≫ 

Upravnik patologije o 17 obdukcija koje su navodno rađene na žrtvama korone: Na pogrešnoj ste adresi

- Ja nisam vinovnik tog snimka. Na pogrešnoj ste adresi, jer ja nisam odgovoran, Zovite one koji jesu. Toliko, a sada ću prekinuti vezu - rekao je Dunđerović za Telegraf.rs

  • 49
Pacijent preminuo od korona virusa, preminuli, mrtvo telo, leš, bolničari Foto: Shutterstock

Vršilac dužnosti direktora Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Duško Dunđerović, nema komantar na snimak na Jutjubu koji je postavio ovaj fakultet na svom kanalu, a na kome proferoska Jelena Sopta govori da su rađene obdukcije kod pacijenata preminulih od korone.

Juče smo, da podsetimo, objavili da na Jutjubu postoji snimak onlajn predavanja, u kojem je profesorka sa Katedre za patologiju Jelena Sopta, ispričala šta su pokazale obdukcije na preminulima od korone. Od 17 urađenih autopsija, ona je prezentovala tri. Takođe, kao jednog od obducenata, čije je uzorke koristila, profesorka Sopta je navela i prof. Dunđerovića. 

Njene reči su identične kao reči prof. dr Miljka Ristića, kardiohirurga, koji je početkom ove nedelje izjavio da su rezultati tih obdukcija uznemirujući. 

Nakon njega oglasio se prof. Dunđerović koji je za Sputnjik odgovorno tvrdio da takve obudkcije nisu rađene.

Odgovorno tvrdim da na našem Institutu nisu rađene obdukcije pacijenata preminulih od virusa korona. U slučajevima kada zbog simptoma tokom života postoji opravdana sumnja da je preminula osoba bila zaražena virusom korona, Institut može nakon smrti da uradi pi-si-ar test. Ako je pozitivan, obdukcija se ne radi, a ukoliko je negativan - obavlja se, kaže Dunđerović i ističe da ne može da kaže da li će uopšte početi da rade obdukcije preminulih od virusa korona.

Profesor Dunđerović je danas za naš portal kratko rekao da nema nikakve veze sa snimkom, i da smo na pogrešnoj adresi.

Moram da prekinem vezu iz profesionalnih razloga - rekao je Dunđerović čim smo mu se predstavili.

Međutim, kada smo mu rekli da želimo njegov komentar u vezi sa snimkom onlajn predavanja u kojem se govori o obdukcijama, doslovce nam je kazao:

- Ja nisam vinovnik tog snimka. Na pogrešnoj ste adresi, jer ja nisam odgovoran, zovite one koji jesu. Toliko, a sada ću prekinuti vezu - rekao je Dunđerović.

U videu, inače, profesorka Sopta, u temi pod nazivom Morfološki supstrat Covid-19 infekcije, objasnila je da su uradili 17 autopsija, od kojih je prezentovala rezultate za 3 pacijenta koja su bila visoko suspektna na korona virus.

- Danas ću govoriti o promenama u tkivu koje su se javile kod pacijenata sa COVID virusom. Kada govorimo o našim iskustvima. U ovih mesec i po dana mi smo imali 17 pacijenata čija je klinička slika bila visoko suspektna na infekciju kovid. Od tih 17 prezentovaću  3 slučaja za koje su završene histologije - objasnila je prof. Sopta.

Dodala je da su oni uradili modifikovane autopstije, koje nisu podrazumevale otvaranje lobanje zbog velike opasnosti koštane prašine za disajne organe.

- Poštovali smo sve kriterijume SZO. Ona je rekla da pacijenti koji imaju zaista potvrđenu infekciju ne treba da se obdukuju, da su to obdukcije najvišeg rizika i da je izloženost lekara tako velika za sve one informacije koje bi se dobile konvencionalnom autopsijem. Zato smo mi radili modifikovane autopsije. Ova tri uzorka su uradili doktorka Terzić i profesor Dunđerović, i ja sam im zahvalna na uzorcima- rekla je ona i dodala da je prva autopsija u Kini urađena posle 1.200 letalnih ishoda... 

Profesorka Sopta je prezentovala rezultate jedne žene od 47 godine, i dvojice muškaraca od 52 i 72. Njihov tok bolesti nije bio duži od 48 sati.

- Imali smo i mlađe pacijente. Kod žene je bio miokardititis  a kod muškarca od 72 godine jake glavobolje od nekoliko dana. Tok bolesti je bio izuzetno brz, između 24 i 48 sati. Dva pacijenta su bila intubirana a jedan nije  - precizirala je Sopta.

Pogledajte onlajn predavanje prof. Sopte od 33.35 minuta: 

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, rekao je na današnjoj konferenciji da obdukcije nisu rađene jer je SZO rekla da ne smeju da se rade.

U vezi sa informacijama da su se radile obdukcije, stav SZO je bio da ne smeju da se rade obdukcije kovid pozitivnih pacijenata. Ja imam saopštenje lekara Medicinskog fakulteta, profesora Lalića, koji garantuje da nije rađeno. To su zvanične informacije. Ja ne znam da li su jedna, dve, ili 3 zemlje rekle da su uradile obdukcije sa nekom opremom za ronjenje, zbog rizika. U Srbiji to nije rađeno jer to nije nešto što je moglo da se uradi, a da se ne zna. Profesorka koja je govorila o navodnim obdukcijama je verovatno htela da se pohvali nečim - kaže Lončar.

Kako kaže, da bi se utvrdilo od čega je neko umro, jedino merodavno je da se radi obdukcija, a SZO je rekla da obdukcija ne sme da se radi.

- Voleo bih da ne širimo tu temu - rekao je Lončar.

Video: Lončar: U Srbiji se nisu radile obdukcije Kovid pozitivnih pacijenata

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jk

    17. jul 2020 | 19:19

    Kako znati uzrok smrti bez obdukcije?!! Zabranjeno,a zašto? Ako se nisu zarazili dok su lečili, zašto bi se zarazili prilikom obdukcije, nema logike. Znači, logično, zabranjeno je otkriti uzrok svega ovoga da bi se vakcine dobro prodale.

  • Др

    17. jul 2020 | 21:17

    Прво сам предходних месеци био изненађен знањем нашег народа о медицини и нарочито корони, али оволико знање из патологије ,односно обдукција, њених приципа и циљева, могу рећи да сам забезекнут!

  • sanja

    17. jul 2020 | 19:52

    Nesto se mulja.... Szo zabranjuje a zasto?Pa onda neso ne sme da se otkrije...Nasa planeta se raspada ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA