≫ 

Dr Kon: "Vanredno stanje je bilo zamena za ogroman broj mrtvih"

- Stanovništvo ne vidi da se nešto dešava dok ne vidi nekog svog, tek tada će biti nošenja maski. Vanredno stanje je bilo zamena za ogroman broj mrtvih - dodaje.

  • 4

Epidemiolog dr Predrag Kon je, gostujući na RTS, istakao da ljudi imaju jednu lošu osobinu, a to je da čim čuju da su "brojke dobre", tako počnu da se opuštaju.

- Kao kod svake respiratorne bolesti, tako i kod ove, dok u jednom delu ona raste i dostiže vrhunac, u drugom se smanjuje. Tako je i sa gripom - kaže dr Kon.

- Stanovništvo ne vidi da se nešto dešava dok ne vidi nekog svog, tek tada će biti nošenja maski. Vanredno stanje je bilo zamena za ogroman broj mrtvih - dodaje.

Zbog neprestanog upozoravanja stanovništa na pridržavanje mera i zalaganja za restriktivnije korake zaštite, često na meti kritika.

- Svi su oštri prema meni. Kada kažem kažnjavanje, to je akademski potpuno neprihvatljivo. Ako inspekcija ne može da izađe na teren jer ne može da naplati kazne, to je neprihvatljivo. Pričam za Beograd, bez obzira što su brojke relativno dobre... Ali brojke mogu da se pogoršaju. Frustrirajuće je za mene, kako javite dobru vest, tako vi vidite promene u ponašanju. Moj je posao da neprekidno upozoravam. Jednom smo bili skroz dole i dogodilo se da se vratimo. Ceo svet nije zaustavio koronu, pa tako ni mi -kaže dr Kon.

Video: Kon: Ne očekujem više vanredno stanje, očekujem talaščić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    28. jul 2020 | 20:20

    Jeste, a sta je sada zamena? Cuvaj do izbora, a posle ko shisha travu.

  • Shkomi

    28. jul 2020 | 20:19

    A ovaj bum broja zarazenih je zamena za postepeno ukidanje mera.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA