≫ 

Ringišpil u Kolutu 20 godina vrti bez dozvole? Nadležni se svađaju, a vlasnik posle nesreće otišao

*Zaštitnik građana pokrenuo kontrolu rada uprave Grada Sombora *Iz MZ Kolut kažu da je taj ringišpil "u tradiciji", te da se 20 godina vraća na isto mesto *Župnik se požalio da je pred crkvom napravljena i pečenjara bez njegove dozvole

  • 12
Selo Kolut, ringišpil

Printskrin: Youtube/Срђан Коруга, Foto: Pixabay

Nakon što se u selu Kolut kod Somobra u nedelju veče srušio ringišpil, prilikom čega je povređeno osmoro dece, od kojih jedno teško, pokušali smo da saznamo ko je dao dozvolu za postavljanje tog ringišpila. Najpre smo od JKP "Prostor" iz Sombora dobili uveravanja da oni dozvolu nisu izdali, te da u ovom slučaju nisu bili ni nadležni. Danas smo tragom ostalih informacija došli do toga niko od eventualnih nadležnih nije dao dozvolu za postavljanje ringišpila čiji je glavni stub pukao dok su se deca u korpama vrtela i dizala u vazduh.

Prema ono što su nam sagovornici rekli, za dozvolu niko nije ni pitao.

Javno komunalno preduzeće "Prostor" nije dalo dozvolu

 

Direktor JKP "Prostor" Gornan Nonković rekao je za Telegraf.rs da se nesreća nije desila na javnoj povšrini, već na crkvenom imanju i da je to razlog iz kog JKP nije imalo mogućnost odlučivanja.

- Kada pustite nekog u vaše dvorište, a u vašem dvorištu se nešto desi, vi ste za svoje dvorište odgovorni - kazao nam je dodajući da ne zna da li je crkveno zemljište zloupotrebljeno: - Ja ne znam, nisam istražni organ. Znam sigurno da ja kada bih primetio tako nešto, ili kada bi moji primetili tako nešto, to bi odmah bilo prijavljeno komunalnoj ispekciji ili policiji da se proveri verodostojnost dozvole, odnosno rešenja za rad.

Nonković nam je kazao i da su ringišpildžije "nestale netragom" sledećeg jutra.

- Normalno, oni su se spakovali i otišli. Ko je to uradio i sa čijim znanjem ne znam, nestali su još jutros netragom. 

Iz Odeljenja inspekcije i komunalne policije pri gradskoj upravi juče nismo dobili odgovor, a danas su nas uputili na upravu Grada Sombora iz koje do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Ni župnik iz nadležne crkve nije dao dozvolu

 

Međutim, uspeli smo da stupimo u kontakt sa župnikom crkve svetog Mihovila u Bačkom Bregu, pod čijom je nadležnošću crkva svetog Ivana Krstitelja u Kolutu, na čijem se zemljištu nesreća dogodila. On nam je takođe rekao da nije dao dozvolu za postavljanje ringišpila, te da ga niko za nju nije ni pitao. Kazao je i da je na službi protekle 22 godine, te da godinama unazad pamti ringišpil o Svetom Iliji, ali da nijedanput tim povodom nije kontaktiran.

- Mene niko ništa nije pitao niti oni dolaze, to pitajte mesnu zajednicu. Ja nemam s time ništa. Crkva u Kolutu jeste pod našom nadležnošću, ali oni to izdaju godinama, niko ne dođe mene da pita - kaže župnik Davor Kovačević za Telegraf.rs.

On je kazao i da se ringišpil redovno postavlja za svetog Iliju, tj. dve, tri nedelje pre 2. avgusta, kada se inače praznuje.

Koliko god sam se bunio, niko ništa nije učinio. Isto tako, ispred crkve su tamo napravili pečenjaru, doneli odluku sami od sebe. Nisu pitali, somborska opština im je dozvolila - kazao je o nesaradanji sa MZ Kolut, pritom ne precizirajući kod koga se bunio ni na koga se poziv na odgovornost odnosi: - Šta sad mene svi krive za nesreću, neka oni odgovaraju. Šta imam ja sa tim, kad se ništa ne pitam.

Župnik nam je kazao i da je u Bačkom Bregu "živa zajednica", te da se crkva štiti i čuva, za razliku od napuštene crkve u Kolutu, koja je kaže i dodatno rušena.

-  Ulaze u crkvu kako hoće, ruše je kako hoće. Oni su '90. godina bacali bombe, vikali: 'To je ustaška crkva!' Sve na nacionalnoj osnovi. Neću da znam za to! - kazao je o sudbini katoličke crkve u selu kod Sombora, napuštene još sredinom 20. veka.

Mesna zajednica Kolut takođe nije dala dozvolu

 

Iz Mesne zajednice Kolut rekli su nam da oni nisu nadležni za davanje dozvola ni na kojoj površini u selu, te da je za javne površine nadležno JKP "Prostor", a u ovom slučaju crkva.

- Pa, ne možemo mi dozvoliti na crkveno zemljište da neko dođe. Nas nikad niko nije pitao i ne treba da nas pita da li će da koristi to zemljište. A i da nas je upitao, mi ne možemo dati nikavu dozvolu - rekla nam je sekretar MZ Kolut Svetlana Erceg.

Ujedno, dodala je da ne mogu dati ni zabranu.

- Šeszdeset godina taj ringišpil dolazi u Kolut. Prvi put da se neka nezgoda desila. Mislim da jedno 20 godina dolazi na jedno isto mesto. To nije ništa novo - kazala je usto dodajući odgovor na pitanje znači li to da je proteklih 20 godina ringišpil bio postavljen bez dozvole, te da li su ga nekad prijavili: - Otkud mi znamo? Mesna zajednica nije inspekcija. To obilazi i policija kad je ringišpil... Mi to nikad nismo prijavljivali, kažem, to je u tradiciji.

Takođe nam je rekla i da im nije u znanju da li je neko dao dozvolu za postavljanje tog ringišpila ili ne.

Sa pitanjima o eventualnom propustu u radu obratili smo se Gradu Somboru, kako su nas iz Odeljenja inspekcije i komunalne policije uputili. Pitali smo čija je bila nadležnost da reaguje na postavljanje ringišpila bez dozvole, da li je, dakle, neko od nadležnih napravio propust u radu i da li je na postavljanje ringišpila na toj površini neko reagovao u proteklim godinama.

Zaštitnik građana pokrenuo kontrolu rada uprave Grada Sombora

 

Zaštitnik građana ZoranPašalić pokrenuo je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu saznanja iz medija da je osmoro dece povređeno usled pada prilikom pucanja glavnog stuba ringišpila u naselju Kolut kod Sombora, postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Gradske uprave grada Sombora.

Zoran Pašalić, zaštitnik građana

Zaštitnnik građana Zoran Pašalić / Foto: Tanjug/Rade Prelić

Od somborske uprave Zaštitnik građana je zatražio obaveštenje o svim relevantnim činjenicama i okolnostima ovog slučaja, a naročito da li je vlasnik luna parka posedovao dozvolu za postavljanje ringišpila, da li je posedovao atest za ringišpil i ako jeste, ko je izdao taj atest za ispravnost i bezbedan rad ringišpila - stoji u saopštenju zaštitnika graana.

Upravi Grada Sombora ostavljen je rok od 21 dan da dostavi traženo izjašnjenje sa raspoloživom dokumentacijom o postupanju nadležnih gradskih organa u ovom slučaju.

Video: Nova godina iz najgoreg košmara: Slavili je na ringišpilu, a onda su svi počeli da vrište

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša Berak

    14. jul 2020 | 22:31

    Ja ne mogu da verujem sta citam u svim medijima od kada se ovanesreca dogodila. Niko, ama bas niko ne pise o tome ko je vlasnik, da li je uhapsen, kako je moguce da je demontirao i odneo ringislil, zasto nije u pritvoru... A onda treba da odgovaraju nadlezni u Somboru. Da li je moguce da ni jedan medij nije razgovarao sa vlasnikom ringispila, da tuzilastvo nije dalo nalog za privodjenje i zahtev za odredjivanje pritvora... Bruka

  • Sima

    14. jul 2020 | 22:46

    Nije suština u tome ko je,i da li je neko dao dozvolu za postavljanje,vec u tome ko je i kako(i da li je) dao atest na ispravnost ovog ringispila koji ima više decenija...

  • Boža zemunac

    15. jul 2020 | 06:32

    Zašto vlasnik nije uhapšen ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA