Muzej u čast vojvode: Sećanje na slavnog Živojina Mišića u Osečenici kod Mionice

Posetioci će moći vide i dobro očuvane ostatke rovova dugačkih od 10 do 40 metara, iz kojih su srpski vojnici jurišali na austrougarskog neprijatelja u Kolubarskoj bici

  • 2
Vojvoda_Zivojin_Misic, Kolubarska bitka Vojvoda Živojin Mišić / Foto: Wikipedia

Na Kraljevom stolu u Osečenici otkrivena je ove nedelje spomen ploča, čime je simboličan način otvoren spomen muzej posvećen vojvodi Živojinu Mišiću.

Spomen ploča je otkrivena 20. jula, na dan rođenja vojvode Mišića koji se obeležava i kao Dan opštine Mionica, a prema rečima Milomira Vujića, koji je pokrenuo ovu inicijativu, sa ovog prostora je slavni vojskovođa komandovao štabom Prve armije tokom Kolubarske bitke.

Posetioci spomen muzeja će imati priliku da u prelepom prirodnom okruženju obiđu dobro očuvane ostatke rovova dužine 40, 30 i 10 metara iz kojih su srpski junaci jurišali na neprijatelja u Kolubarskoj bici. Milomir Vujić iz Osečenice je u blizini rovova izgradio vajat, a namerava da izgradi još jedan na mestu gde se prema njegovim saznanjima nalazio vajat u kojem je Mišić okupljao štab Prve armije.

- Izuzetno sam ponosan što su predsednik Opštine Mionica Boban Janković i lokalna samouprava podržali moju inicijativu da se u Osečenici podignu vajati u znak sećanja na legendarnog vojvodu - kaže Milomir Vujić. - Rovovi, čiji ostaci još postoje, svedoci su vremena rata, stradanja i pobede srpske vojske nad austrougarskom vojskom za vreme Kolubarske bitke 1914. godine - rekao je Vujić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA