≫ 

Ne treba nama korona: Freske u manastiru Žiča ižvrljali imenima i nadimcima

Na freskama u pravoslavnoj srpskoj svetinji urezivana su imena Zoran, Milan, Đura, Tina...

  • 24

Kada od Kraljeva krenete ka Mataruškoj banji, naići ćete na manastir Žiča - srpsku pravoslavnu svetinju zagasito crvene fasade u kojoj je krunisan kralj Stefan Prvovenčani. Ovaj impozantan verski kompleks vekovima mami vernike da posete i njegovu unutrašnjost, a nažalost, pojedini su naišli i na vandalski čin u samoj Žiči, na freskama ovog manastira.

Na svom Tviter nalogu, Tatjana Macura podelila je fotografije iz Žiče na kojima se vide oskrnavljene freske urezivanjem imena i nadimaka.

- Da mi je da sretenem Zorana, Kecu, Đuru, Bobu, Spasu, Tinu i mnoge druge i da ih pitam kakav im je to gušt bio da preko freske na ulazu u manastir Žiča ostave autograme? - napisala je ona.

Korisinici ove društvene mreže prokomentarisali su da, nažalost, Žiča nije jedini manastir u kojem su viđena imena onih koji su posetili svetinju. Navodi se da su slične prizore zaticali i u Manasiji i Đurđevim stupovima.

Video: Kako izgleda Hilandar iznutra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    26. jul 2020 | 13:00

    Vandali!!!!!!!!! Preživeće Žiča uprkos vama.

  • vasa paris

    26. jul 2020 | 13:10

    Sramno nevernici tu van nije mesto

  • mm

    26. jul 2020 | 13:06

    Zašto nema kamera? Vidi se koja ekskurzija bila, roditelji plate nastalu štetu, plus kaznu i neće im padati na pamet takve gluposti?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA