• 15

Dragani je život stao kad je Nađa (2) preminula od morbila: Sada joj je Lenka vratila osmeh na lice

Dragana je pre pet dana na svet donela zdravu i preslatku devojčicu Lenku

  • 15
Lenka Petrović, Dragana Petrović

Foto: Privatna arhiva

Ne tako rano ujutru, ali tačno u 9 sati i 10 minuta u Kragujevcu, odlučila je da se rodi Lenka Petrović. Nekoliko dana kasnije, sa mamom Draganom stigla je u svoj dom. Sačekali su ih tata Vladimir, starija seka Anastasija i, nažalost, samo slike još jedne starije seke Nađe. Da je neke sreće, i Nađa bi zajedno sa Anastasijom brinula o Lenki, štitila je od grdnje i preuzimala krivicu na sebe svaki put kad zgreši. Jer to starije sestre rade.

Da je sreće, ali nije. Nisu dobile priliku njih dve da se upoznaju jer je Nađa morala prerano da ode. Možda je ispravnije reći da ju je bolest odvela daleko od porodice i srećnih trenutaka koje sada doživljavaju. Imala je samo dve godine kada je preminula od morbila. Danas bi imala 4. Mogla bi i da pridrži Lenku, da joj tepa, uspavljuje i vodi je kroz život.

Ovako će Lenka Nađu upoznati samo kroz slike i priče koje će joj pričati. Gledaće snimke nasmejane devojčice koja je samo želela da se igra i živi. Biće ponosna što joj je baš ona starija sestra.

Nađa Petrović

Mala Nađa/ Foto: Privatna arhiva

Njihova mama, Dragana, bila je pravi borac: od trenutka kad se Nađa razbolela, pa sve do danas. Borila se za pravdu svog deteta, pokušavajući da dokaže da ipak postoji krivac za Nađinu preranu smrt, u isto vreme odgajajući Anastasiju, a potom i saznavši da je trudna. Njene emotivne izjave o smrti male Nađe često su nas sve pogađale.

Danas je nešto drugačije u njoj. Možda je, prvi put posle dve godine, istinski srećna - sa Nađom uvek u mislima i srcu, ali i bebom koja ju je trgla iz teskobe.

- Celu trudnoću sam razmišljala da li će sve da bude u redu, da li je zdrava, kako ću da reagujem kad se rodi, da li ću moći da je volim, bojala sam se tog prvog susreta, nisam znala šta će izazvati u meni, da li sreću ili tugu - priznaje Dragana.

- Sama je odlučila da se rodi, nije mogla više da čeka da mi odlučimo - dodaje.

Svi strahovi su nestali onog momenta kad ju je ugledala.

- Onog momenta kad sam je videla, preseklo me je samo preko stomaka, ali pozitivno, zaljubila sam se istog momenta, nisam mogla da skinem oči sa nje, sve su brige nestale, osmeh se sam stvorio na mom licu i nisam mogala da ga skinem. Ona 3 sata dok sam čekala da mi je donesu, trajala su mi kao večnost. I sada mi ništa oko nje nije teško, neću ni spavati ni jesti, neću je ispustiti iz ruku ako treba. Samo da je ona dobro - kaže Dragana.

Nije smela da primi MMR vakcinu

Podsetimo, mala Nađa preminula je 4. aprila 2018. godine od morbila, jer nije smela da primi MMR vakcinu zbog autoimune bolesti.

Devojčica je, kada je imala godinu dana, ispoljila simptome autoimunog poliglandularnog sindroma tipa 1. Izgubila je svu kosu, imala je sistemsku kandidijazu, autoimuni hepatitis... Kasnije je utvrđeno da ima i hipoparatireodizam zbog čestih hipoglikemija i hipokalcemije. Zbog hipokalcemija je često boravila u bolnici i nije mogla da bude vakcinisana.

Dok je ležala na Odeljenju intenzivne nege i izolacije u Kragujevcu, u njenu sobu došao je dečak (9) koji je imao morbile od kojih se kasnije i Nađa zarazila. Ubrzo je dobila temperaturu, nije jela, pila, nije se budila niti reagovala. Posle toga je počela da modri, otiče, krvari iz nosa...

Borba za njen život trajala je tri meseca, ali je devojčica, nažalost, preminula 4. aprila 2018. godine.

Video: Poslednji rođendan devojčice Nađe koja je umrla od morbila

(J.S)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iskrene cestitke

    Zaista iskrene cestitke od <3

  • Lea

    Cesto nova prinova nadoknadi emocionalnu prazninu izgubljenog deteta. Pomislim na Milicu koja je ubijena u bombardovanju 1999. koja je postala simbol stradanja Srbije. Njeni roditelji su posle godinu dana dobili cerku Andjelu koja im je donela utehu. Ona je sad devojka od dvadeset godina.

  • Cccc

    Neka vam je ziva i zdrava sto godina i vi da uzivate u njoj i sestrici a malu Nadju nek andjeli cuvaju

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima