Trudna Tamara je dobila sepsu i preminula: Ni posle godinu dana, nema odgovora na pitanje ko je kriv

Tamara Milić iz Kruševca preminula je 1. avgusta prošle godine u KC Niš, gde je prebačena nakon što je u Opštoj bolnici Kruševac dobila sepsu

  • 18
Tamara Milić Foto: Facebook/Pravda za Tamaru Milić

Prvog avgusta navršila se godina od smrti porodilje Tamare Milić iz Kruševca, koja je preminula u Kliničkom centru Niš, a sa njom se ugasio život i njene nerođene bebe. Mlada trudnica preminula je u niškom Kliničkom centru nakon što je prebačena iz Opšte bolnice u Kruševcu. Tamo je dobila sepsu, a ni posle godinu dana odgovora na pitanje Tamarinih najbližih: "Ko je kriv za njenu smrt?" i dalje nema.

Da je bol podjednako jaka, priča za Telegraf.rs njena rođaka, Jelena Ilić.

- Šta da vam kažem, osim da bol za njom ne jenjava. Ostaće u našim srcima dok smo živi tuga za njenu mladost. Istina se nikada neće saznati kao i uvek, a pogotovo sada, bilo šta drugo da kažem bilo bi suvišno - kaže kratko Jelena.

Tamara Milić Foto: Instagram

Ona je 1. avgusta, na godišnjicu smrti, Tamari posvetila bolne reči.

- Na današnji dan si nas napustila, godinu dana kako nisi sa nama, bol i tuga ne jenjavaju. Zašto su ti to uradili? Milion pitanja, a nigde odgovora. Anđele naš, počivaj u miru, nismo te i nikada te nećemo zaboraviti, u našim si srcima - napisala je Jelena.

Podsetimo, Tamara je, kako su pričali njen suprug Lazar i njena sestra Marijana, bila zdrava trudnica čija je trudnoća bila regularna. Ipak, kada je u sedmom mesecu trudnoće dobila bolove u predelu levog bubrega, otišla je Opštu bolnicu Kruševac gde su joj, kako tvrde njeni najbliži "medicinski radnici rekli da je razmažena, da ne histeriše i da se ne prenemaže".

- Uveravali su nas da to nije ništa i da se kod trudnica često javlja napad bubrega. Odmah tog dana počela je i da povraća, imala je temperaturu i tamo su je držali 4 dana bez ikakvog jasnog odgovora. Sumnjali su da je u pitanju zapaljenje bubrega, pa su mislili da je krenuo i kamen - ispričao je posle njene smrti Tamarin suprug.

Tamara Milić Tamara sa svojim suprugom, Foto: Instagram

Kako je naveo, tamo je nisu gledali i pazili, a on je išao sam da je presvlači i kupa.

- Pomagale su joj druge trudnice, čak i kad su tražile pomoć od sestara, one su vikale na njih i govorile "nije tebi ništa, nemoj da se prenemažeš" - ispričao je Milić i dodao da je njegova supruga u tom trenutku umirala od sepse.

Tamara je potom prebačena u niški Klinički centar, ali joj nažalost nije bilo pomoći. Ona i njena beba umrli su 1. avgusta.

Pravda za Tamaru

Smrt mlade trudnice izazvala je ogorčenost velikog broja Kruševljana koji su izašli na ulice i protestovali tražeći Tamarin zakon. Protest "Pravda za Tamaru - Sačuvajmo sve trudnice i bebe" zahtevao je bolji tretman trudnica u zdravstvenim ustanovama uz nadu da se slučaj ove mlade žene više nikad ne ponovi.

U kruševačkoj bolnici, gde je Tamara preminula, izvršen je inspekcijski nadzor i naloženo im je sprovođenje unutrašnje provere kvaliteta stručnog rada zdravstvenih radnika - lekara, koji su učestvovali u lečenju Tamare Milić.

Ipak, na naša pitanja Ministarstvu zdravlja da li je slučaj razjašnjen posle godinu dana, da li je neko od lekara odgovarao za Tamarinu smrt, kao i šta je utvrđeno prilikom inspekcije, do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili odgovore.

Video: Sudar u Dimitrija Tucovića: Hitna pomoć iznosi trudnicu iz automobila

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    5. avgust 2020 | 23:45

    I onda treba da im tapsemo sa terasa. More bre, bez mita neće da te gledaju.

  • Sonja

    5. avgust 2020 | 23:05

    Pazi kad su je 'ladno pustili da umre, a da je nisu čestito ni pogledali.... deluje mi kao da su sestre ljubomorisale, bila je lepa, mlada žena....Mučila se 4 dana, muž je trebalo da je kako zna i ume, dovede u Beograd....

  • Sepsa

    5. avgust 2020 | 22:17

    Pa ko drugi nego lekari su krivi za sepsu i njenu smrt kao sto su bili krivi lekari u mom mestu kada sam se pre 28 godina porodila i posle dobila sepsu a 2 avgusta sam jedva tu sepsu prezivela zahvaljujuci Bogu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA