≫ 

Ovo je dokaz da su rađene obdukcije preminulih od korone: Rezultati prezentovani na online tribini

Na video linku od 11, maja kada je održano onlajn predavanje na temu kovida, prof. Jelena Sopta sa Katedre na patologiju prezentovala je do detalja rezultate tri obdukcije preminulih od korone jedne žene od 42 godine, i dvojice muškaraca od 52 i 72, dva pacijenta su intubirana, a jedan nije. Njihov tok bolesti nije bio duži od 48 sati

  • 4
Dr Miljko Ristić. pacijent preminuo od korona virusa

Foto-montaža: Shutterstock, Marko Todorović

Profesor Miljko Ristić, kardiohirurg zgranuo je Srbiju pre par dana kada je izjavio šta su pokazale obdukcije preminulih od korone. Umesto da ovo bude upozorenje za sve u trenutku kada je korona nikad jača u našoj zemlji, nadležni sa Instituta za patologiju sa Medicisnkog fakulteta dovelu su u pitanje istinitost Ristićevih tvrdnji, pošto oni tvrde da ove obdukcije nisu rađene kod njih. Međutim, trag da je ovo urađeno postoji.

Naima, na Jutjubu od 11. maja postoji snimak pod naslovom Online tribina: Covid 19 infekcija, koju je postavio Medicinski fakultet u Beogradu, a gde pod drugom tačkom, profesorka Katedre za patologiju Jelena Sopta objašnjava sve o urađenim obdukcijam. 

Ali, vratimo se na početak priče...

Profesor Ristić je, da podsetimo, rekao da je u Srbiji urađeno 17 odbukcija, iako SZO inače ne preporučuje obdukcije preminulih od korona virusa jer je ogroman rizik da se prisutni zaraze, i da su rezultati frapantni.

- Kada je reč o rezultatima obdukcije, oni moraju da se znaju i posebno treba da ih zna omladina kako bi im služili kao svojevrsno upozorenje - kaže dr Ristić.

Istakao je da umiru i mladi, a među obdukovanima najveći je broj mladih koji su preminuli u roku od 24 do 48 sati.

Ovo nije obična upala pluća ili prehlada, već teška bolest. Treba uticati na svest mladih da smanje aktivnosti i to je jedini realan način da se epidemija spreči - kaže dr Ristić za Pink.rs.

Prof. dr Jelena Sopta, Katedra za patologiju, priča o obdukcijama zaraženih koronom

Printskrin: Youtube/ Medicinski fakultet u Beogradu

Međutim, juče je za Sputnjik prof. dr Duško Dunđerović, v.d. upravnika Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta izjavio je juče da ove obdukcije nisu rađene kod njih, pa čak i da se ukoliko telo stigne na obdukciju, a u klinici je dokazano da je pacijent bio pozitivan na virus korona, obdukcija se stornira.

- Odgovorno tvrdim da na našem Institutu nisu rađene obdukcije pacijenata preminulih od virusa korona. U slučajevima kada zbog simptoma tokom života postoji opravdana sumnja da je preminula osoba bila zaražena virusom korona, Institut može nakon smrti da uradi pi-si-ar test. Ako je pozitivan, obdukcija se ne radi, a ukoliko je negativan — obavlja se, kaže Dunđerović i ističe da ne može da kaže da li će uopšte početi da rade obdukcije preminulih od virusa korona.

Upitan po kom osnovu je kardiohirurg Miljko Ristić tvrdio da su te obdukcije urađene, Dunđerović odgovara da to pitanje treba da bude upućeno njemu. Još je dodao će se Institut uskoro i zvanično izdati saopštenje da obdukcije preminulih od virusa korona nisu rađene u ovoj ustanovi.

Prof. dr Jelena Sopta, Katedra za patologiju, priča o obdukcijama zaraženih koronom

Tri uzorka koja je prof. dr Sopta prezentovala Printskrin: Youtube/ Medicinski fakultet u Beogradu

Ristić: Objavio je Medicinski fakultet, nije objavljeno u kafani 

 

Zbog svega ovoga pozvali smo profesora Ristića i pitali ga odakle mu informacije u vezi sa obdukcijama i gde su one rađene. Kratko nas je samo uputio na Jutjub i video sa onlajn tribine održane u maju, koju je postavio Medicinski fakultet u Beogradu

- To je objavljeno na zvaničnom kanalu Medicinkog fakulteta u Beogradu nije objavljeno u kafani - kratko nam je rekao prof. dr Ristić.

U video, kao što ćete i sami moći da vidite, profesorka Katedre za patologiju Jelena Sopta, u temi pod nazivom Morfološki supstrat Covid-19 infekcije, objasnila je da su uradili 17 autopsija, od kojih je prezentovala rezultate za 3 pacijenta koja su bila visokosuspektna na korona virus.

Prof. dr Jelena Sopta, Katedra za patologiju, priča o obdukcijama zaraženih koronom

Ovo su pluća muškarca od 72 godine preminulog od korone Printskrin: Youtube/ Medicinski fakultet u Beogradu

- Danas ću govoriti o promenama u tkivu koje su se javile kod pacijenata sa COVID virusom. Kada govorimo o našim iskustvima. U ovih mesec i po dana mi smo imali 17 pacijenata čija je klinička slika bila visoko suspektna na infekciju kovid. Od tih 17 prezentovaću  3 slučaja za koje su završene histologije - objasnila je u prof. Sopta.

Dodala je da su oni uradili modifikovane autopstije koje nisu podrazumevale otvaranje lobanje zbog velike opasnosti koštane prašine za disajne organe.

- Poštovali smo sve kriterijume SZO. Ona je rekla da pacijenti koji imaju zaista potvrđenu infekciju ne treba da se obdukuju, da su to obdukcije najvišeg rizika i da je izloženost lekara tako velika za sve one informacije koje bi se dobile konvencionalnom autopsijem. zato smo mi radili modifikovane autopsije. Ova tri uzorka su uradili doktorka Terzić i profesor Dunđerović, i ja sam im zahvalna na uzorcima- rekla je ona i dodala da je prva autopsija u Kini urađena posle 1.200 letalnih ishoda... 

Profesorka Sopta je prezentovala rezultate jedne žene od 47 godine, i dvojice muškaraca od 52 i 72. Njihov tok bolesti nije bio duži od 48 sati.

- Imali smo i mlađe pacijente. Kod žene je bio miokardititis  a kod muškarca od 72 godine jake glavobolje od nekoliko dana. Tok bolesti je bio izuzetno brz, između 24 i 48 sati. Dva pacijenta su bila intubirana a jedan nije  - precizirala je ona.

prof. Sopta je prikazala slike pluća pacijenata za koja kaže da su potpuno neprepoznatljiva. Istakla je da sve znake koje su videli obducenti ukazuju na jaku respiratornu infekciju odnosno Covid 19.

Da vam mi ne bismo pričali, pogledajte ovaj snimak od 33.35 minuta;

Video: Kisić-Tepavčević: U Torlaku prednost imaju oni sa simptomima

(Lj. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JACA ♎

    16. jul 2020 | 15:48

    Ne shvatam, zašto sada negiraju da su radjene obdukcije?

  • Red briggade

    16. jul 2020 | 16:27

    Obdukcije se u ovakvim slučajevima rade isključivo iz dozvolu porodice...ovo je krivično delo jer je radjeno na svoju ruku i nečijom samovoljom i spada u krivična dela unakazivanje i masakriranje i ugrožavanje suvereniteta tela pokojnika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA