Svet će promeniti posvećeni pojedinci

Među ljudima postoji nepisano pravilo da je najlakše prevideti najvažnije vrednosti. Naša planeta naseljena je milijardama ljudi različitog izgleda, karaktera, vrlina i mana

  • 0
NIS Foto: Promo/NIS

Beskrajan je niz odlika po kojima se svakodnevno međusobno upoređujemo, razlikujemo, a neretko i delimo. Ipak, postoji jedna stvar koja je zajednička svima nama – planeta Zemlja. Bez obzira na naše razlike, svi delimo isti svet, koji zavisi od nas i od kojeg i sami zavisimo kao pojedinci i kao čovečanstvo.

Iako se društvo sve više bavi ovom temom, čini se da značaj aktivnosti svakog čoveka na našu planetu i kvalitet života još nije dovoljno prepoznat. Stoga ne čudi činjenica da su Ujedinjene nacije istakle “Život na zemlji” kao jedan od 17 ciljeva održivog razvoja ključnih za opstanak i napredak civilizacije. Ovaj korak još jedan je dokaz da nije dovoljno da se samo određene grupe i organizacije bave brigom o planeti, životnoj sredini i društvom uopšte, već da je važno da svako od nas pruži mali doprinos shodno svojim mogućnostima i afinitetima.

Značaj razvoja svesti o udelu pojedinca u očuvanju prirodnih bogatstava i društvenih vrednosti postaje važna tema za velike kompanije koje neguju odgovoran odnos prema zajednici. Tako je NIS, najveća naftna kompanija u Srbiji, prepoznala i oživela pomenuti cilj UN-a, „Život na zemlji“, osnivanjem Kluba volontera - grupe entuzijasta spremnih da ličnim primerom i angažovanjem menjaju svet na bolje. Od ukupno 17 ciljeva održivog razvoja UN-a, NIS u svom poslovanju prepoznaje 12 kojima doprinosi globalnoj akciji za ostvarenje boljitka na planeti, a „Život na zemlji“ samo je jedan od njih.

NIS-ov Klub volontera formalno je osnovan 2018. godine, a broji više od 500 članova koji odgovornost prema zajednici iskazuju osmišljavanjem i sprovođenjem niza akcija sa fokusom na podršku socijalno ugroženim kategorijama, deci i omladini, kao i zaštitu životne sredine.

NIS Foto: Promo/NIS

Kroz pet akcija Kluba volontera u 2019. godini u okviru kompanijskog konkursa „Ulepšaj! Poduči! Obraduj!“ pružena je podrška deci i mladima iz socijalno ugroženih kategorija. Tokom prošle godine volonteri su uređivali i Botaničku baštu u Beogradu, a zahvaljujući njima biblioteka Aleksinačke gimnazije bogatija je za više od stotinu udžbenika i stručne literature na ruskom jeziku. Više od 300 NIS-ovih zaposlenih iz čitave Srbije, zajedno sa menadžmentom, pružilo je podršku aktivistima NURDOR-a u akciji „Pruži korak“ namenjenoj prikupljanju sredstava za izgradnju nove, treće po redu, Roditeljske kuće u Beogradu. Podrška najugroženijim kategorijama stanovništva nije izostala ni ove godine, pa su tako u uslovima vanrednog stanja zbog proglašenja epidemije koronavirusa u Srbiji, volonteri NIS-a pomagali starijim sugrađanima, kupujući i noseći im namirnice. Takođe, volonteri su  učestvovali  i u pakovanju i dopremaju 33.00 litara vode za žitelje Blaca i Ivanjice koji su prilikom nedavnih poplava ostali bez pijaće vode.

- Biti član Kluba NIS-ovih volontera zaista je neprocenjivo iskustvo. Akcije koje sprovodimo pozitivno utiču kako na zajednicu u kojoj živimo, tako i na nas volontere. Nema lepšeg osećaja od mogućnosti da pomognete nekome i doprinesete ostvarivanju nekog višeg cilja. Zbog tih osećanja koje delimo i naš Klub je sve brojniji. Sve više kolega se priključuje akcijama, povezujemo se i jačamo timski duh, istovremeno pomažući našim sugrađanima - izjavila je Zagorka Brat, inženjer u Bloku Prerada, inače aktivni član Kluba volontera NIS-a.

Aktivnim sprovođenjem korporativnog volonterizma zaposleni NIS-a iznova su pokazali da su spremni da se angažuju za dobrobit šire zajednice. Samo u 2019. godini članovi Kluba ostvarili su preko 1.700 volonterskih sati, a njihove akcije nagrađene su Nacionalnom nagradom za volonterizam u kategoriji „Iskorak godine“ koju dodeljuju Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv.

Nekada je zaista lakše misliti da kao pojedinci ne možemo napraviti veliku razliku, te da je društveno odgovorno angažovanje samo gubljenje vremena. Ipak, NIS-ovi volonteri dokazali su ono što je Margaret Mid rekla još sredinom 20. veka – nikada nemojte sumnjati u to da mala grupa posvećenih građana može promeniti svet; zaista to je jedino što je ikada i uspevalo da napravi razliku.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA