Ovo su rezultati merenja radijacije u Srbiji nakon upozorenja sa severa Evrope

Automatske merne stanice u Srbiji nisu zabeležile porast doze gama zračenja u vazduhu

  • 4
Nuklearna elektrana Foto: Pixabay

Nakon što je obelodanjeno da je na severu Evrope zabeležen porast radioaktivnosti, i to uz sumnju da je na nekoj od nuklearnih elektrana došlo do incidenta, naš Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost obavio je sva neophodna merenja.

Kako saopštavaju, automatske merne stanice u Srbiji nisu zabeležile porast doze gama zračenja u vazduhu.

- Za sada nema informacija da se u Evropi ili drugom delu sveta dogodio akcident u kome je došlo do ispuštanja radioaktivnih materija u životnu sredinu.

Direktorat je informaciju o detektovanim radionuklidima prosledio ovlašćenim laboratorijama i zatražio podatke o radioaktivnosti u vazduhu u Srbiji u proteklom periodu, kao i češća merenja u skladu sa informacijom o prisustvu veštačkih radionuklida u vazduhu na severu Evrope - saopštili su.

Prema rezultatima merenja koje su dostavili Laboratorija za zaštitu od jonizujućeg zračenja i zaštitu životne sredine, Instituta za nuklearne nauke "Vinča", i Institut za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović", u periodu od 8. do 28. juna 2020. godine u Srbiji nije zabeleženo prisustvo veštačkih radionuklida u vazduhu.

- Direktorat će nastaviti da blagovremeno obaveštava javnost o radioaktivnosti u vazduhu koja je zabeležena na severu Evrope - naveli su na svom sajtu.

Radioaktivnost Printskrin: SRBATOM

Inače, zabeležena pojačana radioaktivnost na severu Evrope nije predstavljala opasnost po okolinu i zdravlje ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tetejac

    1. jul 2020 | 17:25

    Tako je to kad se meri sa starim mernim aparatima a umiremo sve mlađi i mlađi, grobovi nam se pune i šire šest puta brže nego gradovi i sela

  • PRC

    1. jul 2020 | 18:30

    Merili su oni i 99. i tada nije bila povećana radioaktivnost. Kako onda da im ne verujemo.

  • Deutschland 🇩🇪

    1. jul 2020 | 18:13

    Da da „sa sjevera“

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA