• 57

Ovako izgledaju ruke šabačkih medicinara dok se bore sa koronom: "Satima ne jedemo, ne idemo u WC"

U jednoj smeni sedmoro tehničara ima zadatak da na oku drži 120 pacijenata i svakom pruži adekvatnu negu

  • 57
Jasmina Vereš, ruke, šabački medicinari, Šabac

Foto: Privatna arhiva

Još 13. jula, kada je Šabačka bolnica, zbog velikog broja zaraženih korona virusom, pretvorena u kovid opštu bolnicu, postalo je jasno da će medicinari u ovom gradu podneti najveći teret u borbi protiv aktuelnog virusa. Oni ovo leto provode u skafanderima i ne misle o odmoru, jer svakodnevno brinu o pacijentima iz celog okruga. Složni u nameri da ovu borbu, zajedno sa onima čiji životi od njih zavise, izguraju do kraja, šabački heroji u belom rade kao jedan.

Složno, profesionalno i odgovorno, bez obzira na godine staža, rizik i pitanje ko ih čeka kod kuće, ovi ljudi iz dana u dan podižu elan pacijentima i jedni drugima.

- Imam potrebu da kažem da sam ponosna na sebe i na svoje kolege. U ovom trenutku smo svi angažovani podjednako i bez izuzetka svi radimo dan i noć pod punom opremom, sa punim kapacitetom obolelih od Kovida-19. Ujedinjene iz svih službi, kako starije koleginice, od 60-ak pa i više godina, tako i mlade i one koje kod kuće imaju malu decu. Odgovorne, profesionalne i složne - napisala je na svom Fejsbuk profilu medicinska sestra Jasmina Vereš, koja mesec dana radi u crvenoj zoni na Grudnom odeljenju Opšte bolnice.

U jednoj smeni sedmoro tehničara ima zadatak da na oku drži 120 pacijenata i svakom pruži adekvatnu negu, koja je u ovim trenucima od presudnog značaja. U svom radnom veku suočavali su se sa svim i svačim, ali po prvi put sa ovakvom pošasti.

- Radila sam 15 godina na ortopediji i 6 na urgentnom prijemu, gde sam imala razne ozbiljne slučajeve – saobraćajke, trovanja, prelome, povrede, svašta. Međutim, pacijenti su prilično uplašeni jer i oni, kao i mi, prvi put susreću se sa ovim virusom, nije prijatno, nepoznato je, nije svejedno nikome. Oni primaju dosta terapija, jer konstantno imaju temperaturu i svi su uglavnom na kiseoniku - priča sestra kroz šta prolaze oboleli.

- Prilazimo im da bi osetili podršku. Bitno je da vide da smo im oslonac, svi nam se zahvaljuju, vide koliko radimo i kako – priča za Distrikt.

A mnogi im čestitaju što po letnjim temperaturama celu smenu provode pod punom zaštitnom opremom.

- Dvoje rukavica, kape, duple maske, kaljače, komlet čitav, kad to obučemo ostavljamo sve po strani, ulazimo na odeljenje i naredne sate ne pijemo vodu, ne jedemo, ne idemo u toalet, i sve tako dok se ne podele terapije i ne urade snimci i analize pacijenata, dok traje svaki kontakt sa njima. Kad krenemo sa odeljenja, sve skidamo, idemo pravo u kupatilo, tuširamo se i peremo kosu i tako svaki dan - kaže, jer su u najboljem slučaju slobodni „od jutra do sutra“.

Nada se nazire u smanjenom broju zaraženih, a do tada imaju jedni druge.

- Svojim kolegama sam prezadovoljna. U timovima sa svih odeljenja, koleginice koje imaju malu decu rade svaki dan, i koleginice koje imaju po 60 godina i na neki način spadaju u ugroženu grupu. I mladi i stari, svi radimo, ponosna sam na njih jer smo odličan tim. I oni koji bi otvorili bolovanje ne rade to upravo zbog solidarnosti prema kolegama i pacijentima. Iako smo svi umorni i psihički je veliki pritisak, držimo se jedni drugih - kaže Jasmina Vereš.

A kada sve ovo prođe, medicinski radnici Šapca pamtiće 2020. godinu po izuzetnoj kolegijalnosti i humanosti, koju su pokazali prema svojim sugrađanima.

Video: Pitali smo zdravstvenog radnika šta je najteže od početka korone: Njegov odgovor rastužuje

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima