Poplavljeni Braničevski okrug, Trstenik i kraljevački kraj: Šteta na usevima, bujica odnela put

Na Kraljevo se ponovo za kratko vreme sručila velika količina kiše, a najviše padavina po kvadratnom mretru bilo je u okolnim pomoravskim selima Miločaju, Obrvi, Cvetkama, Lađevcima, Tavniku i Sirči

  • 2
Ivanjica, grad, nevreme Foto: RINA.rs

Snažno nevreme pogodilo je danas kraljevački kraj, Braničevski okrug, Trstenik.

Snažno nevreme praćeno kišom, olujnim vetrom i gradom veličine graška protutnjalo je u subotu po podne kraljevačkim krajem.

Na Kraljevo se ponovo za kratko vreme sručila velika količina kiše, a najviše padavina po kvadratnom mretru bilo je u okolnim pomoravskim selima Miločaju, Obrvi, Cvetkama, Lađevcima, Tavniku i Sirči, pišu "Novosti".

Zato su se u ovim selima pokrenuli bujični i nekategorisani vodotokovi praveći štetu na usevima, baštama, voćnjacima i saobraćajnoj infrastrukturi.

Tako je u Lađevcima istoimena nabujala rečica poplavila lokalni put prema susednom selu Obrvi.

- Dok se bujica ne povuče, ovim putem više se ne može prema Obrvi, a voda je prodrla u najmanje dva domaćinstva. Tek ćemo videti kolika je šteta, ali nas plaši što su najavljene nove padavine – kažu meštani.

Slično je bilo i u Sirči na levoj obali Zapadne Morave gde su, kako saznajemo, vatrogasci intervenisali kako bi pumpom iscrpeli vodu iz jedne kuće.

U samom centru grada, osim zapušene atmosferske kanalizacije koja nije mogla odjednom da primi veliku količinu vode pa su pojedine ulice kratkotrajno bile pod vodom i polomljenih grana drveća, većih problema ovog puta nije bilo.

Grad i u Trsteniku

Olujno nevreme praćeno gradom pogodilo je nešto pre 17 sati više sela na teritoriji opštine Trstenik.

"Novosti" navode da su stradali vinogradi i poljopiredni usevi u selima Mala Drenovac, Milutovac, Poljna, ali još uvek nema procene pričinjene štete. Negde posle 17,30 tmurni oblaci krenuli su i ka Kruševcu ,a padavine su ubrzo i počele.

-Možemo sada da procenimo da je nastradalo oko 80 posto vinograda i voćnjaka,kukuruz, sveukupno oko 100 hektara zasada na teritoriji sela Milutovac, to je deo poznat i pod imenom Orlovac, ka opštini Varvarin - kaže za “Novosti” Dragan Stošić, predsednik MZ Milutovac, poznati proizvođač ruža, koji koji je i sam pretrpeo štetu na vinogradima.-Iz Poljne je naišao gradonosni oblak i tako je i krenulo. Ostaje nam samo da saniramo štetu.

Trstenik je ovog leta već stradao u dva naleta većih kiša. U trećoj nedelji juna bila je proglašena i vanredna situacija usled obilnih padavina. Trsteničani su uspeli da odbrane izvorišta Prnjavor i Zvezdan od mogućeg bujanja Zapadne Morave, ali su loše prišli samo nedelju dana ranije, kada je kiša praćenja bujanjem manjih vodotokova bukvalno potopila Odžake, Beljice, Pejovac, Gornji Ribnik, Čaire, delove Osaonice. Čariski potok i drugi bujični potoci naneli su ogromnu štetu putnoj i komunalnoj infrastrukturi.

Nevreme i u Braničevskom okrugu

Snažno nevreme koje je u subotu oko 17:00 časova zahvatilo ceo Braničevski okrug zadalo je glavobolju brojnim građanima, a najveće probleme imali su Požarevljani, navodi "Tpk news".

Požarevac je u subotu oko 17:00 časova pogodilo veoma snažno nevreme sa grmljavinom i obilnim padavinama koje je paralisalo gotovo ceo grad. Zbog toga je došlo do plavljenja skoro svih ulica u centru grada.

U Odeljenju za vanredne situacije u Požarevcu kažu da su reagovale i vatrogasne ekipe.

Voda je prodrla i u podrumske prostorije u nekim zgradama na najnižim tačkama u gradu. Sa okolnih brda voda se slivala u centar grada, a atmosferska kanalizacija nije mogla da prihvati toliku kišnicu, pa je došlo do izlivanja na ulice u centru grada.

Voda je prodrla u hodnike zgrada i kuća, a ulicama je bukvalno tekla u potocima.

Inače, RHMZ je najavio obilne padavine sa grmljavinom a na području Braničevskog okruga u opštini Petrovac na Mlavi i povećan vodostaj reke Mlave i bujičnih potoka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA