• 4

Biće ovo najtužnije leto za Dragačevce: Kako se dočekuje 1. avgust bez Sabora trubača

- Ove godine je sve drugačije, ni sami ne znamo šta nas je snašlo - kaže Slobodan Jovanović

  • 4
Guča, puste ulice u prestonici trube

Foto: RINA

Korona virus uspeo je ono što za rukom nije pošlo ni katastrofalnim elementarnim nepogodama, ali ni neprijateljskim bombama. Jubilarni 60. Sabor trubača u Guči odložen je po prvi put za svih šest decenija koliko se i održava u ovoj dragačevskoj varošici. Meštani su zbunjeni, ali i razočarani jer upravo ova manifestacija bila je jedan od osnovnih prihoda za sve njih.

- Za vreme sabora sve je izdato, čak i običnu livadu ko ima u tim danima ona mu donese novac. Ove godine je sve drugačije, ni sami ne znamo šta nas je snašlo. U ovo doba uvek su počinjale pripreme, sada ništa. Biće ovo najtužnije leto za nas Dragačevce - kaže za RINU Slobodan Jovanović iz Guče.

Ova 2020. godina u kalendaru će biti upisana kao jedina do sada, u kojoj se kroz prestonicu trube neće prolomiti zvukovi limenih instrumenata. Izostaće preko 300.000 gostiju iz svih delova sveta, a veliki minus pretrpeće i ugostitelji.

- Guča je malo mesto koje živi za trubu i od trube. Jasno nam je da u ovakvoj epidemiološkoj situaciji Sabor ne može da bude održan i to je zaista veliki udarac za sve nas. Ugostitelji su ove godine, usled novonastale situacije ionako na gubitku, a odlaganje manifestacije samo je dodatno otežalo situaciju. Za tih nekoliko dana Sabora moglo je da se zaradi toliko novca, koliko za svih ostalih jedanaest meseci - izjavio je ugostitelj Tomislav Protić.

Gubitke će zbog otkazivanja jubilarnog Sabora pretrpeti i opština Lučani.

- Prihodi će biti manji između pet i deset miliona dinara. Međutim, na to se još dodaju i prihodi koji ulaze u opštinski budžet na osnovu brojnih taksi i poreza. Trubači su takođe razočarani, jer se većina njih vredno spremala za ovo takmičenje, a ove godine će najbolji ostati bez nagrada. Pravila struke i epidemiološke mere su jasne, moraju se poštovati jer je zdravlje svih na prvom mestu - rekao je Jovan Kovačević, ispred Saborskog odbora.

Ostaje nada da će za 12 meseci sa čuvenog spomenika trubaču u centru Guče, opet odjeknuti zvuci dobro poznate himne „Sa Ovčara i Kablara“, i da će ova dragačevska varošica sledećeg avgusta biti najveselije mesto na Balkanu, kao što je to bila prethodnih 59 godina.

Video: Guča otkazana prvi put za čitavih 60 godina, kao i Sabor violinista

(Telegraf.rs /RINA)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ovo je

    Isto kao svadba bez mlade

  • y

    Kakav sabor ljudi umiru svaki dan . Zar nam je do sabora.🙈😷

  • Žare

    Umesto svirke i lumpovanja, potrebnija im je obnova puteva i mostova posle poplava koje su ih zadesile.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima