≫ 

I Lončar odgovorio Italijanu da li je korona agresivnija u Srbiji: To nije profesionalno, ni etički

Premijer Veneta Luka Zaja rekao je da je korona virus u Srbiji jači nego u Italiji

  • 8

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar prokomentarisao je danas tvrdnju u italijanskim medijima da je soj korona virusa u Srbiji agresivniji nego u Italiji.

Na pitanje da se u italijanskim medijima pojavila informacija da se u Srbiji pojavio agresivniji soj korona virusa i kako će se to odraziti na zdravlje državljana Srbije i da li baš zbog tog agresivnijeg soja oboljevaju mlađi ljudi sa težom kliničkom slikom, ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas na konferenciji za novinare da odgovarati na takve tvrdnje nije etički.

- Mi smo krajnje ozbiljni ljudi, na neke neproverene tvrdnje ne možemo da odgovorimo, to nije profesionalno, nije etički - rekao je Lončar.

Ranije se oglasio i dr Kon istim povodom

Epidemiolog Predrag Kon prokomentarisao je izjavu premijera Veneta Luke Zaje da je korona virus u Srbiji jači nego u Italiji.

- Ne znam šta to znači. Svako može da izjavi šta hoće, ako ima dokaza, onda dokaze na sto - rekao je Kon.

Podsetimo, Zaja je izjavio za italijanske medije da je soj srpskog virusa agresivniji od onoga koji je do sada bio poznat u Italiji i da su izolovali virus pacijenata koji su došli iz Srbije.

- Uradivši četiri testa, primetili smo da je virusno opterećenje izuzetno jako, virusi su identični između sebe, ali pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je do sada bio izolovan u Venetu i u Italiji. Do danas nije moguće povezati specifične mutacije sa različitom patogenošću virusa jer dosadašnja istraživanja nisu pokazala da postoje kliničke forme vezane za mutaciju virusa - rekao je Zaja.

U poslednja 24 sata preminulo 13 osoba

U poslednja 24 sata korona virus potvrđen je kod 344 osobe, a istovremeno je preminulo 13 pacijenata, do sada ukupno 418 osoba.

Od poslednjeg izveštaja do sada, testirano je 8.659 ljudi.

Aktivnih slučajeva je 4.574, od kojih je 170 osoba na respiratoru.

U poslednja 24 sata hospitalizovane su 203 osobe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vosa

    14. jul 2020 | 16:50

    Dakle mi Srbi se ponasamo kao zene u menopauzi: osetljivi, uvredljivi, histericni...ne mozes nista reci a da se ne uvredimo! Pa nije covek rekao da smo mi agresivni niti da smo mi napravili virus, nego da je virus kojim se italijanski drzavljanin zarazio u Srbiji agresivniji od onog od pre 6 meseci kada je sve pocelo (u Italiji)

  • Miloš

    15. jul 2020 | 10:05

    Broj umrlih po zemljama: Italija 34.984, Srbija 418, Francuska 30.029, Švedska 5.545, Belgija 9.787 . . . . . . . Švedska ima "samo" 5.545 jer su vrlo disciplinovani i poštuju uputstva, tako da njima nisu ni potrebna naredjenja i policijski čas.

  • Aco

    14. jul 2020 | 20:03

    Italijani su jedno vreme bili svetski rekorderi po broju obolelih i mrtvih. Koronu smo i od njih uvezli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA