"Situacija u Beogradu 10 puta teža nego u Pazaru": Kako rade respiratori i šta su greške sistema?

Predsednik komentarisao porast broja zaraženih i lečenje u Opštoj bolnici Novi Pazar

  • 46
Beograd, Novi Pazar, korona virus Foto: Tanjug Sava Radovanović/Irfan Ličina

Povodom epidemiološke situacije u Novom Pazaru, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za TV Pink, rekao je da je situacija u tom gradu teška, ali da opreme ima, da je bolnica "jedna od najboljih", da respiratori u njoj rade, te da je na njima tri osobe.

Prema navodima Vučića, tri osobe su na respiratoru, ali radi još pet aparata za veštačko disanje.

- Imamo veliki broj novozaraženih, to je izazvalo brigu, donelo brojne probleme ljudima u Novom Pazaru, MUP-u, zdravstvenim radnicima... A onda su počele da se događaju i sve druge stvari... fabrikovanja neistina. Ne postoji stvar koja im nedostaje od testova, respiratora, odela, mašina - pobrojao je predsednik dodajući da se raspitao, te da je jasno kako je bolnica u Novom Pazaru jedna od najboljih.

Ipak, rekao je da je situacija u Beogradu deset puta teža nego u Novom Pazaru.

Kazao je i da za stvari koje su se desile na jugozapadu Srbije postoje i greške sistema.

- Postoji deo krivice sistema. Moralo je više empatije i poštovanja da se pokaže prema novozaraženima u bolnici i moralo je ranije da reaguje Ministarstvo zdravlja da celu bolnicu proglasi za kovid, dva, tri, četiri dana ranije. Najlakše je svaliti krivicu na nekoga. Lekari su umorni - rekao je on.

Takođe je dodao da je problem u tamošnjoj bolnici bio u organizaciji i da je to takođe sistemska greška, nezavisno od toga da li je načinjena na lokalnom ili na centralnom nivou.

- Ali ne možete kriviti državu - ocenio je.

Aleksandar Vucic Printskrin: TV Pink

Takođe je rekao da je veliki broj lekara zaražen, te da će još devet lekara i pet tehničara iz Kragujevca doći u Novi Pazar.

- Loša je bila komunikacija. Uobičajena je procedura da se kupuju limeni sanduci, ali to mora da se objasni narodu - kazao je o svim greškama koje su napravljene od strane sistema, navodeći da je za ovu nabavku bilo zaduženo Ministarstvo zdravlja.

Video: Lončar o stanju u novopazarskoj bolnici: Sada nema pacijenata po hodnicima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pazarka

    1. jul 2020 | 12:01

    Pazarci dragi ne brukajte se više. Donacije i pomoć koja je stizala i stiže vratite u bolnicu zavod d.zdravlje i biće svega. Opremili ste privatne bolnicw klinike ordinacije laboratorije. Kukate. Ili znate ili neznate. Ako neznaze skinize bele mantile i osite radite ono što znate. Nije vam kriv ni vučić ni ana, lončar, jeste. Mahmutović spahić ćorović djerlek i preljević da odgovaraju.

  • xxx

    1. jul 2020 | 11:39

    A sta oni hoce ako uglavnom imaju uslova,ovo je vanredna situacija,u Bg je tako i gore mesecima pa zdravstveno osoblje n eokrece ledja ljudima koji dodju da pomognu,sramota!!!

  • Zoran

    1. jul 2020 | 11:48

    Tek će biti teška situacija na jugu Srbije, Bujanovac i Preševo kad na leto krenu svadbe, ne manje ispod 1000 gostiju. Treba uzeti sve ozbiljno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA