≫ 

Iza nas je težak dan: Najviše zaraženih u Beogradu, Novom Sadu i Kraljevu, preminulo još 13 osoba

Najnovije informacije u vezi sa korona virusom u Srbiji

Video: Virus za 24 sata potvrđen kod 383 osobe, na respiratoru 177 pacijenata: Korona odnela još 13 života

Konferencija Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19, održana je u Palati

Srbija. Na konferenciji su govorili predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, imunolog dr Srđa Janković i direktor Kliničko-bolničkog centra "Zemun", Dragoš Stojanović.

- Iza nas je još jedan težak dan. Još 383 osobe su pozitivne na korona virus, a 13 osoba je preminulo, 177 osoba je na respiratoru. Testirano je 9.183 osobe - saopštila je Brnabić.

Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

Daleko najveći broj zaraženih je u Beogradu, Kraljevu i Novom Sadu. Situacija se smiruje u Šapcu i Novom Pazaru.

- Ovaj rast broja zaraženih je posledica protesta koje smo imali, to je ono što nam dolazi na naplatu. Za mene je ovo očekivano, pa se lakše zato nosim sa tim brojevima. Beograd smo imali nešto stabilniji, pa smo imali rast broja zaraženih danas i juče. Situacija se pogoršala poslednja dva dana, a realno je da uskoro ponovo vidimo pad broja zaraženih jer je najveći procenat obolelih u Beogradu. Razlog za optimizam je što su građani disciplinovani, poštuju sve mere i poslušali su apele Kriznog štaba - rekla je Brnabić.

Video: Brnabić: Ovu su sve nove mere kriznog štaba

- Danas smo na sednici Vlade usvojili nove mere koje sutra stupaju na snagu: obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru na čitavoj teritoriji Srbije, zabrana organizovanog okupljanja za više od 10 osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru, preporuka da se maske nose i na otvorenom prostoru tamo gde je nemoguće držati propisanu distancu i distanca u zatvorenom prostoru od četiri kvadratna metra - dodala je premijerka i rekla da sada gaji blagi optimizam.

- Još nismo izašli iz situacije koja je nepovoljna. Postoji bojazan da će se situacija pogoršati, ali i nada da će se popraviti u isto vreme - rekao je imunolog Srđa Janković.

Konferencija, krizni štab Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Kako je Krizni štab istakao, brine ih što u poređenju sa jučerašnjim danom već imamo 10 pacijenata više, kao i da svakog dana imaju po tri vizite u svim bolnicama. Danas se takođe očekuje još 60 prijema.

- Mi se vrlo ozbiljno i odgovorno bavimo ovim poslom. Apelujem na sve građane da makar u ovom periodu pokušamo da smanjimo priliv pacijenata koji brzo prelaze u teška stanja. Molim da se ispoštuju sve mere Vlade, a mi gledamo da se otvore još neke kovid bolnice i u Beogradu, i u Srbiji - rečeno je.

Video: Direktor KBC Zemun: Čim jednog pacijenta otpustimo novi dolazi na njegovo mesto

Nove mere će kontrolisati Krizni štabovi na lokalu i komunalna policija, ali pre svega inspekcija.

- Ne postoji zemlja sa dovoljno inspektora koja može da iskontroliše sve mere. Zato je važna disciplina građana. U ovom trenutku kakva je situacija danas, jako je teška, ali kad vidim koliko građani poštuju mere, to moramo da vidimo u narednim danima, da osetimo to u stabilnijoj situaciji, kroz brojeve  novozaraženih, hospitalizovanih, na respiratorima - rekla je Brnabić.

Uputili smo minimalne uslove koje laboratorije moraju da poseduju da bi mogli da testiraju.

- Očekujem da se to u narednim danima dalje rešava - rekla je premijerka.

Konferencija, krizni štab Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Što se tiče toga da li povećanje broja obolelih ima veze sa protestima, mi smo imali pre toga smanjenje. Nakon toga, ako gledate kalendarski, tačno sedam dana nakon protesta, a sada je osmi dan, opet smo imali porast broja. Sa druge strane možete pogledati paralalu sa gradovima kao što su Novi Pazar i Šabac u kojima je bilo kritično, u ovim trenucima vidimo da je situacija mnogo mirnija. Vidite te trendove prosto gde ste imali proteste i gde niste - kaže Brnabić.

- Pored toga, nemoguće je da imate onakvo okupljanje, sa onolikim brojem ljudi, u bliskom kontaktu i da se to ne vidi u broju obolelih. Ali, prvo čini mi se da smo ova dva dana možda izdržali taj najveći broj. Videćemo, možda i sutra, ali to zavisi od nas - dodala je premijerka.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

Što se tiče obdukcija koje su navodno urađene, Brnabić je rekla da nema informacije o tome.

- Postoji procedura kojom se nalaže da se izvrši obdukcija. Cilj je utvrđivanje uzroka smrti, ali lekari nisu prava adresa za do pitanja - nadovezao se Janković.

Video: Obdukcije su metod sudske medicine a ne borbe sa Kovidom

Dodao je da je rano govoriti o nabavci vakcine jer postoji više potencijalnih vakcina koje prolaze kroz različite faze.

- Možemo da pratimo ispitivanja i kada jedna ili više dobije potvrdu o ispravnosti, tada će Krizni štab doneti odluku.

- Kompanije sa kojima smo u kontaktu su iz Narodne Republike Kine, Velike Britanije, Rusije i pokušaćemo da dobijemo informacije iz SAD. Čim bude moguće, gledaćemo da možemo da učestvujemo u finalnoj proizvodnji i primeni te vakcine. Borimo se kao što se bore sve zemlje. Nadam se da ćemo pre kraja godine imati neke vakcine. Ima onih koje su u finalnoj fazi istraživanja. O tome će voditi računa nadležne institucije, Batut, Ministarstvo zdravlja - rekla je Brnabić.

U 13 časova danas i opština Ruma proglasila je vanrednu situaciju zbog porasta broja inficiranih. Nešto pre toga, i Ćuprija je usvojila dodatne mere zaštite, što je najavio i Novi Sad u kom broj obolelih raste rapidno.

Kraljevo je danas zabeležilo najveći broj obolelih od početka epidemije, a među inficiranim ima i dosta zdravstvenih radnika. Pogoršana je situacija i u Pirotskom okrugu, a iz Novog Pazara je saopšteno da je u prvih 15 dana korona virus odneo čak 56 života.

Video: Beograd i dalje kritičan, ali se situacija u nekim gradovima smiruje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lule

    16. jul 2020 | 15:23

    Znaci opet se odlaze neizbezno. Uvedite policijski cas dok nismo popunili sve bolnice,hale,dvorane i ostalo... sta cekate???

  • Nemanja

    16. jul 2020 | 15:59

    Hoce ovi nasi politicari sto nam svaki dan izmisljaju mere i zakone jednom da ispostuju to sto izmisle? Kad ce premijerka i predsednik poceti da nose te maske vec jednom,jel za njih stvarno zakon ne vazi?

  • Neša

    16. jul 2020 | 16:26

    Miki Mećava prvi nije ostao u bolnici, a oboleo je od takozvanog covida 19. Ko koga ovde laže? Mislite da smo toliko glupi i da ne kapiramo da je sve ovo oko korona virusa jedna velika obmana i da su javne ličnosti plaćene da glume da su zaražene. I sve to da bi nam prodali vakcinu! Sramota sve treba da vas bude!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA