• 20

Dr Tiodorović objasnio na koja dva načina može da nam se vrati korona na jesen

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović naveo je da će od septembra situacija biti mirnija ukoliko se sada pridržavamo svih pravila

  • 20
MERE UBLAŽAVANJE TIODOROVIĆ BRANISLAV TIODOROVIĆ

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović je, govoreći o epidemiološkoj situaciji u zemlji naveo da stanovništvu treba snaga i energija da izdrži ovaj prelomni trenutak, jer će, ako do kraja meseca budu poštovali preporuke i brinuli o sebi i drugima, već u septembru situacija biti mirnija.

Kada će nastupiti drugi talas, doktor nije mogao da precizira, jer to, kako kaže za portal Južne vesti, zavisi od mnogo faktora.

- Ne zavisi samo od nas kada će sve ovo da prestane, zavisi od svih oko nas, od cele Evrope. On nam se može vratiti na dva načina - jedan je nažalost da nam se sve ponovi, ja se duboko nadam da se to neće desiti, a drugi da nam se vrati kao sezonski grip, koji nam se vratio posle pandemije, u jednoj blažoj i kontrolisanoj formi i mi se moramo pripremiti i za taj scenario, a mislim da je spreman i zdravstveni sistem i narod za to - ističe Tiodorović.

Osim sa mladima koje su lekari već obilazili na nišavskom keju kako bi im govorili o važnosti preventivnih mera, Tiodorović kaže da je i građanima potrebno pomoći da prebrode epidemiju i nauče da žive sa koronom, kao i zdravstvenim ranicima koji su prethodnih meseci svašta videli i doživeli.

Održati Nišvil i Filmske susrete

Iako su po nalogu Štaba za vanredne situacije, odložene sve avgustovske manifestacije u Nišu, epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da se zalaže za to da se, uz poštovanje svih mera, održe Nišvil i Filmski susreti. Smatra da je građanima to potrebno da bi izdržali epidemiju korone koja ulazi u šesti mesec, ali da to mora da razmatra i Krizni štab Vlade.

U Nišu je poslednjih desetak dana povoljnija epidemiološka situacija, ali su epidemiolozi upozorili da baš zato građani treba da nastave da poštuju sve mere.

Nišville 2020, Promo

Nišville 2020 / Foto: Promo/Nišville

Tiodorović je rekao da razume građane čija je idržljivost na izmaku, jer su navikli da epidemija obično traje dva do tri meseca, dok ova sa virusom korona ulazi u 6. mesec.

Zato treba razmišljati na koji način pomoći stanovništvu da to izdrži, ističe, jer moramo da budemo svesni da će virus još dugo biti tu. Njegov predlog je da u tome pomogne kultura.

- Ja se zato zalažem da procenimo, to se mora uraditi na Kriznom štabu Vlade, da uz poštovanje svih mera, pustimo da rade pozorišta, bioskopi, da neke manifestacije, kao što sunaš Nišvil, Filmski susreti, da se održe tako što ćemo broj gledalaca, učesnika, korisnika tih manifestacija prilagoditi onim uputstvima koje već imamo, poštovanje distance, držanje maske. Ljudima je to potrebno, oni su željni da mogu da budu u kulturi, da se duhovno oporave da bi mogli i fizički da podignemo nivo izdržljivosti - pojašnjava Tiodorović.

Iako su iz Nišvila tražili od nadležnih da se uz poštovanje svih preventivnih mera i sa smanjenim brojem posetilaca održi džez festival u avgustu, zvanična odluka je da deo programa bude onlajn, a da se, ako epidemiološka situacija bude bolja, većina programa izvede uživo u septembru.

Da li će Vlada dozvoliti Nišvil i Filmske susrete ove godine, kao što je predložio Tiodorović, znaće se narednih dana.

Video: Kisić-Tepavčević objasnila sve što nije bilo jasno o kolektivnom imunitetu

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada 011

    Da se vrati?Kada je otisla?

  • Čiča

    Plašenje ima samo jedan cilj. Tvorci korone a i vakcine su isti. Pošto je otpor prema vakcini ogroman očekuju da će plašenjem postići da uplašen narod zacvili i da moli za vakcinu. 1919-20 najviše žrtava od španskog gripa bilo je u zemljama tek posle masovne vakcinacije. Srbija koja nije imala novca za vakcinu je prošla sa malim brojem umrlih..

  • Pakistanac

    Ako si doktor idi leci ljude,a malo manje pricaj o onome sto ne zna niko,pa ni ti!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima