≫ 

Zašto se više ne objavljuju podaci o broju izlečenih od korone u Srbiji? Odgovor je dao Lončar

Svetski sajt worldometers.info ina podatke o izlečenima u Srbiji

  • 8
Medicinski otpad ne sme biti pomešan sa komunalnim Foto: Shutterstock

Skoro mesec dana na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs ne objavljuju se podaci o broju osoba koje su se izlečile od korona virusa.

Ova statistika prestala je da se objavljuje par dana pošto je 6. juna, u preseku stanja o epidemiološkoj situaciji u vezi sa korona virusom, objavljeno da je za dan ozdravilo skoro 5.000 osoba.

Podsetimo, 5. juna broj izlečenih je bio 6.913, a već sutradan u 15 sati stigla je informacija da imamo 11.056 izlečenih. Dakle, 4.143 izlečenih više.

Ispostavilo se da za 24 sata imamo izlečenih osoba kovida gotovo isto koliko smo imali za cela tri meseca otkako se virus pojavio.

Struka je tada objasnila da je u pitanju statistika i da smo deluje da su svi oni izlečeni odnosno otpušteni iz bolnica u roku od 24 sata, ali je bilo izjava i da su to pacijenti koji su pušteni kućama sa jednim negativnim testom. Podsetimo, u jednom periodu je važio protokol da se pacijent pušta na kućno lečenje posle dva negativna testa.

Profesor Branislav Tidorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa je za Telegraf.rs tog 6. juna objasnio da je reč o statistici koja se sliva u kovid bazi.

Statistika je to. Nije to za 24 sata. To je novi podatak, kao takav, inače, nije to u 24 sata izlečeno. To je jednostavno novi podatak, jer se u toj Kovid bazi, gde se prikazuju i oboleli, i pozitivni, umrli i izlečeni to se ažurira svakog dana, ali to ažuriranje ne znači da vi u 24 sata imate promenu. To su podaci iz cele zemlje, i ako vi niste imali sakupljene podatke iz cele zemlje u prošlih 24 sata, u ovih 24 sata imate prikupljeno i ažurirano - objašnjava prof. dr Tiodorović.

Sa druge strane, njegov kolega dr Predrag Kon tada je imao drugačije objašnjanje na to kako je korona preko noći nestala kod više od 4.000 osoba.

-  To su zaraženi koji su otpušteni sa jedinim negativnim nalazom, a prošlo je 28 dana -  rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Tačno od tada, kada je brojka od 4.000 i više izlečenih za 24 sata počela da niže teme u medijima, podatak o broju izlečenih se više ne objavljuje srpskoj javnosti, ali je svetske institucije imaju.

Naime, na sajatu worldometers.info trenutno stoji da je u Srbiji izlečeno 14.047 osoba. 

Statistika, korona virus, izlečeni,  worldometers.info Printskrin: worldometers.info

Na konferenciji ta novinare postavili smo pitanje zašto mi ne objavljujemo statistiku o izlečenima i ko je dostavlja svetskim medijima. Odgovor smo dobili od ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

- Što se tiče broja onih koji su ozdravili, ja vam obećavam da ćete od sutra imati taj broj. Rade se vizite dva ili tri puta dnevno i taj broj se bukvalno menja iz sata u sat, ali nikakav problem imaćete taj broj  već od sutrašnjeg dana - rekao je Lončar.

Video: Rekordan broj testiranih u Srbiji

(LJ. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jozo

    17. jul 2020 | 16:06

    Kada se zavrsi KORONA predložio bih struci da nas isto tako izvestavaju svakog dana o preminuli u Srbiji pa da napravimo statistiku, a posebno kada su gripovi

  • Tt

    17. jul 2020 | 16:34

    Hoce li u taj broj izlecenih od sutra ( posle ,,dve ili tri vizite") uci i oni koji se zbog blage ili lake klinicke slike lece kod kuće?

  • Grunf

    17. jul 2020 | 17:05

    Bolje biti zdrav nego siromašan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA