• 0

U Novom Sadu i dalje raste broj obolelih od korone, situacija nesigurna sa tendencijom pogoršanja

Raste broj i preminulih, kao i onih u izolaciji

  • 0

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 180 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa Covid-19.

To je tri pacijenta više nego u sredu, međutim izvesno je da je u ovu zdravstvenu ustanovu primljeno više pacijenata ,a verovatno je bilo i otpuštanja, međutim, ni danas u KCV-u nisu naveli ovaj podatak, piše 021.info. 

Klinički centar Vojvodine

Klinički centar Vojvodine / Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nastavljen je i rast broja pacijenata na respiratorima i danas ih ima dvoje novih, tj. ukupno je 13 osoba na mehaničkoj ventilaciji.

U KCV-a nisu naveli da li je bilo preminulih, što je već ustaljena praksa. Prema nezvaničnim informacijama 021.rs, u poslednja 24 sata preminula je jedna osoba. Nije poznato odakle je ovaj pacijent, kod je pola i godišta. To je prema našim informacijama treći preminuli u protekla četiri dana, a koji je bio na lečenju u Kliničkom centru Vojvodine.

Prema podacima kojima raspolažemo, u ovoj zdravstvenoj ustanovi je od početka marta preminulo 29 osoba.

Institut: I dalje visok broj obolelih u Novom Sadu i Vojvodini

U poslednja 24 sata u Vojvodini je registrovano 86 novoobolelih od virusa korona, od kojih je njih 41 iz Novog Sada. Institut za javno zdravlje Vojvodine navodi da se i dalje registruje visok broj, mada je sada došlo do prvog dnevnog smanjenja broja novozaraženih.

Klinički centar Vojvodine, KORONA VIRUS VOJVODINA

Klinički centar Vojvodine / Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kako su saopštili, epidemiološka situacija u Vojvodini i dalje je nesigurna sa tendencijom pogoršanja, posebno u Novom Sadu. Sa novim 41 novozaraženim u Novom Sadu sada ima skoro 500 aktivnih slučajeva, od kojih je oko 80 u bolnici.

Podaci pokazuju da je od početka epidemije u Srbiji u martu pa do 9. jula u Vojvodini registrovano ukupno 2.193 slučaja koji su potvrđeni PCR testom, među kojima je u Novom Sadu 819. U toku jučerašnjeg dana bolest je registrovana u svim okruzima u Vojvodini.

- Broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike i dalje raste, kao i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija. Epidemiološka ispitivanja ukazuju da su obolevanju kod najvećeg broja slučajeva dopirinela okupljanja poput organizovanih proslava, svadbi, zabava i slično. Ovim skupovima je prisustvoavao veći broj ljudi, i ostvarivan je veliki broj bliskih kontakta u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom bez korišćenja zaštitne maske. Time su stvoreni svi uslovi za masovnije prenošenje bolesti -  navodi ova zdrastvena ustanova.

Doktor, pacijent, bolnica, odela, maska, rukavica, vizir, koronavirus

Još dvoje je na respiratorima / Foto: Tanjug/AP

Institut je ponovio i da je zdravstveni sistem pod velikim opterećenjem i neophodno je hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja. Pozvani su građani Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje se da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su poštovanje fizičke distance od najmanje jednog metra, izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.), kao i nošenje maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom i redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola.

Kažimo i da raste broj osoba u samoizolaciji u Novom Sadu i sada ih je 534, što je najviše u poslednja dva meseca. U odnosu na prethodni dan u Novom Sadu je broj izolovanih, odnosno onih sa slabijim simptomima ili koji su bili u kontaktu sa zaraženima, povećan za 80, jer ih je prethodno bilo 454.

Ukupno se u Srbiji nastavlja rast broja osoba koje su u izolaciji - u sredu ih je bilo 6.167, a dan ranije 5.543.

Gde ukoliko postoje simptomi korone?

Novosađani koji imaju simptome Covida-19 mogu da se jave na pregled u ambulantu u Juga Bogdana na Podbari, kao i u Kralja Aleksandra u Veterniku od 7 do 20 časova, dok dve kovid ambulante na Novom naselju i ambulanta u Zmaj Ognjena Vuka (ulaz sa Bulevara kralja Petra I) rade bez prestanka 24 časa. Non-kovid ambulanta je kod ambulante na Limanu IV koja se renovira, u mobilnoj ordinaciji za laboratorijske analize.

U Novom Sadu je od petka na snazi odluka o obaveznom nošenju maske u zatvorenim prostorima, kao i na većini otvorenih javnih površina, a primenjuju se i druge mere u borbi protiv kovida-19.

Video: Lončar o stanju u novopazarskoj bolnici: Sada nema pacijenata po hodnicima

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima