≫ 

Srbija je među prvima "stala u red" za kupovinu vakcine protiv korone, a biće velika potražnja

Nijedna vakcina, za sada, nije prošla sve faze

  • 19

Posle današnje najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da vakcina protiv korona virusa stiže u Srbiju do kraja godine, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare kriznog štaba da je Srbija svakako "stala prva u red". 

- Aktivno sarađujemo sa svim zemljama koje rade i pokušavaju da pronađu vakcinu. Imamo kontakte sa engleskim firmama i firmama u SAD, Rusiji, Kini i u zavisnosti od toga morate da shvatite da je važno da "stanemo prvi u red". Sve pare ovog sveta nisu mogle u martu da obezbede zaštitnu opremu i lekove već neka lična poznanstva i dobra spoljna politika. Mi smo mala zemlja i bićemo sigurno jedna od prvih zemalja koja će da primeni vakcinu koja će biti sigurna, a koju će naša stručna tela okarakterisati kao bezbednu. O tome je predsednik danas pričao. Nadamo se da ćemo biti među prvim zemljama koja će ovaj problem rešiti vakcinom - rekao je Gojković.

Nijedna nije prošla sve faze

Ipak, prema rečima, epidemiologa dr Darije Kisić Tepavčević, sve te vakcine su potencijalne i nijedna, za sada, nije prošla sve faze.

- Intenzivno komuniciramo sa najozbiljnijim kućama koje proizvode vakcinu. Biće velika potražnja i mi smo od samog početka uključeni u ovakvu vrstu istraživanja jer dobijamo informacije od samog početka. Pratimo najsavremenije tokove i bićemo jedna od zemalja kojima će vakcina biti dostupna kad se pokaže da je bezbedna i efikasna - rekla je Kisić Tepavčević.

U poslednja 24 sata preminulo još 11 ljudi

Korona virus u poslednja 24 sata potvrđen je kod 351 osobe, a od posledica ove bolesti preminulo je još 11 pacijenata. U danu iza nas testirano je 8.393 osoba.

Aktivnih slučajeva je 4.858, od kojih je 169 na respiratoru. Procenat smrtnosti je 2,22 odsto.

Do sada je u našoj zemlji COVID 19 potvrđen kod 19.334 osoba. Korona je odnela 429 života. Testirano je ukupno 515.395 osoba.

Video: Preminulo još 11 osoba od korone, na respiratoru 169

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    15. jul 2020 | 16:41

    Daj boze da se spasi narod I ovako nas nema em odlazak u inostranstvo em bolesti em pozadinci I pozadinke.

  • Drasko

    15. jul 2020 | 17:36

    Zavrsice one kao sto su zavrsile i one za svinjski i pticiji grip. Sve dok mi neko ne potpise da snosi odgovornost ako mi se nesto desi od vakcine isru necu primiti ni po koju cenu.

  • Kažu stari

    15. jul 2020 | 16:37

    Ne idi prvi ni na veselje ni u rat,ali mi trčimo kao ždrebe po livadi!samo kupujte ali na mene ne racunajte da ce neko da me bode

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA