• 16

Pet meseci kako je korona zvanično stigla u Srbiju: Da li ćemo i kada dočekati dan sa 0 zaraženih

- Mi ćemo izaći iz ove situacije, da li za 3 nedelje, ili za 6, ali izaći ćemo. Ali, da li ćemo to spustititi skroz do nule, veliko je pitanje i prilično sam skeptičan - rekao je dr Predrag Kon

  • 16
Korona virus, Region, Srbija, mapa

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

614 oduzetih života. 27.033 zaraženih korona virusom. 713.104 testiranih. Jedan talas sa dva pika, 22 nedelje epidemije i tačno pet meseci borbe sa COVID-om 19. Danas je tačno pet meseci otkako je 6. marta u Srbiji zvanično potvrđen prvi slučaj obolevanja od korona virusa. Za dva dana ćemo ući u 22. nedelju epidemije, a kraj se još ne nazire.

Sudeći po jučerašnjoj izjavi dr Predraga Kona, epidemiologa i člana Kriznog štaba za borbu protiv korone, pitanje je da li ćemo i kada dočekati dan sa nula zaraženih.

- Procene kada je u pitanju ova bolest pokazale su se prilično nezahvalne. Ove mere koje daju stabilan pad izgleda da su na duže staze mnogo bolje, ali ni to ne možemo da tvrdimo. Sve zavisi od toga kako se ponašamo. Jedina obaveza je da nosimo maske i da se ne okupljamo više od 10. I to nije mala zabrana. Dalje pooštravanje tih mera ne bi bilo korisno.

- Mi ćemo izaći iz te situacije, da li za 3 nedelje, ili za 6, ali izaći ćemo. Ali, da li ćemo to spustititi skroz do nule, veliko je pitanje i prilično sam skeptičan. Skeptičan sam i po pitanju da će se potpuno vratiti u normalu dok ne dođemo u situaciju da imamo ne samo vakcinu, već način kako da povećamo kolektivni imunitet. Polazak dece u školu je apsolutno najveći događaj i prioritet vezan za ovu situaciju - rekao je dr Kon odgovarajući na pitanje novinara da li je izjava predsednika Aleksandra Vučiča od 12. jula da ćemo za 20 dana izaći iz ove situacije, bila preuranjena.

Setimo se, ta nula je trebalo da nam se dogodi još između 9. i 10. jula, kako je naveo ministar zdravlja Zlatibor Lončar, pozivajući se na proračun epidemiologa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ministar je tom prilikom naglasio da od ponašanja građana i pridržavanja preporučenih mera zavisi da li će se to dogoditi.

Takođe, epidemija je trebalo da nam traje u najgorem slučaju 12 nedelja, a iz nje je trebalo da krenemo da izlazimo sa završetkom osme.

Upravo epidemiolog Predrag Kon je 21. aprila, na osnovu tadašnje epidemiološke situacije izjavio da se kraj epidemije može očekivati između 10. i 12. nedelje, a da se može reći da se kraju približavamo kada budemo izašli iz osme nedelje.

- Od desete do 12. nedelje može se očekivati da nema epidemije, ali je sve manje verovatno da će virus nestati i njegovo prisustvo će se pratiti i tokom leta, tokom toplijih dana, ali neće biti epidemije -  rekao je tada Kon za RTS.

Međutim, u junu je kriva počela ponovo da se penje, pa nam se dogodio drugi pik.

Izlazak iz njega i prvog talasa iščekujemo sa vanrednom situacijom proglašenom u više od 37 opština, i sa gotovo svim zdravstvenim ustaniovama prerušenim u kovid bolnice.  

Ono što ohrabruje jesu izjave struke da trenutno iz bolnica ima više otpusta nego prijema u njih, kao i da je sve manje ljudi koji se javljaju u kovid ambulante sa simptomima korone. 

Takođe, nadu da korona jenjava ulivaju i podaci koji se slivaju iz opština o broju novoobolelih, a među kojima ohrabruju jednocifrene, umesto dosadašnjih dvocifrenih pa i trocifrenih brojki.

Video: Brnabić: Na Kosovu je ozbiljnija situacija sa korona virusom

(Lj. R.-  lj.racic@telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bob Dylan

    Sa ovim stručnim štabom teško.

  • Kasna jesen

    Da mi je znati sta je pik

  • Veca

    Prizovimo se pameti svhatimo da sve zavisi od nas i nase odgovornosti

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima