≫ 

Situacija s korona virusom u Srbiji poslednjeg dana jula: Zaraženi medicinari, 3 mere jako važne

Najnoviji presek stanja u vezi sa korona virusom

  • 37

Konferencija za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19, održava se u Palati Srbija. Na konferenciji govore Dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Batut, dr Milika Ašanin, direktor Kliničkog centra (KC) Srbija, kao i dr Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju KC Srbije.

U poslednja 24 sata na virus korona testirano je 9.436 osoba, od čega je pozitivno 339. U protekla 24 sata od korona virusa preminulo je 8 osoba.

Na repiratoru se u ovom trenutku nalaze 162 osobe.

Dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Batut, rekla je na početku konferencije da su 642 zdravstvena radnika obolela od korona virusa, a da su 74 hospitalizovana.

Ona je istakla da je SZO apelovala na sve države sveta da se može očekivati povećanje broja inficiranih i da je neophodno primenjivati sve preventivne mere - držanje fizičke distance, nošenje maski i primenjivati mere dezinfekcije.

Dr Jovanović je rekla i da nijedna grupa nije pošteđena, pa ni trudnice, odnosno porodilje.

- Virus deluje sistemski, utiče na sve organe i sisteme ljudskog organizma. Istraživanja će dati precizne podatke i rizike koje virus može da izazove na mogućnost oplodnje - navela je doktorka.

Ulazak u Srbiju

Ona je rekla da Krizni štab u kontinuitetu razmatra da li će biti ili ne uvedena mera karantina ili obaveznog negativnog PCR testa za strane državljane koji dolaze u Srbiju, kao i Srbe koji se vraćaju iz inostranstva.

Na pitanje da li se razmatra mera karantina ili obavezan PCR test za strane ili srpske državljane koji dolaze iz inostranstva, Jovanović je na konferenciji za novionare naglasila da se Krizni štab bavi tim pitanjem u zavisnosti od aktuelnih uslova.

- Svakako uzimamo u razmatranje kakva su pravila u drugim zemljama koji zahtevaju negativan PCR test ne stariji od 72 sati od trenutka uzimanja brisa i to je uslov u najvećem delu zemalja - rekla je Jovanović i podsetila i na preporuku Svetske zdrastvene organizacije koja kaže da svaka zemlja samostalno odlučuje o uslovima ulaska na njenu teritoriju tokom pandemije.

Dodala je da za ulazak u Srbiju za sada ne postoji nikakav uslov, ali da se pomno prati situacija.

- Ukoliko neko ima simptome naš zdrastveni sistem je svakako tu da odgovori da li kroz preporučivanje karantina onima koji imaju simptome ili upućivanju na bolničko lečenje - zaključila je Jovanović.

Dr Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju KC Srbije naveo je da ova vrsta virusne infekcije jeste opasnija od ostalih, da nije običan grip i da dovodi do brojnih poremećaja organizma.

Manje pacijenata iz Beograda u KC

Prema rečima direktora Kliničkog centra Srbije dr Milike Ašanina, broj hospitalizovanih pacijenata koji imaju simptome infekcije korona virusom u Beogradu se smanjuje.

- Mi smo zabeležili pad na 180 pregleda u odnosu na prethodnu nedelju i prethodne dane. Ako bimo sabrali sve preglede, onda bi to bilo 300. Što se tiče strukture pregledanih pacijenata, još je jedna trećina za hospitalizaciju. Međutim, manji je broj pregleda, pa je i manje ljudi za hospitalizaciju. Manji broj prijema uslovio je da se uravnoteži broj primljenih i otpuštenih bolesnika. Mi više nemamo potrebu za otvaranjem novih kapaciteta, čak nam se situacija u Beogradu toliko popravila da mi primamo pacijente i iz unutrašnjosti - rekao je dr Ašanin.

Bazeni nisu opasnost, već ljudi

Direktorka Instituta Batut rekla je da bazen i sama voda prema najnovijim istraživanjima ne predstavljaju toliki rizik za prenošenje samog virusa.

- Jedini rizik su osobe, odnosno korisnici tih površina. Ukoliko se obezbedi distanca i apeluje na ljude da ne odlaze na takva mesta ukoliko su bolesni, rizik se smanjuje. Rizik je manji i kad se obezbedi distanca na plažama - istakla je dr Jovanović.

Podsetimo, u prethodna 24 sata, samo u bolnici u Subotici preminula su 4 pacijenta od posledica korona virusa.

Zbog pogoršanja epidemiloške situacije, opština Aleksinac proglasila je danas vanrednu situaciju. Na teritoriji ove opštine, za 10 dana, registrovano je 70 pozitivnih slučajeva na virus kovid-19.

Video: Pelemiš: Mladi prenose starijima, nije ovo jedini virus

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • putnik

    31. jul 2020 | 16:11

    U redu da u karantin ide neko ko već ima simptome ali je maltretitanje građana da nakon svakoga povratka se ide u karantin. Kako zo da izvede četveročlana porodica kojoj ne bi onda imao ko ni kupovati namernice ni zaraditi pare? A još bi bili skuplje ako bi svi morali uraditi te testove prilikpm povratka u Srbiju.

  • Kursumlija

    31. jul 2020 | 15:25

    Eto sta nam uradise IZBORI I DERBI...

  • Boba

    31. jul 2020 | 16:13

    Koliko prazim dešavanja u svetu vezano za koronu oni koji nemaju simptome a pozitivni su ne prenose virus tako lako. Najgori su oni koji kašlju, kihaju, puno pričaju i smeju se ps iz njih frca.. takve treva poslati u karantin bez obzira odakle su. A nažalost takvih viđam i na poslu i na nekim kućnim sedeljkama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA