnažne sudske presude pripada Ministarstvu odbrane."

- Ističemo da bi stan koji trenutno Lalović bespravno koristi mogao da bude dodeljen porodici vojnog lica koje na njega ima pravo ili bilo kom stambenom intresentu koji nema rešeno stambeno pitanje u skladu sa propisima o stambenom zbrinjavanju u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije - navode iz Ministarstva odbrane.

Iz Ministarstva dalje navode da postupak iseljenja Lalovića iz navedenog stana nije u nadležnosti Ministarstva odbrane, već je u nadležnosti javnog izvršitelja i sprovodi se po osnovu pravosnažne presude Trećeg osnovnog suda u Beogradu iz razloga što Lalović nije uplatio sredstva na koja se obavezao ugovorom.

- Naime, izjava o sopstvenom učešću od 58 procenata od vrednosti stana direktno je Laloviću omogućila značajno pomeranje na rang listi i dovela ga u poziciju da mu se dodeli troiposoban stan u Vespučijevoj ulici u naselju Bežanijska kosa. Rešenje za troiposoban stan u Vespučijevoj ulici u Beogradu doneto je 14. 10. 2005. godine kada je Lalović kao načelnik Prvog odseka Odeljenja za stambene poslove kreirao uslove za dodelu stanova iskoristivši ih u svom slučaju - navode iz Ministarstva odbrane.

Iz Ministarstva dodaju da je uslov za uvođenje u posed dodeljenog stana bila je upravo uplata 58 posto vrednosti stana, što imenovani nije učinio. S obzirom na to da nije ispunio obaveze iz Ugovora o regulisanju prava i obaveza u rešavanju stambenog pitanja učešćem ličnim sredstvima, navedeno rešenje o dodeli troiposobnog stana Stambena komisija je oglasila ništavnim još 12. novembra 2008. godine.

- Uprkos tome, Lalović se bespravno i samoinicijativno uselio u predmetni stan. Postupak po ovom predmetu je pravosnažno okončan pred nadležnim sudom i doneto je rešenje Trećeg osnovnog suda u Beogradu broj 2II 2013/18 od 1. oktobra 2018. godine protiv izvršnog dužnika Gojka Lalovića radi predaje nepokretnosti stana u ulici Vespučijeva, praznog od lica i stvari izvršnom poveriocu Ministarstvu odbrane – VGC “Beograd”  - navode iz Ministarstva odbrane.

Iz ministarstva dodaju da je Lalović bespravno koristio i garsonjeru u Pohorskoj ulici i da je Ministarstvo odbrane u posed navedenog stana ušlo 28. avgusta 2019. godine u prisustvu predstavnika Vojnograđevinskog centra i sudskog izvršitelja, a na osnovu pravosnažne sudske presude kojoj je prethodio parnični postupak.

- Stanje u službi, odnosno postupak penzionisanja pukovnika Gojka Lalovića ne može se dovesti u bilo kakvu vezu sa rešavanjem njegovog stambenog pitanja, jer je njegovo stambeno pitanje rešavano dok se nalazio u aktivnoj službi - navode iz Ministarstva odbrane.

Iz Ministarstva dodaju da je na osnovu člana 107. stav 2 Zakona o Vojsci Jugoslavije, a po potrebi službe, Gojku Laloviću prestala profesionalna vojna služba 2005. godine.

- Protiv te naredbe o prestanku profesionalne vojne službe Lalović je vodio više upravnih postupaka koji su okončani presudom Upravnog suda 10U6053/11 od 20. 06. 2011. godine. U skladu sa primedbama suda datim u obrazloženju presude, sproveden je ponovni postupak tako da je imenovanom prestala profesionalna vojna služba 21. 09. 2011. godine po sili zakona, jer je navršio propisane godine života i više od 40 godina penzijskog staža.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije vode brigu o svojim aktivnim i penzionisanim pripadnicima, ali naglašavaju da su svi oni u obavezi da poštuju i da se pridržavaju zakonskih propisa i normativne regulative, kao i da sprovode odluke nadležnih organa, dodaju iz ovog Ministarstva.

(M.Z.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima