• 33

Kon: Nošenje maski nije pitanje hoću - neću, već obaveza koja će trajati do narednog proleća

- Virus nam je jasno rekao: "nema sezone kod mene, kod mene je situacija da idem i preko leta i preko zime, u bilo koje godišnje doba" - kaže epidemiolog dr Predrag Kon

  • 33
Predrag Kon

Printskrin: Telegraf.rs

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da će sve do pronalaska vakcine protiv korona virusa, situacija u Srbiji biti "talasasta", čim dođe do opuštanja građana doći će do porasta broja obolelih, pa će se desiti pad, sa preduzimanjem mera i tako na smenu.

- Virus nam je jasno rekao: "nema sezone kod mene, kod mene je situacija da idem i preko leta i preko zime, u bilo koje godišnje doba". U takvoj situaciji treba da se zna da nošenje maski nije pitanje hoću – neću, već je pitanje obaveze koja će trajati jako dugo – sve do proleća sledeće godine - ističe Kon za Nova.rs.

Virus ipak nije oslabio

I pored predviđanja struke, virus nije oslabio. I doktor Kon je bio među onima koji su to predviđali.

- Ja svoju odgovornost nosim. Ono što je jasno, u trenutku kada smo dizali te mere, imali smo mirnu situaciju. Verovatno će i sada biti tako. Ovo će biti talasasto, ponovo ćemo imati pad, čim dođe do opuštanja biće rast, i biće tako sve do dolaska vakcine. A ako ne dođe do vakcine, moraćemo svi, kad kažem svi – više od pola da se zarazimo. I moramo da radimo postepeno i sa sprovođenjem mera sprečavamo virus što je moguće više.

Covid Ambulanta, Palilula

Kovid ambulanta u beogradskoj opštini Palilula, Foto: Nikola Tomić

Mi nikada nismo imali ovakvu aktivnost virusa kakva je danas u Beogradu, ta aktivnost se može videti kroz kovid ambulante, koje nisu u početku ni postojale, napominje Kon.

- Mi sada znamo na osnovu tih ambulanti i masovnog testiranja da je praktično u nekim opštinama 85 odsto onih koji su imali pozitivan nalaz. To pokazuje da je virus vrlo aktivan i da je moguć prenos čim se priđe na više od metar. U takvoj situaciji, uz broj koji prevazilazi bilo koje ranije brojeve za Beograd, jasno je da virus ima veliki potencijal prenošenja i da u takvim situacijama mora hitno da se reaguje.

Ta naša hitnost ide svojim tempom, ja o ovome pričam ima tačno deset dana. Danas je proglašena vanredna situacija, zašto je to tako preispitivaćemo se kasnije. U ovom trenutku popunjenost bolnica koje rade za kovid pacijente je vrlo visoka, i rade se dopunska proširenja što takođe pokazuje da je vanredna situacija neophodna, gde se ubrzavaju sve te sve mere koje se sprovode.

Vanredno stanje ili situacija

Prema Konovim rečima, vanredno stanje je mera koja je bila doneta kada ništa nismo imali. Imali smo jako malo testova – 1.000 a danas radimo 9.000 testova. Vanredno stanje je omogućilo hitne nabavke. Danas to nije neophodno.

Govoreći o 9.000 testova dnevno, dr Kon napominje da su u pitanju svi testovi koji se sprovode. Uglavnom su PCR testovi kod onih koji imaju tegobe ili su posebno pregledani iz epidemiološkoh razloga.

Tržni centar, maske, građani, Delata siti, koronavirus

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

O situaciji u Šapcu i Tutinu, kada je broj testova u pitanju, dr Kon kaže:

- Ja nemam odgovor na to pitanje. Kapaciteti su takođe jako bitni. Pitanje broja testova je jedno pitanje, ali je pitanje da li se na kompletne zahteve može dobiti realizacija. Mi ne možemo da imamo kapaciteta da 15.000 testiramo, mi već sada testiramo 9.000. To nije informacija na koju mogu da odreagujem, a da znam, ali je svakako nešto što je bitno. I treba shvatiti da je Beograd trenutno u najvećoj ugroženosti, jer je najveći grad. Ipak, mi ne možemo da se poredimo sa Novim Pazarom. U ovom trenutku u odnosu na broj stanovnika, Beograd nema tako lošu situaciju kao Novi Pazar.

U Beogradu gore nego u Novom Pazaru?

O tome da li je gora situacija u Beogradu nego Novom Pazaru, dr Kon kaže da je situaciju u Beogradu moguće staviti pod kontrolu.

- Zašto to kažem – zato što je važno shvatiti da kad se nose maske, i kad svi nose maske onda je šansa da virus pređe s jednog na drugog svedena na jedan odsto. Ako pojedinac nosi maske onda 70 odsto postoji šansa da bude preneseno. Ako nosi onaj koji je bolestan šansa je pet odsto. Jedino rešenje je da svi nose maske u zatvorenom prostoru. Drugo rešenje, u ovom trenuku, koje je za mene prosto neprihvatljivo, jeste zatvaranje grada i prekid života. Mi smo to jednom doživeli, kada ništa nismo znali o virusu. Sada to nije ista situacija.

Ako studenti nemaju gde da ostanu, moraćemo da se prilagodimo tome

Studenti su preksinoć izašli iz domova, nezadovoljni odlukom da moraju da se vrate kućama.

- Nismo mi bezgrešni ljudi, moramo da razumemo jedni druge, da se čujemo. Sve je to ljudski. Ne mislim da će neko kratko vreme produženja njihovog boravka u domovima nešto značajno promeniti. S druge strane, jasno je da se svega 10 odsto studenata zarazilo u studentskim domovima, svaki drugi je imao podatak da se zarazio na proslavi, rođendanu. Mature su takođe interesantne, nije pitanje samo aktuelnih matura, već godišnjica, petogodišnjica. Da iskoristim priliku – ako se nastavi okupljanje u stanovima, mi ništa nismo uradili. Ako ne razumemo da od nas zavisi, imaćemo problem. Zabrana okupljanja je prinudna mera, za kojom ne bi bilo potrebe ako ostane samo mera nošenja maski.

Gradski prevoz, GSP, maske

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nužda zakon menja, napominje dr Kon, ako studenti nemaju gde da ostanu, moraćemo da se prilagodimo toj situaciji.

Kažnjavanje klubova

Nikada nije bilo dozvoljeno da se igraju utakmice bez ikakve kontrole, kaže dr Kon.

- Dogodilo se, ali nije bilo dozvoljeno. To pokušavam da objasnim. Zato sam i apelovao na javnu opomenu i kažnjavanje. Kažnjavanje klubova tako što se zabrane utakmice pred gledalištem. To je bio moj predlog, taj predlog nije bio usvojen. Šta ću ja sad. Ne ja lično, jer lično nije bitno, idemo dalje. Nama je protivnik virus. Sami sebe što zaplićemo i saplićemo, to jeste isto problem. Ne zatvaram oči pred tim, ali jednostavno moramo da budemo svesni da imamo opet ozbiljnu situaciju, a ne samo sada, nego ćemo je imati – opet ćemo da se vratimo za tri nedelje na prihvatljivu cirkulaciju.

I posle dve nedelje ostaće maske, stajaće do daljnjeg. Sve ostalo je znak pitanja. Ako se naučimo da idemo u noćne klubove sa maskama… Ako mi neko garantuje da će tako da bude… Svi neprekidno pričaju da nešto ne može. Da ne može da se napravi utakmica tako da dođe pet hiljada sa razmakom, pa onda neće biti utakmice.

Prema njegovim rečima, on brani stanovništvo Srbije od virusa.

- Da li sam u toj situaciji sa vlašću, ili ne, ja jednostavno imam jasne pokazatelje da sam vrlo često u sukobu. Taj sukob nije ne znam kakav, to je verbalna razmena mišljenja. Kada prelazi u bes ili nešto neprihvatljivo, ja kažem – dobro, ja razumem. Taj sav bes koji postoji treba preusmeriti prema virusu i stavljati maske. Ako stavimo maske i nosimo ih stalno, taj virus nema gde.

SRBIJA KORONA BILANS PREDRAG KON, DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Jasno mi je da postoji neslaganje

O revidiranju podataka o broju umrlih, dr Kon kaže da sve može da se uradi.

- Imate pojedinačne podatke, pojedinačnu medicinsku dokumentaciju. To je tako. Čuo sam taj demant koji je stigao iz Batuta. Jednostavno sam ga čuo. Demant je ipak demant. Da li je sad trenutak za te revizije, ili kasnije, one će svakako biti. Nema teoretske šanse da ne bude revizije i smrti i svega. Meni je potpuno jasno da postoji neko neslaganje. Koliko je, to će vreme pokazati. Da li je onako kako stoji u izveštaju BIRN-a, ako su demantovali moram i taj demant da slušam. Ali revizije smrtnosti će svakako biti – biće jasno ukazano: ovi su umrli direktno od kovida, ovi su umrli sa kovidom. To je nešto nas čeka.

Kome da verujemo ako ne zvaničnim podacima?

Građani moraju sami da prosude da li će da vrate poverenje u struku, navodi Predrag Kon.

- U koga ćemo da verujemo ako ne u zvanične podatke? Ja sam počeo sam sa prikupljanjem podataka, da bih imao sopstvenu orijentaciju i dalje ću to raditi, ali samo na nivou Beograda. Razlike ima negde, ja nemam zvanične podatke posebno za Beograd pa ne mogu u potpunosti da upoređujem. U Beogradu je 85 odsto pozitivnih od onih koji se testiraju i to je snažan podatak. Taj snažan podatak je meni bio dovoljan da podignem nivo svesti i da pre dest dana podstaknem na razmišljanje o uvođenju vanredne situacije.

Za četiri nedelje bezbedni?

- Izaći ćemo iz ove situacije, neće trebati više od tri nedelje, eventualno četiri da se vratimo na nivo u kom smo bezbedni. To ne znači da se prestaje sa nošenjem maski, jer je virus jasno pokazao da nema šale s njim.

Video: Vlada Srbije novim spotom poziva da se poštuju mere zaštite i spreči širenje korona virusa

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mica

    Meni nije jasno zasto je nekome tesko da stavi masku kad ulazi u prodavnicu ili autobus.

  • Тодорић

    Сви писмени читају на маскама да не штите од вируса...

  • W

    Strašno, ja vaše preporuke u vezi maske ne želim da vas slušam! Ovo nije mera zaštite već pretnja i namećivanje nečeg nepotrebnog!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima