≫ 

Preminula dva pacijenta noćas na Infektivnoj klinici: Bilans žrtava korone u Srbiji se povećava

Ukupno je do sada u Srbiji preminuo 281 pacijent

  • 25
Doktor, pacijent, bolnica, odela, maska, rukavica, vizir, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije noćas su od posledica korona virusa preminule dve osobe, saznaje Telegraf.rs.

Ova brojka će ući u današnji presek stanja u vezi sa korona virusom.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović kazao je u izjavi za Tanjug da je u poslednja 24 sata u prijemno-trijažnoj ambulanti Infektivne klinike u Beogradu pregledano je 290 pacijenata koji imaju simptome kovida-19, a u još dve trijažne ambulante još 150 pacijenata.

On je rekao da je stanje 115 bolesnika zahtevalo bolničko lečenje, a 15 je prijemljeno u jedinice intezivne nege bolnica koje su u kovid sistemu.

- U pitanju su uglavnom mlađe osobe između 30 i 50 godina, koje nam dolaze sa ozbiljnom kliničkom slikom, obostanom upalom pluća. Manji broj ima lakšu kliničku sliku, koja može da se prati ambulantno i koji mogu da budu u kućnoj samoizolaciji -  rekao je Stevanović novinarima u Beogradu.

Kako kaže, karakteristično je da sve više obolevaju mladi koji nemaju neke hronične bolesti, a koji imaju tešku kliničku sliku i završavaju u jedinicima intezivne nege.

- Samo na Infektivnoj klinici tokom noći imali smo dva smrtna slučaja - potvrdio je Stevanović.

Goran Stevanović, doktor Doc dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Koliko otpusta, toliko prijema

On je naveo da je popunjenost kapaciteta Infektivne klinike 95 odsto i da svaki dan otpuštaju 10 do 15 pacijenata, a da se isti broj primi.

To što su poslednjih nekoliko dana gužve ispred Infektivne klinike i to što se pacijenti žale da dugo čekaju, Stevanović kaže da prioritet imaju pacijenti koji su životno ugroženi, a da oni sa lakšom kliničkom slikom moraju da sačekaju.

- Situacia je vrlo ozbiljna. Imamo veliki broj pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom, imamo rastući broj pacijenata koji zahtevaju različite forme ventilacije. Dobro je što sada imamo manju smrtnost nego na početku -  zaključio je Stevanović.

Od korone do sada ukupno  preminuo 281 pacijent.

Prvi život korona je u Srbiji odnela 20. marta.

Video: Jezive scene iz novopazarske bolnice: Lekari nisu mogli da izdrže

(LJ. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Армаггедон

    2. jul 2020 | 13:28

    Prvi talas je trajao 3 meseca, a sad za ovaj drugi talas kažu da će da traje još sledeće nedelje.. što je apsurdno! Ako je prvi talas trajao 3 meseca.. ovaj bi trebalo da traje najmanje do sredine Avgusta. Najbolje bi bilo da nam za dve nedelje ukinu sve mere pa opet da nas od jeseni okrive za nemarnost. Da li ima ko stručan da brine o nama ili smo prepušteni sami sebi?

  • Ccccvvvvv

    2. jul 2020 | 12:14

    A sta Da komentarišem?To,da su POTPUNO SVI NAPUSTILI MASKE ,da to su trebali da narede SVIMA KOJI PRODAJU I svima i koji kupuju!!??!!!! Kafice!!!!!! Tu je leglo Covida!!!!!!!I sta sada?kad ovoliko brojke idu na gore?a ljudi sve umorniji...........Razlabavili mere pre vremena.....a omlatina jedva dočekala,bez mozga.....

  • krki99

    2. jul 2020 | 11:39

    Sta se čeka sa zabranom šetnje bakama i dekama.. ako vec necete policijski cas..sta ce ti ekonomija ako narod se porazboleva. A gde su sad oni koji su tu ismejavali virus i govorili da je izmisljen?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA