• 7

Ovako izgleda poljska vojna bolnica u Novom Pazaru sa 110 kreveta: Formirana je u roku od 24 sata

- Imamo dovoljno iskustva, zadatak ćemo da izvršimo kako treba i na vreme. Ostaćemo koliko god bude potrebno i pružićemo maksimalnu medicinsku pomoć - poručeno je iz Vojske Srbije

  • 7

Na osnovu naređenja predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije pripremila je poljsku vojnu bolnicu u Novom Pazaru u cilju efikasnije borbe protiv epidemije korona virusa koja u tom gradu ima ozbiljne razmere.

Za kratko vreme formirana je poljska vojna bolnica kapaciteta 110 kreveta, sa mogućnošću proširenja do 170 kreveta, u kojoj će biti lečeni lakše i srednje teško oboleli pacijenti od virusa Kovid-19.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major Uglješa Jovičić istakao je da su prema naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i ministra odbrane Aleksandra Vulina dobili zadatak da u roku od 24 časa formiraju poljsku vojnu bolnicu pored Opšte bolnice u Novom Pazaru.

Vojska Srbije, poljska bolnica, Novi Pazar

Foto: mod.gov.rs

- Odmah smo pristupili realizaciji tog zadatka i u saradnji sa pripadnicima Druge brigade kopnene vojske krenuli u postavljanje šatora i kreveta. U medicinskim timovima je 40 medicinara iz vojnih zdravstvenih ustanova. Nalazimo se pred puštanjem vojne bolnice u funkciju - kaže general Jovičić i dodaje:

Lečićemo sve pacijente iz regiona Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Imamo dovoljno iskustva, zadatak ćemo da izvršimo kako treba i na vreme. Ostaćemo koliko god bude potrebno i pružićemo maksimalnu medicinsku pomoć. Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije, vojno zdravstvo uvek su bili na nivou zadatka. Važno je da brzo radimo, imamo našu opremu i dobru saradnju sa direktorom Opšte bolnice. Ovde smo zajedno u borbi protiv virusa - poručio je general Jovičić.

Prema rečima načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnika dr Miroslava Vukosavljevića, od danas "srce VMA kuca i u Novom Pazaru u okviru Opšte bolnice, kao što kuca istim ritmom u zgradi VMA na Banjici ili u Vojnoj bolnici na Karaburmi".

- Bilo je veliko zadovoljstvo posmatrati lica ljudi kada smo došli, s kakvim oduševljenjem i gostoprimstvom su nas prihvatili i nadom da bude bolje. Nadam se da ćemo zajedno sa svim medicinskim radnicima iz naše zemlje i našim domaćinima uspeti da jednu veliku pošast - koronu stavimo pod kontrolu - rekao je pukovnik Vukosavljević i poručio da će medicinsko osoblje ostati do kraja, "dok se ne izbore sa virusom".

Komandant novoformirane vojne poljske bolnice u Novom Pazaru potpukovnik dr Predrag Krstić kaže da je bolnica popunjena kadrom svih potrebnih profila.

- U ovom trenutku bolnica je predviđena za prijem više od 100 bolesnika, sa mogućnošću uvećavanja tog broja. Formirana je sa "crvenom" i "zelenom" zonom i jasnim jednosmerno usmerenim kretanjem, sve u cilju lične zaštite i samozaštite medicinskog osoblja i adekvatnog zbrinjavanja bolesnika - objašnjava potpukovnik Krstić i dodaje da je u bolnici trenutno angažovano oko 40 lekara i medicinskih tehničara.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Amir

    Sedite u kućama dok se ovo ne smiri. Budite civilizovani i shvatite ovo najozbiljnije.

  • Np

    Danas je djerlek dap izjavu da obi sto su pobegli na lazno bolovanje ako se ne vrate dobijaju otkaz i drago mi je zbog toga...

  • Goran F

    Vojska služi svome narodu i u miru i u ratu .🇷🇸✔️

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima