• 6

Nišlije platile stanove, a sada ih izbacuju: Advokat kaže da su sami krivi jer su kupili jeftin dom

Izvršitelji su najavili da će se vratiti za pet dana

  • 6

Video: Investitor prevario stanare u Nišu, sad ih izvršitelji izbacuju na ulicu

Kupci 24 stana u novoizgrađenoj zgradi na Somborskom bulevaru u Nišu, danas su uspeli da spreče izvršitelje da im oduzmu domove jer su svojim telima zatvorili ulaz, a policija nije želela da ih silom skloni.

Izvršitelji su najavili da će se vratiti za pet dana, da bi uz asistenciju organa reda popisali stanove radi naplate potraživanja poverilaca koji su je izgradili, a investitor ih nije platio zbog čega su ga tužili. Stanari najavljuju da će ponovo telima braniti svoju imovinu, jer kako tvrde, nisu krivi što je investitor prevario i njih i građevince.

Ivan Bivolarević, jedan od stanara kaže da su i on i njegove komšije isplatili stanove, a kupoprodajne ugovore overili kod notara, kako zakon nalaže.

- Ovde smo da odbranimo naše stanove od nečega za šta nismo krivi. Sve smo ovo uredno platili, notar je to overio, prosleđeno je katastru i mi smo mislili da je na taj način sve rešeno. Naknadno smo saznali da investitor nije platio poverioce, zašta mi nismo krivi, žalimo te ljude kojima je ostao dužan ali šta ćemo da radimo, i nama je sada dužan. Zbog propusta investitora ne možemo da dobijemo upotrebnu dozvolu niti da uknjižimo stanove. To nije naša greška, već njegova. Izvršitelj je našao neku caku da nam oduzme stanove, zaista ne znamo šta smo više mogli da uradimo da zaštitimo našu imovinu - rekao je očajni čovek.

Dragica Ristić izašla je na protest sa štakom jer je invalid pa joj je ova situacija veoma teško pala.

- Prodala sam supovski stan, to želim da naglasim, kupila sam manji da bih mogla da ga održavam jer sam težak invalid od 1984. godine. Pošto nemam gde, morala sam da se uselim, iako nemam nikakvih uslova u ovoj zgradi. Investitor mi je dao industrijsku struju jer nije platio priključak pa nije mogao da se priključi na elektromrežu. Ja to ne želim, hoću da platim ono što sam dužna, da sve bude regularno. Imam ugovor overen kod notara, to bi trebalo da me štiti, a ispada da njegov potpis i pečat nisu validni – kazala je ogorčena žena.

Međutim, advokat Miloš Savić koji je trebao da sprovede izvršenje, bio je vidno razočaran zbog neobavljanog posla.

- Ti ljudi ne dozvoljavaju da pristupimo popisu, sprečavaju nas fizičom snagom. Kada dobijemo asistenciju policije, pomerićemo ih kako bismo mogli da sprovedemo izvršne radnje u korist poverilaca čija su potraživanja prema investitoru Suzanu Nikoliću 9.5 miliona. Radi se o firmi "Elektrometal" koja je obezbedila elektromaterijal, "Belkomliftu" koji je ugradio lift u zgradu i "Silelektri" koja je izgradila objekat – objasnio je Savić, a stanare optužio da su sami sebi napravili problem.

- Kupovali su stanove ispod tržišne cene po 430 evra po kvadratu, svesno su ušli u rizik. Takođe, notar ih je upozorio da će postati vlasnici tek kada zgrada dobije upotrebnu dozvolu, a oni se upišu u katastar - rekao je Savić.

Njemu je replicirala advokatica Žaklina Mitrović, koja je kazala da je zakon na strani stanara.

- Podneli smo prigovor na rešenje o izvršenju koji će verujem biti usvojen, jer oni maju sve dokaze, svu dokumentaciju da su stanove uredno kupili i platili. Pozvali smo se na Zakon o izvršenju koji kaže da "ako treće lice učini verovatnim svoje pravo na predmetu koje je predmet izvršenja, taj prigovor se mora usvojiti a izvršenje obustaviti". O prigovoru se za sad nisu izjasnili ni poverilac, ni dužnik a mi i dalje imamo pravo da se tim povodom obratimo i Osnovnom sudu – kazala je Mitrović.

Novinar Telegrafa pokušao je da komentar ove situacije dobije od glavnog aktera ovog zamešateljstva, Suzana Nikolića, ali je broj mobilnog telefona sa sajta Agencije za privredne registre naveden kao kontakt njegove firme, bio nedostupan.

(D.K.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PK

    Neke stvaro mogu da se dese samo u srbiji. Kupila sam stan (st.kreditom) od zene cija je cela porodica zivela u stanu. Posle mesec dana mi dodju izvrsitelji za neki njen dug (stan nije bio hipoteka za dug). Ona, niti iko iz porodice nece da se odjave sa sada moje adrese (vec 3 god). Pasiviziram im adrese u MUP-u, tj postanu fiktivne (nevazece), to je maksimum koji mogu da uradim. Ipak, opet dolaze izvrsitelji, opomene iz banaka... Najgore je sto njhove preporucene posiljke, sa naznakom "Obavezna licna dostava" postar daje komsinici, koja svesno ucestvuje u krivicnom delu, iako zna za problem. Posta i postar su zvanicno obavesteni da ne sme da ostavlja njihove preporucne posiljke na moju adresu, jer tako dovodi institucije, banke u zabludu da oni i dalje zive tu, ali nista. po nakaradnom zakonu izvrsitelji popisuju stvari po adresi, iako su to moje stvari, a onda se ide na Sud (3,5,6 god), iako su im svi oni dostupni. Da napomenem da i cerka i sin zene koja mi je prodala stan rade u sudu. Sta reci i ocekivati??

  • Sanja

    Da li su platili koliko je trazio, sad se malo predomislio,

  • PO

    Ja pre 2god kupio plac pored naše kuće u užem centru Požarevca. Znači kupuprodajni ugovor, potpusan kod notara. Na njemu stara kuća koja je tu već nekih 60god. Nekad je taj plac bio 1/2. Znači digli smo kredit, kupili plac, legalizovali tu staru kuću, štedeli cele godine da bismo kompletno ogradili oba plačeva i da bude jedan. Prošlog meseca podneli smo molbu za mišljenje o lokaciji, sa željom da tu staru kuću srušimo i da dignemo novu. Pre par dana stiglo rešenje, kaže da ne možemo ništa da radimo, jer je neki šupak iz gradske uprave rešio da pravi ulicu koja po njihom planu ide preko mog placa!!! I ajd sad, supruga se pomirila sa tim, a ja? Meni oči pune krvi, već mi misli lete ka kanti od 5l benzina.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima