Vanredno i u Priboju, broj obolelih za vikend skočio za 50 odsto: Za stolom sme sedeti samo dvoje

- Ako ovo potraje duže, moramo da tražimo pomoć iz drugih zdravstvenih ustanova - rekao je direktor pribojskog doma zdravlja

  • 0
korona virus, koronavirus, bolnica, lekar Foto: Tanjug/AP

U Priboju je primećen povećan broj pacijenata sa povišenom temperaturuom i respiratornim problemima i to za 50 odsto od petka. Za vikend u kovid ambulantu se javilo od 50 do 60 pacijaneta, dok je u pribojskoj bolnici hospitalizovano do petka 20, a sada već 30 pacijenata, rekao je dr Vladimir Milinković direktor Doma zdravlja Priboj.

- Za sada imamo ličnu zaštitnu opremu koju dobijamo od Ministarstva zdravlja i ZC Užice, a i veliki broj ljudi žele da nam doniraju sredstva čiju pomoć prihvataju da bi imali rezerve u slučaju povećanja broja pacijenata. Što se tiče kadra, u Domu zdravlja smo povećali broj lekara u kovid ambulanti sa tri lekara u jednom danu - rekao je Milinković.

On je istakao da pacijenti moraju da budu strpljivi zbog same procedure vađenja laboratorijskih nalaza i snimanja pluća.

- U Opštoj bolnici Priboj postoji problem sa umorom lekara, specijalisti su nam jako opterećeni i da ovo potraje duže moramo tražiti pomoć iz drugih zdravstvenih ustanova - kazao je Milinković dodajući da je slična situacija i sa kapacitetima u Užicu i Beogradu tako da pribojski lekari po preporucima ministarstva primenjuju sve metode lečenja kao i tamo.

Inače, pribojska bolnica ima pet respiratora, na kojima su trenutno priključena tri pacijenta. Prema rečima direktora postoje i transportni respiratori koji se nalaze u sanitetskim vozilima.

Doneto 12 mera

Načelnik Štaba za vanredne situacije Opštine Priboj Boris Mrdović rekao je da je na sednici usvojen predlog da se proglasi vanredna situacija, zbog gore navedene pogoršane situacije i gde su donete sledeće mere:

- Naredba je u 12 tačaka i obuhvata zabranu okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu više od dva metra. U svim zatvorenim prostorima neophodno je nositi zaštitne maske i držati distancu. Zabranjuje se organizovanje svečanosti, sportskih i drugih manifestacija kao i muzičkih. Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata na rad od 7 do 22 sata. Ugostiteljski objekti se obavezuju da obezbede da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u jednom domaćinstvu. Zabranjuje se rad bazena otvorenih i zatvorenih i spa i velnes centara. U javnom prevozu je obavezno nošenje zaštitinih maski. Nalaže se organima lokalne samouprave i drugim javnim subjektima da preduzmu mere zaštite zaposlenih i organizuju vršenja usluga građanim u skladu sa datim preporukama. Stanari stambenih zgrada obavezni su da dezinfikuju zajedničke prostoije a JKP „Usluga ” da pojača pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava - rekao je Mrdović.

Prema njegovim rečima kontrolu mera vršiće lokalne inspekcijske službe i to pojačanim intezitetom u saradnji sa MUP-om. Propisane su i prekšajne kazne za one koje ne poštuju naložene mere, i to će biti po hitnom postupku.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA