Situacija u Novom Sadu nepovoljna i očekuje se pogoršanje: I dalje raste broj obolelih od korone

Za dve nedelje u Vojvodini registrovan je broj obolelih koliko za prethodna četiri meseca

  • 5
Doktor, pacijent, bolnica, odela, maska, rukavica, vizir, koronavirus Foto: Tanjug/AP

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine navode da je od početka epidemije u martu do danas u pokrajni registrovano ukupno 2.850 slučajeva koji su potvrđeni PCR testom, od kojih je njih 1.117 u Novom Sadu, piše 021.rs.

Ovi brojevi pokazuju da je u protekle dve nedelje u Vojvodini registrovano 1.468, a u Novom Sadu 748 zaraženih od virusa korona, što znači da je za dve nedelje u Vojvodini registrovan broj obolelih koliko za prethodna četiri meseca, a u Novom Sadu dvostruko više nego od marta do kraja juna.

- Epidemiološka situacija za Vojvodinu u celini se ocenjuje kao nepovoljna. Očekuje se dalje pogoršanje situacije. Zdravstveni sistem Vojvodine je pod velikim opterećenjem, i ako se ovaj trend ne zaustavi, kapaciteti kojima raspolaže će ubrzo biti prevaziđeni. Neophodno je hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja - navodi Institut.

U Kliničkom centru Vojvodine danas se leči 238 pacijenata, što je 19 osoba više nego u ponedeljak. Međutim, kako iz KCV nema podataka o broju otpuštenih pacijenata, kojih je sigurno bilo, a nije poznato ni da li je neki oboleli u međuvremenu preminuo, nije potpuno sigurno koliko novih pacijenta zapravo ima. I danas, kao i juče, na respiratorima je 19 teže obolelih.

v, KORONA VIRUS VOJVODINA U Kliničkom centru Vojvodine danas se leči 238 pacijenata - Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Pokrajinska administracija se za sada ne oglašava u vezi sa trenutnim epidemiološkim stanjem u Novom Sadu i Vojvodini, a podsetimo da je u ponedeljak vojvođanski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio da su popunjeni kapaciteti Opšte bolnice Pančevo i kovid centra u Vrbasu, kao i da se pojavilo novo žarište u Sremskoj Mitrovici, gde je hospitalizovano oko 80 inficiranih. Gojković je istovremeno naglasio da se povećava broj zaraženih u svim gradovima Vojvodine, a da kritičan broj obolelih imaju Ruma, Subotica i Plandište, dok je ubedljivo najviše inficiranih u Novom Sadu.

Dodajmo i da se u Novom Sadu po prvi put posle dve nedelje smanjuje broj osoba u samoizolaciji. U pitanju su osobe sa blažim simptomima i osobe koje su bile u kontaktu sa obolelima. Prema poslednjim podacima u Novom Sadu ih sada ima 542, dok ih je dan ranije bilo 618. Do ovog smanjenja je verovatno došlo i zbog toga što upravo ističe i prvih 14 dana karantina, tj. od dana kada su građani u većem broju počeli ponovo da idu u dvonedeljni karantin.

Međutim, na nivou cele Srbije nastavlja se rast broja ljudi u samoizolaciji i sada ih je 8.151 u odnosu na dan ranije kad ih je bilo 8.075.

Gde ukoliko postoje simptomi korone?

Novosađani koji imaju simptome Covida-19 mogu da se jave na pregled u ambulantu u Juga Bogdana na Podbari, kao i u Kralja Aleksandra u Veterniku od 7 do 20 časova, dok dve kovid ambulante na Novom naselju i ambulanta u Zmaj Ognjena Vuka (ulaz sa Bulevara kralja Petra I) rade bez prestanka 24 časa. Takođe, otvorena je i kovid ambulanta za trudnice u ambulanti u Zmaj Ognjena Vuka, čije je radno vreme radnim danima od 7 do 20 časova, a subotom od 7 do 13:30 časova. Non-kovid ambulanta je kod ambulante na Limanu IV koja se renovira, u mobilnoj ordinaciji za laboratorijske analize.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paor

    14. jul 2020 | 14:47

    Opusti se narode, idi na splavove, pravi svadbe, mature, idi na proteste, na veselja, roštiljaj, možda tu pronađeš spas od virusa, nemoj da učiš na tuđim greškama, uništi zdravatveni sistem, urniši lekare, sestre i sve koji se danima bore za sve koje je pošast uzela pod svoje.

  • Bne

    14. jul 2020 | 16:23

    Pa drzava je sve dozvolila i kafice i utakmice i izbore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA