≫ 

Kako je u "crvenoj zoni" kovid bolnice u Novom Pazaru: Doktorka priznaje da su radila samo 2 lekara

Od juče Opšta bolnica u Novom Pazaru je u punom svom kapacitetu sa 320 ležajeva kovid bolnica

  • 1

- Ubeđen sam i uveravam građane Novog Pazara i Srbije da ćemo sa snagom i energijom koju sam video kod svojih kolega, koji su u sredu došli iz pola zemlje, sa opremom koju imamo, uspeti da pobedimo ovo zlo - rekao je koordinator Opšte bolnice u Pazaru Mirsad Ðerlak ekipi Tanjuga, koja je sinoć ušla u "crvenu zonu" te bolnice.

Od juče Opšta bolnica u Novom Pazaru je u punom svom kapacitetu sa 320 ležajeva kovid bolnica, a u popodnevnim časovima ovde je stiglo 35 lekara, sa iskustvom rada u kovid bolnicama u vreme prvog udara epidemije korona virusa.

Uz njihovu pomoć, u hodu, rešavaju se organizacioni problemi u novonastaloj situaciji, trijaža novih pacijenata, kao i njihovo zbrinjavanje.

Prvi utisci među zdravstvenim osobljem i građanima Novog Pazara koji su ispred bolnice jesu da je već u sredu situacija postala bolja.

- Pokušali smo da obezbedimo našim pacijentima sve što smo mogli i da im smanjimo tegobe. Respiratora imamo 18, svi rade, pun nam je magacin robe, a ono što nam je nedostajalo su kadrovi - kazao je Ðerlek.

Dr Petrović iz Kraljeva: Verujem da se naša pomoć već vidi

Doktorka Tanja Petrović, anesteziolog iz Kraljeva, jedan je od medicinskih radnika koji su stigli u Novi Pazar da pomognu Opštoj bolnici u ovom gradu i ovde je od ponedeljka, a veruje da se već vidi neki boljitak u odnosu na situaciju koju su zatekli.

Ona u razgovoru za Tanjug objašnjava da je u pazarsku bolnicu u međuvremenu ušao virus i da je zaražen veliki broj lekara, sestara i tehničara, pa veliki broj pacijenta koji se u kratkom vremenskom periodu obratio lekarima nije mogao biti brzo opserviran.

- Lekari nisu mogli da postignu sve. Ljudi su mnogo čekali, jer dva lekara, koja su bila na trijažnoj kovid ambulanti, zaista nisu mogla da postignu sve to - kaže doktorka Petrović.

Dodaje da se ona, kao i mnoge njene kolege koje su stekle iskustvo u kovid bolnicama tokom pandemije virusa korona, odazvala na pomogne Novom Pazaru, svesna da će njeno iskustvo, koje je stekla u KBC „Dragiša Mišović“ u Beogradu, ovde biti od koristi.

Novi Pazar Novi Pazar / Foto: Tanjug/Irfan Ličina

U toj kovid bolnici, kaže imala je priliku da uči od najboljih kako se zbrinjava jedna velika epidemija nepoznatog uzročnika.

- To je bilo ogromno iskustvo i sada sam došla ovde da pomognem ljudima - kaže doktorka Petrović, koja je razgovarala sa ekipom Tanjuga u trenutku kada je isticao 12 čas njene smene i neprekidnog rada, uz jednu času vode, jer, kako kaže, ovde se vodi bitka i sa vremenom.

Biti lekar, kaže, nije zanimanje, taj posao se ne radi, on se živi...

Pretpostavlja da većinu njenih kolega upravo to opredeljuje u trenucima kada je zaista kritično da krenu i pomognu svom narodu.

Novi Pazar panorama Korona virus u Novom Pazaru / Foto: Shutterstock

- Mislim da se već donekle vidi boljitak. Već nema gužvi, nema pacijenata koji čekaju, tako da je to naš mali, skroman doprinos ovom gradu - priča.

I doktorka Petrović, kao i sve njene kolege, kod kuće ima porodicu koja je čeka, a kako je ispričala, biti lekar je isto kao što je biti vojnik.

S obzirom da je anesteziolog, doktorka Petrović se susreće sa najtežim slučajevima, kao i sa mogućnošću najgoreg scenarija, odnosno smrtnih ishoda, a kako kaže, poslednji trenutak reanimacije doslovce predstavlja borbu za život.

Navodi da se lekari, dok i najmanja šansa postoji, ne predaju i da se ne mire sa smrću.

Mnogi su u uverenju da lekari oguglaju na smrt, a dr Petrović objašnjava koliko je to pogrešno:

- Ne, nismo. Mi smo samo u tim trenucima dobro istrenirani da ne gubimo glavu kada je svi gube. To je naš posao, a onda sledi odloženi stres, kad dojemo kući i proživimo sve to.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hrvoje

    2. jul 2020 | 14:37

    Pa gde su im lekari iz Novog Pazara? Kada su im medicinski radnici neoprezni 20 lekara i 40 sestara se razbolelo u svojim kućama. A gde su ostali?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA