• 55

Krizni štab u avgustu doneće nova pravila, o školama i privredi: "Restriktivne mere su kao bumerang"

Najvažnija tema sada je septembar, odnosno, povratak dece u školske klupe

  • 55

Epidemiološka situacija u vezi sa korona virusom u Srbiji se smiruje - rečnikom stručnjaka mi iz nepovoljne ulazimo u nesigurnu situaciju, a samim tim postavlja se i pitanje kada možemo da očekujemo dalje popuštanje mera. 

Kako je na konferenciji za novinare danas saopštila premijerka Ana Brnabić, maske su izvesne još neko duže vreme, a u zavisnosti od sfere menjaće se i pravila ponašanja i donositi nove mere koje treba da doprinesu lakšem životu bez ugrožavanja bezbednosti. Sve će se raditi postepeno.

Najvažnija tema sada je septembar, odnosno, povratak dece u školske klupe.

- Ono što nam dolazi i o čemu se Krizni štab intenzivno bavi je septembar i polazak u školu. I pored toga što mislim da je važna prosveta, moramo sprovesti sve mere prevencije da bi nastava mogla da počne koliko je to moguće normalno - kazala je Ana Brnabić.

Međutim, detalji će se tek razmatrati.

- Ministarstvo prosvete je Kriznom štabu uputilo njihov predlog koji mi u ovom trenutku razmatramo i daćemo jasne preporuke i instrukcije koje će Vlada usvojiti. Ono čemu ja lično težim to je da damo neke zaista jasne kriterijume po kojima će škole odlučiti kako da rade - kazala je Brnabić.

Kada je u pitanju onlajn nastava, kazala je da je to nešto što je dobro funkcionisalo i pokazalo dobre rezultate kada je uvedena u jako kratkom roku u martu.

- I to je rezultat svega što smo uradili u digitalnom obrazovanju od 2017. godine pa na ovamo. Mi smo bili, ja mislim, jedina zemlja u Evropi koja nijedan dan nastave nije izgubila tokom pandemije korona virusa - zaključila je premijerka.

I dalje se snimaju časovi, pripremaju digitalne učionice i digitalni udžbenici.

Kon: Roditelji će morati da mere deci temperaturu 

-  Polazak dece u školu je trenutno apsolutno najznačajniji događaj i najveći prioritet koji postoji vezano za ovu situaciju. Suština je da se razredi broj učenika u odeljenjima, a svaka škola treba da odabere onaj model koji njoj najviše odgovara i to je organizaciono pitanje koje ne spada u domen zdravstvenog dela. Zdravstvenom delu je samo bitno da da objašnjenje šta očekuje vezano za nošenje maski, održavanje higijene, po pitanju toga šta treba da rade nastavnici, profesri učitelji, u smislu toga da oni ne zarare.

- Što se tiče značajnosti, obrazovanje je apsolutno temelj društva i to je nama svima jasno. Zbog toga to zaslužuje detaljne rasprave da ne bismo ušli u neke situacije da se neko potpuno besmisleno opire nekim merama, a da prethodno o tome nismo raspravljali. Zaraženo dete ne treba da se pojavi uopšte u školi, mora da se meri temperatura svakog jutra. Majka ili roditelj treba da javi školi da je dete bolesno i onda da se razmišlja o tome šta ćemo dalje. Nastava će se nastaviti dalje sa pojačanom kontrolom i posebnim nadzorom, ništa tu posebno neće da se desi. Pogotovo što imamo stav Evropskog centra za kontrolu bolesti da posebno mlađa deca ne obolevaju ozbiljno niti su ozbiljni prenosioci bolesti. Bez obzira na to mi sa dodatnim oprezom ipak idemo u sve ovo razređenje i sve ove postupke upravo zato da bi roditelji bili mirni, da bi sarađivali, da bi napravili jedan most saradnje vezano za to i da bude jasno da će i njihova deca biti potpuno bezbedna, a i oni ukoliko do bilo čega dođe u smislu zaražavanja - kazao je Kon.

Kada su u pitanju restriktivne mere, Kon je istakao da su one efikasne dok se primenjuju, ali da nakon njihovog popuštanja sledi "bumerang efekat.

- Restriktivne mere, to vam je bumerang. Tu se opuštanje desi istog momenta kada prestanete sa restriktivnim merama i tu imamo iskutvo. Tako da ove mere, koje daju stabilni pad izgleda da na duže staze su mnogo bolje. Ali, i to ne možemo da tvrdimo, sve zavisi od toga kako se ponašamo. Jedina obaveza koju sada postoji je nošenje maski i da se ne okupljnamo u broju većem od 10 i to nije mala zabrana - kazao je Kon.

Novi način testiranja za firme

Kada je u pitanju privreda, postoji predlog da se organizuje potpuno drugačiji način testiranja radnika.

- To je takozvano "pull testing", tj. masovno testiranje, gde vi u jednom kolektivu uzimate bris od svih i ako je neko pozitivan uzimate bris pojedinačno. Mnogo je jeftinija, a odlična je metoda i za poslodavce i za zaposlene i za sindikate - kazala je Brnabić.

Ona je dodala i da teku razgovori oko načina rada institucija kulture.

- Svakako je potrebno da bismo nastavili kao društvo da živimo koliko toliko normalno da otvorimo i pozorišta i bioskope radimo na protokolu za to, ali će stručni deo našeg Kriznog štaba pogledati te preporuke i ja se nadam da ćemo do nekog 15. avgusta izdati preporuke da se ljudi spremaju za septembar i oktobar - kazala je Brnabić.

Dr Predrag Kon dodao je da nije vreme da se razgovara o ukidanju mera, moraćemo da nastavimo da govorimo o maskama, a kafići su na redu za razmatranje tek posle polaska đaka u školu, istakavši da je to njegovo mišljenje.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 5

    On line skola je bila super. Za decu koja su dobri djaci i uce,nije problem da prate nastavu i sa Marsa. Da li zelite da vam dete bude satima sa maskom na licu?

  • Sanja

    On line skola je bila odlična i moje dete je bilo prezadovoljno, jer radi a ne izlaže se virusu.Odlican je djak od 1. rareda osnovne sve do sada kada je 2. srednje.Pre podne slusanastavu, posle uradi 3 domaca i sve posalje.Sistem skole je bio odlican. On je dete sa vise teskih bolesti i ovo je za njega bilo odlicno resenje.Tako da razmazenima bez ikakve bolesti porucujem da sve se moze ako se hoce i ako su roditelji naucili decu da uce sami.

  • Branko

    Mučenje dece!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima