≫ 

Preventivne mere ostaće i na jesen, ne možemo reći da virusa neće biti u septembru

- S obzirom da se radi o novom virusu i da smo svi svedoci novog pika, preventivne mere su u izradi i sastavljaju se planovi u institucijama, između kojih su i obrazovne institucije - rekla je direktorka Instituta "Batut"

  • 2

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da zdravstvene institucije u Srbiji rade na pripremanju plana preventivih mera u sprečavanju širenja virusa korona na jesen, kada se očekuje novi talas.

Na konferenciji za medije, Jovanović je rekla da se preventivne mere odnose i na škole, fakultete i sva ona mesta gde se očekuje okupljanje velikog broja ljudi koji zbog toga predstavljaju rizik za širenje virusa.

- Zadatak zdravstvenih službi i institucija je da pratimo epidemiološku situaciju i da izveštavamo o kretanju kovida19. Istovremeno radi se i na planovima koji su od velikog značaja i koji uključuju primenu preventivnih mera u vremenu koje je pred nama - rekla je Jovanović.

S ozbirom da se, kaže, radi o novom virusu i da smo svi svedoci novog pika, preventivne mere su, dodaje, u izradi i sastavljaju se planovi u institucijama, između kojih su i obrazovne institucije.

Ističe da se ne može reći da virusa neće biti u septembru, već je činjenica, kaže, da će on biti sa nama, i da je sada cilj da se broj inficiranih do jeseni što pre smanji.

- Kada dođemo do pokazatelja koji su jako mali, skoro jednocifreni, i onda ćemo primenjivati ove preventivne mere - rekla je Jovanović.

Te preventivne mere biće ključe da se epidemija u ovakvim razmerama više ne javlja, zaključila je ona.

U poslednja 24 sata preminulo 8 osoba

Korona virus je u poslednja 24 sata, do 15 časova 22. jula, potvrđen kod 426 osoba, a od posledica ove bolesti preminulo je još 8 pacijenata. Ukupan broj preminulih je 499.

Na respiratoru je 205 pacijenata. Ukupan broj hospitalizovanih slučajeva je 4.619. U danu iza nas testirano je 10.310 ljudi, a od početka epidemije ukupno 580.271 ljudi.

Pogledajte koju grešku Srbi masovno prave s maskom, a tako se mogu zaraziti korona virusom:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    22. jul 2020 | 18:49

    Jedino što je jasno , da vama doktorima ništa nije jasno u vezi sa ovim virusom. Vi ne znate ni terapiju za ovaj virus a kamoli nešto drugo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA