≫ 

Kon: Žao mi je zbog protesta sinoć, sa Vučićem sam razgovarao o policijskom času samo za Beograd

Epidemiolog dr Predrag Kon je naveo da će se ozbiljno razmatrati mere koje je predsednik Srbije izneo juče, a koje se odnose na policijski čas od petka do ponedeljka

  • 38
SRBIJA KORONA KONFERENCIJA UČESNICI PANELA U SUSRET DRUGOM TALASU Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Želim zdravlje svim građanima, izražavam osećaj velike tuge zbog onog što se dogodilo sinoć, rekao je jutros za N1 epidemiolog dr Predrag Kon povodom protesta u Beogradu.

On je na početku razgovora naveo da postoje pokazatelji da se situacija u vezi sa korona virusom smiruje u Beogradu, u prethodna tri dana.

- Posle tri dana imamo između 400 i 450 onih koji su sumnjivi na kovid, a pre toga smo imali oko 600, čak i više, na dnevnom nivou. Imamo prve pokazatelje koji idu ka nečem boljem - rekao je Kon i naveo da mere koje je najavio predsednik, postoje da bi se sprečilo dalje širenje kontakata.

- Glavni indikator za to kada bi se te mere sprovodile je popunjenost zdravstveih ustanova na teritoriji Beograda. U jednom trenutku je bilo i 300 na dan. Ne smemo da dozvolimo da nemamo mesta - naveo je epidemiolog.

On je istakao da je virus još tu.

- Potisnućemo ga opet, tu nema dileme, za nekoliko nedelja, i bićemo u prihvatljivoj situaciji. Proći će možda još mesec dana pre no što opet krene porast. Ako krene još jedan talas, on može da bude teži od ovoga. U takvoj situaciji normalno je razmišljanje o tome da su potrebni kapaciteti za neku težu situaciju - rekao je doktor.

Kon je naveo da fali kadar koji će morati da se popunjava "kako se zna i ume", ali da se mora razmišljati unapred.

- Siguran sam da to uznemirava, ali mislim da mora da se komunicira s javnošću, mora sve da se saopšti, sve o čemu promišljamo, da nemamo ovakav očaj koji je ispoljen juče, a koji mogu potpuno da razumem. Opet kažem, zaista sam tužan zbog toga - naveo je epidemiolog.

Dr Kon je naveo da je predsednik izašao u javnost sa svojim promišljanjima, a da su ljudi pokazali koliko su očajni zbog toga.

- Lično mislim da ćemo mi to ozbiljno raspravljati na Kriznom štabu, sagledavajući tu reakciju. Iskreno, nikom nije na kraj pameti da nekog maltretira. Jedini cilj, uz spašavanje života je da zdravstveni sistem bude spreman - istakao je doktor.

Kako je objasnio, virus se brzo prenosi i eksplozivno počinje da se javlja, a tada je potrebna eksplozivna i brza.

O policijskom času samo za Beograd

Na pitanje da li policijski čas od petka do ponedeljka koji je najavio predsednik važi za celu Srbiju, dr Kon je odgovorio:

- Kad sam razgovarao sa predsednikom, govorili smo samo o Beogradu.

Dr Kon je naveo da moraju da se spreče kontakti, odnosno širenje virusa, a da se to sprečava najefikasnije najtežim merama.

Video: Vučić: U petak se uvodi policijski čas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pers

    8. jul 2020 | 11:24

    Nije tačno da smo svi protiv uvođenja oštrijih mera u borbi protiv epidemije. Samo nas nećete videti za vreme epidemije po klubovima, kafićima, utakmicama, turnirima, svadbama, proslavama, protestima i drugim masovnim okupljanjima. Mi nosimo masku, držimo odstojanje, peremo ruke. Mi shvatamo važnost vakcinacije. Mi smo duboko nesrećni što ne možemo da vodimo normalan život, ali shvatamo šta je neminovnost. Mi smo odgovorni. Mislimo na sebe, na porodicu i na zajednicu.

  • Primus

    8. jul 2020 | 11:07

    Ma žao mi malo ovih mladih ljudi..nije lako nositi nanogicu i biti u kućnoj izolaciji usred jula. Mnoge glave behu krvave prošle noći, ali kako reče naš Vladimir Putin - KOME JE SUĐENO DA BUDE OBEŠEN, NEĆE SE UDAVITI..Propisi i Zakoni i poredak u državi se moraju poštovati, bilo to nekom drago ili ne. Evo, kako mislite da je meni-sada moram opet vikend da provedem sa onom mojom vešticom u četiri zida. Ali kada mi je najteže, ja se setim one finske izreke: IPAK JE BOLJE BITI OŽENJEN NEGO MRTAV... Tako, dečice, aj se malo smirite, proći će sve ovo i za 50-60 dana stiže i vakcina iz Vladivostoka. Valjda će je biti dovoljno i za Ruse i za Bele Ruse i za nas, Male Ruse.. KNJIGU U RUKE I ČITAJTE NEŠTO, POMOZITE VAŠOJ DRŽAVI.

  • Neko

    8. jul 2020 | 10:58

    Gospodine Kone samo hrabro. Poštovanje i podrška.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA