≫ 

Ovo je 6 gradova u kojima su se pojavili komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila

Dosađuju nam i bodu nas samo ženke, mužjaci ne prilaze ljudskom telu

  • 26
Virus Nila u Srbiji, komarac, komarci, grafika

Ilustracija: Nikola Jovanović

Komarci zaraženi virusom Zapadnog nila registrovani su u šest gradova u Srbiji - Beogradu, Zrenjaninu, Somboru, Pančevu, Subotici i u Kraljevu, naveo je za Telegraf.rs dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.  

Groznicom Zapadnog nila zaraženi su naši domaći kuleks komarci. Njih su, kako objašnjava naš sagovornik, zarazile ptice koje su nam došle iz Afrike. 

- U Beogradu, zaraženih  komaraca ima oko grobalja i šuma. Nađeni su u Banjičkoj šumi, Sportskom centru Surčin, kod Spomen parka u Jajincima, u Resnik, kod grobalja Lešće, Mali zbeg, Banjičkog groblja, Topčiderskog, kod groblja u Žarkovu... - navodi dr Aleksić za naš portal. 

Uzorci pozitivni na ovaj virus dijagnostikovani su prethodnog vikenda,

- Krajem juna i početkom jula smo uzimali uzorke a tokom prethodnom vikenda smo uradili testiranje i ustanovili da ima virusa Zapadnog nila - kaže on i dodaje:

- Zarazile su ih ptice koje su došle iz Afrike, koje su rezervoar ovog virusa.

Bodu nas samo ženke 

 

Doktor Aleksić podseća da nas "grizu" samo ženke, ali da osim po tome što su dosadne ne možemo drugačije da ih prepoznamo.

- Svi oni komarci koji nas bodu i dosađuju nam su  ženke. Mužjaci kratko žive i hrane se samo nektarom i šećernim sokovima sa biljaka ili suvih plodova, tako da njih uopšte i ne viđamo. To znači da ženka prilazi našem telu, a da se mužjaci uopšte ne motaju oko nas - objašnjava naš sagovornik.

Na pitanje postoji li nešto što možemo da jedemo od hrane, što bi odbijalo komarce, kaže obreshrabrujuće ne:

- To je jako individualno. Komarce privlače isparenja iz naše kože a ta isparenja i znoj sadrže preko tri stotine različitih komponenti različitih. Komarac nađe žrtvu na osnovu koncentracije  ugljendioksida, i na osnovu toga prilazi žrtvi a onda posle toga bira mesto za ubod.

Komarac

Dosadne krvopije Foto: Pixabay

Pogodovaće im najavljene kiše 

 

Aleksić kaže da je ove godine mnogo manje šumskih komaraca od rečnih u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo na ravne časti, pola-pola.

- Njih sada ima oko 20 odsto, ali pošto je zbog vremenskih uslova, za njih bila nepovoljna, kasnila je i njihova regeneracija,  oni se sada trude da nadoknade to vreme. S tim u vezi ženke se trude u velikom broju da nadoknade sve to pa uzimaju krvni obrok da bi se parile i položile jaja. Zato su agresivni - objasnio je naš sagovornik.

Napominje da će najavljene kiša u toku predstojećih dana odgovarati njihovom širenju i poziva građane da se pridržavaju svih mera. Najoptimalnije temperature  za aktivnost komaraca su one između 20 i 25 stepeni.

Kako je jutros izjavila direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dr Verica Jovanović, za sada još nema građana kojima su zaražćeni komarci preneli virus Zapadnog nila.

Groznica Zapadnog Nila koju prenose komarci stigla je u Srbiju 2012. godine. Iako se isprva mislilo, da su je doneli azijski tigrasti komarci, ispostavilo se da su se njome zarazili naši domaći.

Zaprašivanje komaraca

Prskanje komaraca iz aviona Foto: Shutterstock

Ne prenosi se s čoveka na čoveka

 

Na sreću, zapadnonilski virus ne prenosi se kontaktom među ljudima, ali može putem transfuzije krvi, transplantacijom organa, transplacentarno sa majke na dete i dojenjem.

Osoba se može zaraziti samo ako je ujeo zaraženi komarac, a simptomi bolesti se javljaju za tri do 14 dana posle uboda.

Kod oko 80 odsto inficiranih ovo oboljenje protiče bez simptoma, dok ostatak ima blagu kliničku sliku. Teška klinička slika razvija se kod jednog na 150 obolelih, a u riziku od takvog razvoja bolesti su osobe iznad 50 godina i one koje imaju neko hronično oboljenje poput depresije i kardiovaskularnih bolesti.

Naime, teži oblik bolesti karakteriše upala mozga (encefalitis) i nema nikave karakteristike po kojima se razlkuje od ostalih encefalitisa.

Pored groznice i glavobolje, u kliničkoj slici dolazi do pojave ukočenosti vrata, dezorijentacije, kome, tremora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize... Ozbiljne neurološke manifestacije uključuju gubitak koordinacije mišićnih pokreta, zapaljenje kičmene moždine...

Najrasprostranjeniji virus koji prenose insekti

Ovaj virus  prvi put je izolovan i identifikovan upravo u oblasti Zapadni Nil u Ugandi 1937. godine. Danas je ovaj virus najrasprostranjeniji arbovirus odnosno virus koji se prenosi insektima na svetu, a rezervoar zaraze su ptice, uglavnom gavrani i čavke.

Inače, cirkulacija ovog virusa prisutna je svuda na Evropskom kontinentu još od 60-ih godina prošlog veka.

Simtpomi:

 

Blaga klinička slika: 

- groznica,

- glavobolja,

- mučnina,

- povraćanje

Teška klinička slika:  

- upala moždanih ovojnica

- upala mozga

Preporuke Instituta "Batut" za zaštitu od komaraca 

 

- upotrebu repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom

- nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje. Preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.

- izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru

- upotrebu zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta

- redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru

- po mogućstvu boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen

izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare

- smanjenje broja komaraca na otvorenom gde se radi, igra ili boravi, što se postiže isušivanjem izvora stajaće vode. Na taj način smanjuje se broj mesta na koje komarci mogu da polože svoja jaja

- najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki

ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu

- u slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i subtropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije

- u slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni sa neuroinazivnim oblikom bolesti, odmah se javiti izabranom lekaru.

(Lj. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA