≫ 

Vojvodina je nekad bila poput Holandije. Ostalo ih je samo 11, a sve smo ih zanemarili

Vetrenjače danas sve više ostaju samo u sećanjima najstarijih sugrađana

  • 2
Vetrenjača Belo blato Vetrenjača u Belom Blatu / Printskrin: YT/I Love Zrenjanin

Vetrenjača je krajem XIX veka u Vojvodini bilo 282, danas ih je tek 11 i nijedna nije u funkciji, navodi se u monografiji Živane Krejić "Vetrenjače Vojvodine nekad i sad".

Nekoliko takvih objekata još uvek postoji i u našem neposrednom okruženju kao nemi svedoci jednog dela istorije. Pored one često pominjane u Melencima „Bošnjakove“, koju zbog blizine putu Melenci – Bašaid putnici mogu da vide kao na dlanu, ona u Belom Blatu daleko je od bilo kakvog puta, sklonjena od pogleda u malom šumarku i destinacija je tek nekolicine znatiželjnika koji svrate do dvorišta trskare na obodu ovog mesta, piše I love Zrenjanin.

Vetrenjače danas sve više ostaju samo u sećanjima najstarijih sugrađana kao i na retkim izbledelim fotografijama s početka 20. veka. Tako o vetrenjačama npr. u Kumanima, Bočaru ili Đurđevu svedoče samo fotografije, a one sa boljom sudbinom možemo videti u Bačkoj Topoli, Bečeju ili Karađorđevu.

Ipak nijedna nije ni blizu, ni nalik ovakvim objektima koji sijaju u susednoj nam Mađarskoj, a o Holandiji tek da ne trošimo reči. Dok se u tim zemljama vetrenjače koriste čak i u privredne i poljoprivredne svrhe (proizvodnja elektirčne energije, pumpanje vode) ili su objekti ugostiteljskog tipa, kod nas su tek u najboljim slučajevima, koje možemo nabrojati na prste jedne ruke, nešto nalik muzeju.

Jednu vetrenjaču, koja kao i mnoge čeka neku bolju sudbinu, opisao je Adam Jonaš iz Belog Blata koji je kao dete imao priliku da nosi pšenicu na mlevenje kao i da se sa svojim drugarima igra u i oko nje. Njegovu priču poslušajte u videu.

Video: Spavala sam u vodenici Save Savanovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    27. jul 2020 | 08:46

    Sve je to SRBIJA.

  • Tina

    29. jul 2020 | 21:14

    U Nemačkoj u mjestu Gifhorn nalazi se velika internacionalna kolekcija vetrenjača. Između ostalih tu se nalaze i dve vetrenjače iz Srbije. Jedna iz Krupnja ako se dobro sećam i jedna iz ravnih krajeva. Pored vetrenjača na ogromnom prostoru nalazi se muzej vetrenjača i na kraju pekara sa hlebom od brašna nastalog mlevenjem tu na licu mesta koji može da se kupi. Pored je velika nova ruska crkva koja isto može da se obiđe. Treba skoro ceo dan za obilazak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA