• 46

"Situacija u Beogradu 10 puta teža nego u Pazaru": Kako rade respiratori i šta su greške sistema?

Predsednik komentarisao porast broja zaraženih i lečenje u Opštoj bolnici Novi Pazar

  • 46
Beograd, Novi Pazar, korona virus

Foto: Tanjug Sava Radovanović/Irfan Ličina

Povodom epidemiološke situacije u Novom Pazaru, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za TV Pink, rekao je da je situacija u tom gradu teška, ali da opreme ima, da je bolnica "jedna od najboljih", da respiratori u njoj rade, te da je na njima tri osobe.

Prema navodima Vučića, tri osobe su na respiratoru, ali radi još pet aparata za veštačko disanje.

- Imamo veliki broj novozaraženih, to je izazvalo brigu, donelo brojne probleme ljudima u Novom Pazaru, MUP-u, zdravstvenim radnicima... A onda su počele da se događaju i sve druge stvari... fabrikovanja neistina. Ne postoji stvar koja im nedostaje od testova, respiratora, odela, mašina - pobrojao je predsednik dodajući da se raspitao, te da je jasno kako je bolnica u Novom Pazaru jedna od najboljih.

Ipak, rekao je da je situacija u Beogradu deset puta teža nego u Novom Pazaru.

Kazao je i da za stvari koje su se desile na jugozapadu Srbije postoje i greške sistema.

- Postoji deo krivice sistema. Moralo je više empatije i poštovanja da se pokaže prema novozaraženima u bolnici i moralo je ranije da reaguje Ministarstvo zdravlja da celu bolnicu proglasi za kovid, dva, tri, četiri dana ranije. Najlakše je svaliti krivicu na nekoga. Lekari su umorni - rekao je on.

Takođe je dodao da je problem u tamošnjoj bolnici bio u organizaciji i da je to takođe sistemska greška, nezavisno od toga da li je načinjena na lokalnom ili na centralnom nivou.

- Ali ne možete kriviti državu - ocenio je.

Aleksandar Vucic

Printskrin: TV Pink

Takođe je rekao da je veliki broj lekara zaražen, te da će još devet lekara i pet tehničara iz Kragujevca doći u Novi Pazar.

- Loša je bila komunikacija. Uobičajena je procedura da se kupuju limeni sanduci, ali to mora da se objasni narodu - kazao je o svim greškama koje su napravljene od strane sistema, navodeći da je za ovu nabavku bilo zaduženo Ministarstvo zdravlja.

Video: Lončar o stanju u novopazarskoj bolnici: Sada nema pacijenata po hodnicima

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zec

    Kada bi postojao lek za koronu lekari bi prvo sebe izlečili. Nema leka, a nema ni vakcine. Samo maske, pranje ruku i držanje rastojanja izmedju osoba. Zabranjeno pozdravljanje, rukovanje, zagrljaji i poljupci. Ko za ovo nije koronu dobije. A korona može da ostane medju nama stotinama godina, kao što i grip ne možemo da izlečimo.

  • Emil

    Onaj koji masku zaboravlja, brzo će ostati bez zdravlja.

  • Verka

    Za koronu nema leka. Samo da se čuvamo maskama i držanjem odstojanja od drugih osoba.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima