Snimak obilazi Srbiju: Rampa podignuta, voz prolazi. Tvrdi se da su uzrok kvara poplave

Uređaj putnog prelaza u naselju Suvi Do ne radi od 24. jula, jer je zbog velikih padavina voda dospela u kablove na deonici pruge između naselja Suvi Do i salona automobila

  • 11

Još jedan slučaj nebezbednog pružnog prelaza na pruzi Niš - Sofija viđen je u petak, 31. jula. Na snimku koji su građani dostavili Južnim vestima vidi se da je rampa podignuta i da voz prolazi, a kako kažu u preduzeću Infrastrukture železnice Srbije, taj problem postoji već više od nedelju dana.

Uređaj putnog prelaza u naselju Suvi Do ne radi od 24. jula, jer je zbog velikih padavina voda dospela u kablove na deonici pruge između naselja Suvi Do i salona automobila.

Najbitnije je da i pored kvara na uređaju putnog prelaza bezbednost železničkog saobraćaja na ovom delu pruge nije ugroženakažu za Južne vesti u Infrastrukturama.

U tom preduzeću kažu da su o kvaru na ovom putnom prelazu svi obavešteni, uključujući i upravljača puta. Dodaju da ne postoji mogućnost da se dogodi nezgoda ili nesreća jer se voz zaustavi kada dođe do tog prelaza.

- U takvoj situaciji, železničko osoblje postupa u skladu sa pravilnicima i propisima. To znači da se vozovi zaustavljaju pre putnog prelaza i nakon zvučnog upozorenja vožnju preko putnog prelaza nastavljaju tek kada se uvere da nema nikoga na pruzi i da mogu da nastave dalje ne ugrožavajući učesnike u saobraćaju, tako da ne postoji mogućnost da se dogodi nesrećaobjašnjavaju u železničkom preduzeću.

Ipak, iako se za kvar zna više od nedelju dana, on još nije saniran, a ne zna se tačno ni kada će. Pokušali su problem da reše sušenjem kablova, ali to nije uspelo, jer je na pojedinim mestima potrebna i njihova popravka. Tu je nastao i dodatni problem, dodaju u Infrastrukturi.

Popravku otežava činjenica što je deo trase kablova na kome treba da se radi na ograđenom zemljištu drugog vlasnika, a ne na železničkom zemljištu.

Trenutno se vode razgovori da se stručnim službama Infrastrukture železnice Srbije odobre radovi na tuđem, ograđenom prostoru - kažu u preduzeću. Ukoliko to ne bude bilo moguće, kako objašnjavaju u ovom preduzeću, biće neophodno da stručne službe polože nove kablove u dužini od oko 250 metara, na trasi na kojoj postoji i ulica.

Prema statistici Agencije za bezbednost saobraćaja, od 2015. do 2019. godine u Srbiji desilo 525 saobraćajnih nesreća i nezgoda na pružnim prelazima, poginule su 32 osobe, dok je 285 povređeno.

Video: Na pružnom prelazu u Zemun polju rampa je otkinuta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...Mene neće

    2. avgust 2020 | 19:44

    Ma odmah ostavke i otkazi za odgovorne!! Naši odgovorni nemaju stida!!

  • Gaga

    2. avgust 2020 | 19:39

    Iako ne opravdavam ovu situaciju, jednom i za sva vremena, stanes na stop, pogledas vise puta, pa krenes. Da ima i rampa i svetlosna signalizacija i ne znam sta. Uvek, ali uvek stanem na pruznom prelazu!

  • Boki

    2. avgust 2020 | 20:39

    Nebitno šta je uzrok kvara. Ako rampa ne može da se popravi skinite je, stavite znak da je pružni prelaz bez rampe...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA