≫ 

Prosvetari o novom planu nastave: "Čeka nas noćna nastava, od jutra do sutra"

Ministar Mladen Šarčević je izjavio da će nastavnici pre podne raditi u školi, a popodne onlajn od kuće

  • 9
Polaganje, mala matura, škola

Foto: Nikola Tomić

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ocenila je da je nemoguće u praksi primeniti kombinovani model nastave, koji se od 1. septembra najavljuje u osnovnim i srednjim školama, gde je predviđeno da nastavni dan traje od 8 do 20 časova, uz tročasovne vremenske razmake.

Ministar Mladen Šarčević je izjavio da će nastavnici pre podne raditi u školi, a popodne onlajn od kuće, sa učenicima koji su se opredelili za ovakav koncept učenja i ocenio da je "to je i te kako moguće".

Ministar je rekaoda je spremno nekoliko modela nastave, u zavisnosti od preporuka Kriznog štaba. Prednost u nastavi uživo imaju mlađa deca, ali će roditelji odlučiti da li će decu slati u školu ili će pratiti online kod kuće.

- Izgleda da je moguće i da se za 20 minuta, koliko je predviđeno za čišćenje i dezinfekciju školskih prostorija, očisti prostor od 450 kvadratnih metara, jer je prema sistematizaciji predviđeno da toliko kvadrata očisti jedna pomoćna radnica. Koliko god da su naše tetkice vredne, a vredne jesu, to je zaista nemoguće - ukazala je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Uz dvadesetominutne pauze za čišćenje i dezinfekciju vremenski nastavni dan bi, u ustanovama koje imaju jednosmenski rad, a takvih je u Srbiji 450, trajao do 20:20 časova, ukazuje USPRS. U školskim ustanovama sa dvosmenskim radom, preostalih 1.310, ostaje treća smena "ili u prevodu, noćna nastava od jutra do sutra", upozorava USPRS.

Iznuđene okolnosti izazvane pandemijskom situacijom nametnule su da u učionici ne sme biti više od 15 učenika, a u većini škola odeljenja su brojnija, ističe USPRS i naglašava da ponuđena rešenja moraju biti realna i moguća.

Video: Šarčević: U planu uvođenje onlajn polaganja ispita

(Telegraf.rs/FoNet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veseli

    3. avgust 2020 | 11:42

    Bice nastava na daljinu.Nece niko raditi po ceo dan.U ostalom imali smo onlajn nastavu.Zna se raspored casova ako si jedan dan pre podne drugi si po podne.Moraju prosvetni radnici u nastavi na daljinu da daju maksimum.Tako da izguramo dok je korona.Da se zastiti zdravlje svih u skoli.

  • Rojka

    3. avgust 2020 | 08:24

    Pustiti ministra da on očisti za 20 minuta, da pokaže, da je stvarno očišćeno i dezinfikovano i bezbedno za decu, lako je iz fotelje kožne deliti naredjenja.

  • Nikola

    3. avgust 2020 | 07:36

    Jao,koja zalost za njih,uh,uh....Po prvi put ce sad posteno da zarade svoje plate,tako i treba!Samo jos da predsednik odluci da ih placa po satu i nemaju vise nikakih problema,ahhhhhaaa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA