Korona opet zaustavila vantelesnu oplodnju u Srbiji: Loše vesti za one koji se bore za potomstvo

Zatvaranjem granica sprečeni su i mnogi parovi i pojedinci da odu na proceduru donacije, koja je kod nas još uvek neizvodljiva

  • 3
korona virus, koronavirus, vantelesna oplodnja, Spermatozoidi, Sperma, Veštačka oplodnja, vantelesna oplodnja, Beba iz epruvete, Začeće, oplodnja Foto: Shutterstock, Pixabay

Zbog loše epidemiološke slike i velikog broja zaraženih korona virusom, ponovo su obustavljene komisije za vantelesnu oplodnju finansiranu od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i same procedure vantelesne oplodnje, saopštilo je Udruženje "Šansa za roditeljstvo".

Usled pogoršanja epidemiološke situacije izazvane virusom SARS-Cov-2 (korona virus) i povećanja broja zaraženih Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje obratila se Republička stručna komisija za BMPO, a na osnovu i dobijenog stručnog mišljenja epidemiologa Instituta Batut.

Kako je rečeno u obaveštenju iz RFZO-a koje je već dostavljeno klinikama, do daljnjeg neće dostavljati nove spiskove osiguranih lica za zakazivanje termina za konsultacije za proces VTO sve dok se u  Srbiji ne stvore povoljni epidemiološki uslovi za ponovno upućivanje istih na postupak vantelesne oplodnje. Potrebno je da ustanove (klinike za IVF i ostale zdravstvene ustanove) odlože zakazane termine, konsultacije i procese i da obaveste parove o tome.

- Korona virus i dalje utiče na sve, ne posustaje, utiče i na stvaranje novog života. Mnogi parovi godinama čekaju na VTO procedure, prolaze kroz administraciju, pripremaju se. Mnogi su sada dobili novu šansu promenjenim uslovima a tu šansu su dogo čekali. Psihički je jako teško sve ovo izdržati i pod okolnostima kada nema korone, a kamoli sada. Jasno nam je da je situacija ozbiljna, ali se nadamo da neće dugo trajati i da će parovi moći u najskorijem roku da nastave tamo gde se sada stalo. Ponovo će biti problem starosna granica za žene, ali se nadamo da će se naći rešenje kao što je bilo i nakon završenog vanrednog stanja -  izjavila je Sandra Jovanović, predsednica udruženja Šansa za roditeljstvo.

Ginekolog, ultrazvuk, trudnoća, trudnica Foto: Shutterstock

Ona dodaje da su očekivali ovako nešto.

-  Epidemiološka slika je jako loša i svima je primarni cilj da budemo bezbedni. Zatvaranjem granica sprečeni su i mnogi parovi i pojedinci da odu na proceduru donacije, koja je kod nas još uvek neizvodljiva. Situacija jeste loša, ali pridržavanjem propisanih mera verujemo da ćemo se uskoro vratiti na staro i nastaviti našu borbu za potomstvo - dodala je Jovanović.

Rad komisija u zdravstvenim ustanovama obustavlja se od ponedeljka, 20. jula. Komisija će obavestiti parove o novom terminu, kao i o tome da je komisija otkazana. Odrediće se novi termin kada se za to steknu novi uslovi.

Oni parovi koji su započeli proces – u konsultaciji sa lekarom treba da donesu odluku o nastavku, odnosno prestanku procesa ili eventualnog zamrzavanja embriona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    17. jul 2020 | 10:10

    A pre izbora sve moze.. ma moze i neogranicen broj.. dokle vise dve godine, dve nedelje, a za izgradnju necega dva meseca!

  • Bebaa

    17. jul 2020 | 11:34

    Zasto? Kad se na prolazak komisije ceka po dva meseca, zasto stajete ljudima na muku, zasto se onda ne zatvore sve klinike pa da za sve parove bude isto nego ko ima pare on moze a kome treba pomoc drzave taj nemoze

  • B.

    17. jul 2020 | 11:50

    U sredu dolazim na konsultacije, Visegradska je u pitanju, srecna, konacno, evo posle toliko odlaganja i komplikacija, sad cemo krenuti proces, sestra uredno izlazi, proziva zene (nas 15-ak u cekaonici i vise), trazeci dokumentaciju, kao da se nista ne desava, nijedna od nas ne sumnja, cekamo satima da nas prozovu, svaka u svojim mislima zamisljajuci da ce uskoro drzati svoju bebu u rukama.... Prozivaju me, ulazim u ordinaciju sva srecna, ljudi pa to ne to, dodjoh do cilja! Hladan tus - "Ne moze. Javite se u septembru, ni tada ne garantujemo, sta asko se zarazite

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA