Najnovija prognoza za vikend i ostatak leta: Hladan talas već sutra prodire u Srbiju, pljuštaće kiša

*Prava promena vremena sledi u petak *Prve kapi kiše već sutra na severu *U subotu hladnije, ali ne kao prošlog vikenda *Meteorolog Đurić ne očekuje izlivanje

  • 4
vreme, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako se od ranije očekuje, pekosutra nam sledi promena vremena, potvrdio je za Telegraf.rs meteorolog Weather2Umbrella Đorđe Đurić. On je prodor hladnog fronta najavio za petak, dodajući da uvod treba očekivati već sutra kada će se najpre osetiti blagi pad temperature.

Po njegovim navodima, oblačnost sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom može se očekivati u celoj zemlji, ali u različitim delovima dana.

Biće sunčano, a onda prepodne u severnim delovima, a popodne i u ostatku zemlje može proći neka oblačnost da ponegde uslovi lokalne pljuskove sa grmljavinom. To je jedan "oslabljeni hladni front", neće doneti drastičnu promenu vremena, već pad temperature za dva do tri stepena u odnosu na danas - rekao je dodajući da se promena odnosi pre svega na Beograd, sever i zapad zemlje.

Kako nam je objasnio, to znači da na jugu i istoku ostaje toplo do 33 stepena, te da će u ostatku biti 28 stepeni, u Beogradu stepen više. Sutradan slede neke značajnije promene.

- U petak sunčano i ponovo toplo, to je prosečna temperatura za naše leto, oko 29 do 32, 33 stepena. Tokom dana do severozapada i zapada, a tokom večeri i noći i do ostatka zemlje, stiže jača promena vremena, samim tim i jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, gde će doći do prodora hladnog fronta, koji će za razliku od sutrašnjeg, u petak veče biti dosta izraženiji. Taj hladni front će usloviti jugoistočni vetar koji će duvati tokom petka, pogotovu tokom noći u subotu sa skretanjem na pojačan severozapadni vetar. Doći će do priliva svežije vazdušne mase, tako i do pada temperature - objasnio je.

Đurić navodi da će pad temperature biti za značajnijih pet, šest stepeni, te da će se osetiti. Dalje navodi da zahlađenje ostaje i u subotu, ali da se ne može uporediti sa prilikama od prošlog vikenda.

Đorđe Đurić Foto: Facebook

- Sve se to smiruje do kraja dana, smanjuje se oblačnost. U nedelju pretežno sunčano, toplije, povremeno uz neku oblačnost, bez padavina, osim rano ujutro. Možda na jugoistoku bude neka sasvim slaba kiša. U ponedeljak ponovo sunčano i toplo, oko 35 stepeni u većini predela - najavio je dodajući da tu nije kraj promenama, te da nas sličan obrt očekuje u danima posle prolepšanja.

Ipak, navodi da neće biti drastičnog pada ni skoka temperature. Ipak, kiše će biti.

- Utorak, sreda ponovo toplo, 32, 33 stepena, nakon čega ponovo sledi jedan manji prodor svežije mase sa lokalnim pljuskovima i sve tako. Kao što je ovaj jul do sad kakav je bio - par lepih dana, pa dan, dva promena vremena - tako će se nastaviti do kraja meseca. Nema drastičnih promena temeperatura, ne očekuje se tropski talas, ne očekuju se ni neke niske temperature - prognoziorao je vreme za predstojećih devet dana.

U razgovoru za Telegraf pojasnio je da će najavljena velika kiša za petak zahvatiti celu Srbiju, ali da ne očekuje izlivanja, jer su vodostaji niski.

- Na severu zemlje će biti izraženija količina padavina - kazao je upozoravajući na deo zemlje u kom će pasti najviše kiše.

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    22. jul 2020 | 22:15

    Harp radi lepo pa Srbija leta i nema zadnjih par godina dok narod sve to nemo posmatra. Zasto sluze harp antene u Srbiji to je obaveza nadleznih da objasne gradjanima ove zemlje i ko je odobrio postavljanje istih ?

  • Neko

    22. jul 2020 | 22:39

    Prošle godine nema leta, pa onda nema zime, sad opet nema leta...

  • 😈

    22. jul 2020 | 20:34

    A vidi ga brat smrsao je malo bravo bravo 👏👏 ili je do odece?🤔🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA