≫ 

Kako muslimani slave bajram u doba korone: Nisu išli u džamiju, ali neki običaji ipak su ispoštovani

Kurban bajram se proslavlja četiri dana i naziva se hadzijski jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće, koje je ove godine prvi put otkazano

  • 0
Muslimani, kurban bajram, proslava, Prijepolje Foto: Rina.rs

Muslimani širom sveta danas obeležavaju jedan od svojih najvećih praznika. Međutim, ove godine usled pandemije korona virusa kurban bajram biće proslavljen drugačije.

Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) doneo je određene mere i preporuke koje su uposlenici i dzemat dužni da poštuju tokom trajanja Barjama, od 31. jula do 03. avgusta ove godine, u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

- Ove godine ne idemo u džamiju kao što to uvek radimo, nema ni velikih okupljanja. Praznik ćemo proslaviti u krugu porodice, jer je zdravlje svih nas ipak najvažnije, a svesni smo kakva pošast hara svetom - kaže za RINU Šerif Fazlić iz Prijepolja.

Običaji su ipak ispoštovani pa je ova porodica prinela žrtvu u čast velikog praznika. Zaklan je kurban, u većini slučajeva to su jagnje ili tele.

- Pradeda je klao kurban, a taj običaj se kod svih nas prenosi sa kolena na koleno. Tako je i danas. Meso se deli na tri dela, jedan za nas, drugi za sirotinju, a treći za komšije koji su druge vere. Ovde kod nas nema granica, živimo zajedno od kad znamo za sebe i sve praznike proslavljamo jedni sa drugima“, rekao je Šerif.

Ova četiri praznična dana su vreme velikog pomirenja i praštanja. Kurban bajram počinje dva meseca i deset dana posle Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju Mladog meseca. Proslavlja se četiri dana i naziva se hadzijski jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće, koje je ove godine prvi put otkazano.

- Više nego ikada pre ili posle, u nekim drugim danima, muslimani su tokom ovog praznika spremni na praštanje, pomirenje, solidarnost i sve ostalo što uzvišeni Alah i islam od njih traže. U naredna četiri dana muslimanski domovi biće puni razumevanja za komšije, prijatelje ali i siromahe - naveo je Nadir Dacić, glavni imam medzlisa islamske zajednice u Prijepolju.

Kurban-bajram ili praznik žrtve svake godine pada u različito vreme, jer je islamska lunarna godina za oko 11 dana kraća od one iz gregorijanskog kalendara.

Video: Ceca i Jovana Joksimović đuskale kod Harisa na proslavi Bajrama

(Telegraf.rs/ RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA