≫ 

Ptić orla zmijara prvi put "markiran" u Srbiji, na Vršačkim planinama: "Ovo je istorijski trenutak"

Prvi put je postavljen satelitski odašiljač na jednu ovakvu vrstu

  • 0
Orao zmijar Orao zmijar / Foto: Wikipedia/מאיר לוי

Po prvi put u Srbiji u zaštićenom predelu izuzetnih odlika “Vršačke planine” markiran je ptić orla zmijara GPS telemetrijom, odnosno praćenjem kretanja ugroženih vrsta ptica uz pomoć satelitskih odašiljača.

Ovi GPS uređaji pružaju obilje informacija stručnjacima – ornitolozima na osnovu kojih se planiraju i sprovode aktivne mere zaštite.

- Ovo je istorijski trenutak u zaštiti ugroženih vrsta, zaista istorijski, jer prvi put postavljamo satelitski odašiljač na jednu ovakvu vrstu, migratornu vrstu. Obilje podataka dobijamo, gde se kreću, gde se gnezde, gde provode zimu, kuda idu do Afrike… -  izjavio je Zoran Karić iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

Dr Saša Marinković sa Instituta za biološka istraživanja Univerziteta u Beogradu kaže da kod nas postoji jedna praksa, da se ne diraju te ugrožene vrste.

- Najbolje je ne dirati ih, jer je to najbolja zaštita. Međutim, to se pokazalo jako loše, zato što mi ako ne znamo koji su faktori koji ih ugrožavaju, mi ne možemo da im pomognemo. Neke vrste toliko propadaju, bez naše pomoći sigurno neće preživeti. Tako da je ovo apel državnim organima da omoguće da se takve metode što više primenjuju kod nas - rekao je za RTS dr Marinković.

Video: Mladunče Nada, jedna divna priča...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA