≫ 

Situacija u bolnici u Čačku dramatična: Petoro preminulo od korona virusa, među njima pacijent (35)

Od njih petoro, dvoje su bili mlađe dobi. Imali su 59 i 35 godina

  • 0
Opšta bolnica Čačak Opšta bolnica Čačak / Foto: Rina.rs

Nadležne službe su saopštile, da je danas došlo do jednog fatalnog ishoda u Čačku, jer je preminuo pacijent D. Č. star 81 godinu. Danas je na laboratorijsku analizu poslato 89 PCR testova, a očekuju se rezultati 171 PCR testova od prethodnih dana.

Broj obolelih od korona virusa je počeo da se povećava od 22. juna u Čačku, pre toga je bio čitav niz koncerata, i utakmica, i proslava, mi smo se načisto opustili i normalno da se taj broj kontakata znatno povećao te je došlo do ponovnog razbuktavanja epidemije Кovid, rečeno je danas na zasedanju Radnog tima za praćenje širenja korona virusa u tom gradu.

- Naša je procena da će ovo zbivanje da traje negde od šest do osam nedelja, tako smo prošli put procenili pa smo se korigovali kasnije kad je oboren pik, onda smo znali da će trajati od 08 do 12 nedelja. Sada pošto nemamo te mere, ona će trajati koliko traju te infekcije, s tim što prve četiri nedelje bukti. I dok imamo relativno blago poboljšanje u Domu zdravlja, nažalost u bolnici koja praktično leči posledice, imamo jednu situaciju koja nije alarmantna, ali nije baš ni lagana.

Doktor, pacijent, bolnica, odela, maska, rukavica, vizir, koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Trenutno imamo 88 bolesnika, ako je kapacitet 170, neko će reći „Imamo vremena”, ali to se popuni za šest, sedam dana, ako se smanji trend, sad će da počnu i otpuštanja tako da mi ne dođemo u situaciju da žrtvujemo novu bolnicu ili nešto drugo - rekao je dr Mihajlo Luković, rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja korona vorusa u Čačku.

Prema njegovim rečima, smanjen je broj pregleda u Domu zdravlja, te da je juče pregledano 43 pacijenta dok je u subotu zabeleženo 120 pregleda.

- Oni moraju da prođu snimanje pluća, moraju da prođu vađenje krvi, pregled i da se sve to popuni. Mi imamo dva lekara koji to rade i uključili smo i treću ambulantu. Ono Što je poražavajuća statistika za nas je što u ovom trenutku imamo pet smrtnih slučajeva, dvoje naših sugrađana su umrli u bolnici, troje su umrli na strani imamo pet smrtih slučajeva, i, a u okvioru našeg okruga još jedna žena preminula iz Ivanjice u Beogradu - rekao je dr Mihajlo Luković, rukovodilac Radnog tima.

On je dodao da smo bili sredina koja je bila relativno zaštićena, koja je napravila odličan rezultat prošli put i sad ima do današnjeg dana 150 izolovanih COVID-19 pozitvnih, Čačak 130, Gornji Milnovac 12, plus četiri studenta, koja su došla pozitivna, Lučani troje, Ivanjica petoro.

Korona virus Situacija u čačanskoj bolnici jako je ozbiljna / Foto: Tanjug/AP

Situacija u čačanskoj bolnici jako je ozbiljna, što potvrđuje i broj obolelih kojih trenutno ima oko 90, od kojih je petoro pacijenata u teškom stanju , na respiratoru.

- Dolaze pacijenti sa vrlo ozbiljnim kliničkim slikama i upalama pluća. Cifra od 660 pacijenata, od početka pogoršanja epidemije je jako ozbiljna, a od njih je 121 pacijenta hospitalizovan. Ukoliko se ovakvim tempom nastavi priliv pacijenata prema ambulanti, može se očekivati da se bolnički kapaciteti popune, što znači da se mora preći i novu bolnicu, a onda bi bilo vrlo problematično držati situaciju pod kontrolom - rekao je dr Miroslav Sretenović, rukovodilac Radnog tima za širenje korona virusa.

Inače, od ponovnog razbuktavanja korona virusa, od ukupno petoro preminulih, u Čačanskoj bolnici preminula su dva pacijenta godišta 1961. i 1985. On je naglasio da kod svih pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom, preovlađuje respiratorna problematika, sa ozbiljnom upalom pluća.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA