• 11

Katastrofa u rezervatu prirode Uvac: Gnezda beloglavih supova nadletao helikopter, oni pali u jezero

Mladunci su preplašeni od helikoptera prevremeno iskakali iz gnezda i padali u jezero

  • 11
beloglavi sup, rezervat prirode Uvac

Foto: RINA

Prethodnih dana došlo je do prave katastrofe u Specijalnom rezervatu prirode Uvac, kada su, kako navode iz Fonda za zaštitu ptica grabljivica, ovaj predeo nadletao helikopter, i to oko gnezda beloglavih supova.

- Ovih dana je helikopter leteo oko gnezda u koloniji beloglavih supova u kritičnom periodu kad su mladunci pred poletanje sa gnezda. Mladunci su preplašeni od helikoptera prevremeno iskakali iz gnezda i padali u jezero - navode iz Fonda za zaštitu ptica grabljivica.

Kako su istakli, evidentirano je 6 mladunaca koji su ispali iz gnezda od kojih je tri spaseno zahvaljujući čuvarima i meštanima i preneto u prihvatni centar rezervata Uvac.

beloglavi sup, rezervat prirode Uvac

Foto: RINA

- Nemamo informacije šta je bilo sa druga tri mladunaca a verovatno je bilo još nekih mladunaca koje nismo našli. Direktorat za civilno vazduhoplovstvo postupa prema dokumentu Zavoda za zaštitu prirode, po kome nema nikavih ograničenja za letove na malim visinama u kolonijama beloglavih supova - kažu iz Fonda.

Kako ističu, iz kontrole letenja su ih obavestili da, prema mišljenju Republičkog zavoda za zaštitu prirode, ne postoji nikakva opasnost za ptice i ograničenja da se leti u rezervatu za supove.

- U drugim zemljama su zabranjeni niski letovi oko kolonija beloglavog supa u krugu od 15 km - poručuju iz Fonda za zaštitu ptica grabljivica.

Video: Mladunče Nada, jedna divna priča...

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    Pa jel su uhapseni, sto niste gadjali helikopter zoljom? Bolje on da je pao! E kakva drzava! Sve sto je ostalo malo od prirode propada!

  • Eliot

    A helikopter je u vlasništvu? Kontrola leta zna sve, a organi zaduženi za istragu neka valjano urade posao i privedu pravdi vlasnika i pilota.

  • 🍌🍌🍌

    Srbija banana država dez zakona radi ko šta hoće nekažnjeno.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima